LISTA GONCOURT – Alegerea studentilor romani

Un proiect ce are ca scop punerea in valoare a relatiilor culturale contemporane franco-romane din domeniul literaturii, Lista Goncourt, alegerea studentilor romani, ajunge in 2015 la cea de-a treia editie.

Sub patronajul celebrei Academii Goncourt, Lista Goncourt / Alegerea studentilor romani – are un principiu de baza simplu: un juriu format din studenti la literatura franceza ai universitatilor din Romania decerneaza premiul celui mai bun roman francez pornind de la lista primei selectii a Academiei Goncourt, comunicata pe 3 septembrie 2015.

Gandit ca un motor de colaborare interuniversitar la scara nationala, acest premiu are ca scop pregatirea unei noi generatii de critici ai literaturii franceze contemporane si deschiderea publicului larg catre marii autori ai acestei literaturi. Romania este al cincilea spatiu geografic care, in 2013, alaturi de Italia, inaugureaza Lista Goncourt, dupa Polonia (1998), Serbia (2011) si Orientul Mijlociu (Liban, 2012). La selectia din Romania participa sapte departamente de literatura franceza din sapte universitati ale tarii : Brasov, Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Sibiu si Timisoara, constituind un juriu de 70 studenti.

Citeste si:  De unde provine "Codul bunelor maniere"?

Cate un reprezentant din fiecare oras se va deplasa la Bucuresti, pentru a participa in dimineata zilei de 30 octombrie la deliberarea finala, in prezenta autorului francez, David Foenkinos. Pe 30 octombrie 2015, ora 13.00, la Artmark (Strada C.A.Rosetti, 5), romanul laureat va fi facut public in cadrul unei conferinte de presa la care vor participa David Foenkinos, laureat al Premiului Renaudot pentru romanul « Charlotte », Ioana Rosenberg, presedinte de onoare al acestei editii si directoare a editurii Ibu Publishing, Excelenta Sa, François Saint-Paul, Ambasadorul Frantei in Romania, domnul Christophe Gigaudaut, director al Institutului Francez din Romania si domnul Fabien Flori, director al Biroului pentru Europa centrala si orientala al Agentiei universitare a Francofoniei – AUF .

Citeste si:  Supravietuire cu salariu minim

David Foenkinos va fi prezent la mediateca Institutului Francez, vineri, 30 octombrie, ora 16.00, alaturi de reprezentantii editurilor Nemira, Pandora M si Rao pentru o discutie despre operele sale literare, publicate in Romania, urmata de o sesiune de autografe. Autorul va de asemenea prezent pe 29 octombrie, ora 19.00, la libraria Carturesti Verona, pentru lansarea romanului sau, Charlotte, publicat la editura Nemira.

Lista selectiei Goncourt 2015 este:
– Christine Angot, Un amour impossible (Flammarion) –
Isabelle Autissier, Soudain, seuls (Stock)
– Nathalie Azoulai, Titus n’aimait pas Berenice (P.O.L.)
– Olivier Bleys, Discours d’un arbre sur la fragilite des hommes (Albin Michel)
– Mathias Enard, Boussole (Actes Sud)
– Nicolas Fargues, Au pays du p’tit (P.O.L.)
– Jean Hatzfeld, Un papa de sang (Gallimard)
– Hédi Kaddour, Les Preponderants (Gallimard)
– Simon Liberati, Eva (Stock)
– Alain Mabanckou, Petit piment (Seuil)
– Tobie Nathan, Ce pays qui te ressemble (Stock)
– Thomas B. Reverdy, Il était une ville (Flammarion)
– Boualem Sansal, 2084 (Gallimard)
– Denis Tillinac, Retiens ma nuit (Plon)
– Delphine de Vigan, D’apres une histoire vraie (JC Lattes)

Citeste si:  Adio, Tatu! Ne vedem acasa

In 2014, juriul din Romania a ales castigator romanul Mersault, contre-enquete de Kamel Daoud, care va fi publicat la editura Ibu Publishing in luna noiembrie, cu ocazia celei de-a 22-a editii a Targului International de Carte Gaudeamus 2015.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.