fbpx

Iti lipseste increderea in tine?

Increderea de sine este un atu important pe toate planurile, dar mai ales in viata profesionala. Din pacate, multora le lipseste. Cand nu ai curajul sa-i zambesti tipului dragut care se tot uita la tine, cand nu ai curaj sa-ti contrazici seful, desi stii ca ai dreptate, totul se datoreaza lipsei de incredere in propria persoana.

Din fericire, exista metode de a-ti intari increderea si de a te bucura din plin de ea, atat la locul de munca, cat si in viata personala.

Invata sa spui „nu”

Cand ti se cere ceva, accepti de fiecare data, desi nu ai timp, chef sau dispozitia necesara ca sa faci acel lucru. Multi dintre noi se feresc sa refuze ceva cuiva de teama ca nu vor mai fi placuti. Probabil ca acest comportament isi are radacinile in copilarie cand credeai ca trebuie sa ne ascultam parintii intotdeauna ca sa fim iubiti.

A spune NU este o modalitate de a le transmite celorlalti ca ai propriile nevoi si propriile dorinte. Vei descoperi ca ei te vor placea chiar daca nu spui si nu faci intotdeauna ce vor ei. De fapt, multi te vor respecta pentru ca ai curajul sa spui „nu”.

Citeste si:  Cum sa-ti faci seful sa te adore

Incepe prin a „exersa” in situatii mai putin formale, apoi continua la locul de munca. Nu te teme sa spui ca nu-ti place ideea lui sau ca nu vrei sa preiei din atributiile unui coleg.
Din cand in cand, rezerva-ti o zi doar pentru tine, o zi in care sa spui „nu” tuturor celor din jur si sa faci numai lucrurile care iti fac tie placere, indiferent de parerea prietenilor, colegilor, partenerului, parintilor, fratilor: petrece-ti intreaga zi in pijamale, mancand prajituri, fa o baie lunga si toate lucrurile pe care le-ai fi facut in copilarie, dar iti erau interzise. Va fi o zi simbolica in care te eliberezi de toate interdictiile.

Care iti sunt calitatile?

Pentru ca increderea in tine sa sporeasca, trebuie sa o „stimulezi”, amintindu-ti mereu care iti sunt calitatile. Cu siguranta ai multe puncte tari, oricat ai incerca sa te convingi ca nu e asa. Cel mai simplu: ia o hartie si scrie pe ea cat mai multe dintre calitatile tale emotionale, intelectuale, fizice. Orice lucru bun pe care l-ai putea spune despre tine isi are locul pe aceasta lista. Daca e necesar, cere si parerea cuiva apropiat, care te cunoaste bine. Te vei simti bine cand ti se fac complimente. Cand ai terminat lista, scrie langa fiecare calitate o situatie in care te-a ajutat sau un lucru pe care l-ai obtinut datorita ei. Asa iti vei dovedi tie inseti ca ai cu adevarat acele calitati.

Citeste si:  Samsung pebble, pietricica muzicala

Pune lista undeva la vedere ca sa iti sara in ochi de fiecare data cand te simti descurajata.

Stabileste-ti scopuri

Daca ai anumite proiecte si scopuri de indeplinit, vei fi nevoita sa actionezi si sa-ti folosesti calitatile amintite mai sus. Increderea in tine insati sporeste cu fiecare risc pe care ti-l asumi si cu fiecare scop indeplinit. Ce ai de facut ? Creeaza o lista cu scopuri bine delimitate si usor de atins. Nu trece dorinte imposibile sau care nu tin de tine. „Vreau sa obtin o marire de salariu in urmatoarea luna” nu este un scop bun de trecut pe lista pentru ca nu prea depinde de tine. In schimb „Vreau sa cunosc trei persoane noi din companie” este un tel care va necesita mai multa comunicare si implicare din partea ta.

Citeste si:  Nae Caranfil ÅŸi actori din "Restul e tacere", prezenti la Carturesti la lansarea pe DVD a filmului

Pe masura ce duci la indeplinire mai multe proiecte, mareste numarul lor si gradul de dificultate.

Naravul din fire

Probabil ca ai, ca noi toti, mici ritualuri pe care le urmezi cu sfintenie: nu mergi decat la supermarket-ul de langa casa, nu te desparti de telefonul tau, nu iei pranzul decat la un anumit restaurant. Toate acestea se transforma in scurt timp intr-o rutina care devine parte din viata ta si de cate ori o vezi amenintata, te sperii. Orice lucru care nu se incadreaza in rutina ta (o prietena noua, un loc de munca in alt oras) te sperie. Asa ajungi sa ratezi ocazii care te-ar fi putut duce mai departe decat ai fi visat.

Ca sa te obisnuiesti cu evenimentele mai putin previzibile, incepe sa faci schimbari mici in viata ta. Mergi al un alt supermarket, incearca o bautura noua. Cu timpul, vei vedea ca iti vine mai usor sa intri intr-un grup nou, sa accepti un loc de munca nou, sa pleci intr-o deplasare.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.