La Biserica Hagigadar toate dorintele se implinesc

Biserica Hagigadar din Suceava, numita cea „a implinirii tuturor dorintelor”, a fost construita de armeni in secolul al XVI-lea si aduna anual sute de ortodocsi din toata lumea, care urca in genunchi dealul unde este amplasat lacasul de cult, in speranta ca toate problemele lor vor fi rezolvate de divinitate. Ajunsi in varful „Dealului lui Bulai” pe care este amplasata biserica, ortodocsii inconjoara constructia de trei ori, oprindu-se in locul in care se afla altarul, pentru a se ruga.

Legenda spune ca fratii negustori Donavakian ar fi ridicat acest lacas de cult in urma unui vis in care Fecioara Maria le cerea acest lucru. Pe unul din zidurile bisericii apare o inscriptie conform careia ctitorul ar fi fost Dragan, un bogat negustor armean. Istoria confirma faptul ca primele colonii armene din Moldova au fost anterioare formarii Principatului Moldovei, datand cel mai probabil din secolul XII. Negustorii armeni foloseau calea de tranzit din Polonia de sud, prin Moldova, spre Marea Neagra, voievozii oferindu-le privilegii deoarece contribuiau la dezvoltarea economica a Moldovei din acea epoca.

Citeste si:  Horoscopul saptamanii 31 august - 6 septembrie

In perioada amintita, s-au stabilit la Suceava aproximativ 700 de familii de armeni deoarece au fost scutite de taxe. In anul 1418 s-au mutat in Moldova 3000 de familii armene care au hotarat sa se stabileasca in orase ca Suceava, Iasi, Botosani, Dorohoi, Vaslui, Galati si Hotin. Domnia lui Stefan cel Mare a determinat stabilirea in Moldova a inca aproximativ 10.000 de armeni. Suceava este un caz special in ceea ce priveste comunitatea armeana. Desi pe teritoriul acestui judet exista cele mai multe monumente religioase armene din tara, numarul enoriasilor care au aceasta etnie este foarte redus. Se pare ca, in momentul de fata, in Suceava traiesc aproximativ 60 de familii mixte de armeni, iar in Moldova peste 200.

Citeste si:  Argentina

Revenind la hramul bisericii Hagigadar, trebuie sa stiti faptul ca in ajunul Adormirii Maicii Domnului, in fiecare an, armenii din Romania si diaspora se aduna in curtea casei parohiale de langa Biserica „Sfanta Cruce” din Suceava (un alt vechi lacas de cult ortodox armenesc) pentru a pregati mancarea traditionala si pentru a se ruga in cadrul unei slujbe oficiate de un sobor de preoti. A devenit foarte cunoscut faptul ca armencele pregatesc “urechiusele” umplute cu carne pe care le fierb intr-o supa deosebit de gustoasa, gatita cu un condiment traditional, a carui reteta este secreta.

In aceeasi seara, este fiarta intr-un ceaun de proportii impresionante si carnea de vita care va fi servita cu pilaf a doua zi. Toti pelerinii care se hotarasc sa vina la hramul acestei biserici sunt ospatati pe cinste cu aceste bucate pentru care armencele sunt renumite in intreaga lume.

Citeste si:  10 lucruri care te duc spre concediere

Pelerini din toata tara vin sa se roage la Hagigadar nu doar in timpul hramului, in perioada verii casa de primire din apropierea lacasului de cult fiind mereu plina. Sucevenii spun ca daca vin o data pe saptamana sa se roage in acest loc, timp de sapte saptamani la rand, problemele lor se rezolva cu siguranta. Pelerinii din alte tari sau din alte judete ale Romaniei se straduiesc sa ajunga aici macar o data pe an, pentru ca, marturisesc ei, nimic nu se compara cu o vizita la aceasta biserica ortodoxa unde Dumnezeu indeplineste parca mai repede rugile credinciosilor.

Photo credits: Turisminbucovina.ro


5 Comentarii
  1. Am ajuns si eu la aceasta manastire. mi-am dorit din tot sufletul sa ajung, si ma bucur ca am ajuns chiar daca o sa mi se indeplineasca dorinta sau nu . Cert e ca e un loc special. Cand o sa am ocazia o sa merg iarasi.

  2. ne rugam pentru sanatate ,spor si ajutor in casa ,dezlegare de vraji si farmece ,de blesteme ,si indepartarea tuturor din casa si familia noastra ,reusita copiilor la toate examenele si reusita lui ELENA in gasirea unui loc de munca ,ginduri bune vecinilor si colegilor sotului meu la servici ,scapare de napasta ,de acuzare si invinuire pe nedrept.ajuta-ne doamne .

  3. Imi doresc enorm sa ajung la aceasta manastire. Nu am masina personala si de aceea, va rog sa-mi spuneti daca am transport direct pana acolo, maxi taxi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.