Invitati si proiectii speciale la Divanul Degustatorilor de Film si Arta Culinara

Cu ocazia aniversarii a 20 de ani de la realizarea coproductiei romano-franceza O vara de neuitat/ Un ete inoubliable, filmul va fi proiectat in cadrul celei de-a cincea editii a Divanului Degustatorilor de Film si Arta Culinara. Regizorul Lucian Pintilie va fi prezent la eveniment, el fiind unul dintre invitatii speciali ai festivalului.

Desi este o adaptare a romanului lui Petru Dumitriu, O vara de neuitat poate fi considerat film autobiografic pentru regizor caci peisajul arzator al Dobrogei aminteste de cel al Bugeacului natal; astfel poate fi explicata poezia unor imagini din film fara precedent la Pintilie. Un capitan persecutat si familia sa incearca sa se adapteze intr-o garnizoana de granita unde au loc conflicte cu comitagiii bulgari. Povestea este relatata de fiul lor, ajuns la maturitate si care isi aminteste evenimentele, insa, in mod ironic, pentru copilul de atunci a fost o vara de neuitat, probabil cea mai frumoasa.

Citeste si:  Adio, Tatu! Ne vedem acasa

O vara de neuitat a fost nominalizat pentru Palme d`Or la Cannes (1994), iar din distributie fac parte Kristin Scott Thomas, Claudiu Bleont, Olga Tudorache, George Constantin, Marcel Iures, Razvan Vasilescu, Ioan Gyuri Pascu.

Despre O vara de neuitat/ Un ete inoubliable criticul de film Tudor Caranfil scria in «Dictionarul universal de filme» (2008) urmatoarele: Un “Desertul tatarilor” balcanic inspirat de “Salata”, una dintre “cronicile de familie” ale lui Petru Dumitriu, inainte de orice “film de stari”, in care critica internationala a identificat premonitia unor realitati la zi ale razboiului civil bosniac. Variata si expresiva scenografia lui Paul Bortnovschi si Calin Papura.”
In 1995, anul lansarii, filmul a castigat Premiul UCIN pentru scenografie.

Lucian Pintilie este unul dintre cei mai importanti regizori de film si teatru din Romania. A regizat mai multe spectacole de teatru antologice, ca Prostii sub clar de luna, Copii Soarelui, D’ale carnavalului si Revizorul, care a fost interzis de cenzura dupa a treia reprezentatie. Dupa aparitia celor doua lungmetraje Duminica la ora 6 si Reconstituirea, si scandalul iscat de Revizorul, Lucian Pintilie a primit un pasaport si a fost lasat sa plece din tara. In 1990, cand se repatriaza, realizeaza numeroase filme in coproductie romano-fraceza, printre care si Terminus paradis, care obtine Premiul Juriului la Festivalul de Film de la Venetia in 1998.

Citeste si:  Interesart ... din online in magazin!

Regizorul grec Nikos Grammatikos, al carui film Regele/ O vasilias va fi prezentat in cadrul festivalului, se numara si el printre invitatii speciali.

Filmul este o incercare de explorare a satului grecesc prin intermediul unui tanar care vrea sa o ia de la capat, dupa ce si-a dedicat o mare parte a existentei consumului de droguri. Suspiciunea, teama si malitia unei societati in care nu e loc pentru straini sunt explorate prin intermediul unui limbaj cinematografic realist, amintind de cel al lui Lars von Trier iar critica sociala acerba salveaza filmul de a deveni o melodrama.
Regele/ O vasilias a fost premiat cu Marele Premiu Piramida de Aur la Cairo (2003), Premiul pentru interpretare (Vanghelis Mourikis), premiul pentru Cele mai bune decoruri (Youla Zoiopolou), premiul al treilea in competitia pentru Cel mai bun film la Salonic (2002) .
Din distributie fac parte Vangelis Mourikis, Marilita Lambropoulou, Minas Hadzisavas si Babis Giotopoulos.

Citeste si:  Katie Holmes la maraton

Cea de-a cincea editie a Divanului Degustatorilor de Film si Arta Culinara, care va avea loc in perioada 26 – 31 august in Portul Cultural Cetate (judetul Dolj), va fi dedicata temei „Eroi si antieroi din Balcani”
Divanul Degustatorilor de Film si Arta Culinara este un eveniment anual, organizat de Fundatia pentru Poezie “Mircea Dinescu”, cu sprijinul TV 1000, CNC si ICR.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.