Keynote Speaker – profesia

Am participat de curand la un eveniment ce a cuprins si o conferinta despre Public Speaking, vorbitul in public, facut la nivel de profesie. Pentru Romania, ideea poate parea amuzanta, existind deja la noi curentul conform caruia cam toata lumea vorbeste prea mult si actioneaza prea putin, „vorbim sa nu adormim”, etc. Aici insa este vorba despre Keynote Speaking, despre discursurile motivationale ce incep si la noi sa se dezvolte ca element-serviciu oferit companiilor de catre firmele de consultanta in resurse umane. Mai precis, companiile din lume si mai nou si din Romania, angajeaza un Keynote Speaker, o persoana cu pregatire de specialitate (sociolog, PR-ist, psiholog), completata de cursuri si traininguri comerciale, de business, de motivational speaking, marketing, etc.

Citeste si:  Filme regizate de Corneliu Porumboiu ÅŸi Cristian Mungiu, la categoria Un Certain Regard de la Cannes

Speaker-ii de profesie sunt persoane care castiga bani, isi castiga (partial) existenta vorbind pe scene, ca invitati la evenimente cu diverse tematici de dezvoltare profesionala, angajati ca vorbitori motivationali, inspirationali, etc. Profesia de keynote speaker se diferentiaza substantial de cea de trainer si chiar de cea de coach. Profesia de speaker necesita competente specifice, experienta organizationala, abilitati naturale de vorbire eficienta. Vorbirea eficienta este cea care atinge auditoriul si ii ghideaza atentia catre atingerea obiectivelor mutual convenite.

O treapta superioara a profesiei de public speaker este cea de business motivational speaker. Americanii sunt in mod special promotorii metodei de business motivational speaking. Diferenta consta in puterea mesajului pe care o persoana specializata in business motivational speaking o poate conferi unei audiente instruite. Acest vorbitor trebuie sa se conecteze cu cei din sala nu numai la nivel profesional, dar si spriritual si emotional si sa livreze astfel un mesaj cu substanta, cu continut specific, intr-un stil cat mai atractiv. Cu alte cuvinte, prezenta unui business motivational speaker poate reprezenta o metoda eficienta aleasa de managementul unei companii de a livra un continut de business specific, cu obiective si focus, intr-o forma motivationala, digerabila de angajatii companiei si cu care acestia se pot identifica in piata de profil.

Citeste si:  Spune-mi ce zodie esti ca sa-ti spun ce tara ti se potriveste

Exista la nivel mondial asociatii, organizatii ale public speakerilor de toate categoriile, unde acestia se intalnesc, schimba experiente, tin speech-uri demonstrative, inoveaza in profesia lor, invata unii de la altii si apoi incearca sa aplice metodele deprinse in activitatile lor profesionale. Rolul keynote speakerului este acela de a motiva echipele / angajatii pentru care sunt angajati, pentru atingerea unor performante si obiective precise. Profesia de vorbitor motivational este astazi in continua dezvoltare, trendul fiind acela de a depasi granitele unei prezentari atractive si a unui continut informational interesant. In acest moment, performanta fiecarui keynote speaker poate fi masurata de companiile care solicita ajutorul unui astfel de profesionist. Trendul este ca tehnicile folosite sa constituie metode didactice, calculabile si transmisibile, de aceea profesia este in continua auto-depasire si evolutie.

Citeste si:  Vacante romantice pentru la vara

3 Comentarii
  1. Ce de meserii! Una mai inutila decat alta… si toate cu acelasi scop… de a manipula. Credeti ca ii pasa cuiva de angajat? Nu dragilor, sunteti doar \”imbunatatiti\” pe tot felul de cai pentru un randament maxim. Ca niste masini, ca nite roboti. Mi se face scarba.
    Lumile lui Orwell sut paradis pe langa ce traim noi.

  2. A… si voi, astia care mai dati fuga la consilierii platiti de multinationala ca sa va scape, cica, de depresii, n-o mai faceti. Ei au uitat ca sunt absolventi de psihologie si ca, teoretic, ar trebui sa va ajute.

  3. sa inteleg ca toata lumea are un dinte impotriva spalarii de creiere… pfiu, ce ma bucur. in loc sa importam lucrurile bune de la altii, le-am luat pe alea mai proaste si nici macar nu le-am adaptat la realitatile noastre. ca asa-i romanul… inainte nu stia nimeni de \”motivational speaker\”, te imbarbatai singura inainte de culcare sau dimineata in fata oglizii, iti faceai cruce si ziceai inger ingerul meu, acum avem nevoie de cineva \”platit\” ca sa faca chesti asta. Chiar nu mai avem timp de nimic??! Nici macar de noi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.