fbpx

Insula care te lasa statuie: a Pastelui

Ziua de Paste a anului 1722 nu l-a gasit pe navigatorul olandez Jacob Roggeveen ciocnind oua rosii si pahare cu vin in sanul familiei, ci umbland prin sud-estul Pacificului, unde a dat peste o insula ramasa pana-n zilele noastre drept cea mai ciudata din lume. Sute de statui inalte de pana la 10 metri, infatisand oameni la care predomina capul, erau raspandite pe tot teritoriul ei. Numele dat de localnici insulei e Rapa Nui, adica Marea Vasla; exploratorul a botezat-o Paasch Eyland, adica, dupa cum o stim azi toti, Insula Pastelui, dintr-un motiv evident.

Potrivit expertizelor moderne, statuile, denumite moai, au fost ridicate intre 1100 si 1700; populatia insulei, de origine polineziana, se ridica pe atunci la 15.000 de locuitori (acum are sub 4.000). Fiecare statuie e sculptata, cu dalta de bazlt, intr-un singur bloc de roca vulcanica si reprezinta conducatorul mort al unui clan. O echipa de vreo cinci oameni a avut nevoie de un an pentru finalizarea unei sculpturi, dar marele mister inca il constituie transportul lor din cariera unde toate au fost realizate in diverse zone ale insulei. E posibil sa fi fost folosite franghii confectionate din scoarta copacilor.
De altfel, insula a ramas, la un moment dat, cheala de pomi. Probabil ca au fost sacrificati pentru franghiile, schelele si scripetii inghititi, de-a lungul vremii, de cele aproape 900 de statui gigantice. Cea mai mare dintre ele, pe nume Paro, e inalta de 9,8 metri si cantareste 82 de tone. Altele, de dimensiuni apropiate, sunt raspandite in toate punctele cardinale ale insulei. Cele mai multe zac insa in cariera de la Rano Raraku, unde s-au gasit si dalti abandonate de secole. Asadar, carira e un obiectiv turistic obligatoriu.

Citeste si:  Aylin Cadir lanseaza ”Fericirea”, o interpretare moderna a renumitei romante

foto

Insula Pastelui are o intindere mai mica decat Bucuresti cu suburbiile: lungimea maxima de 24 km, latimea maxima de 12 km. Din 1888, e teritoriu al statului Chile, chiar daca distanta dintre ea si Chile e de 3500 de kilometri! Cel mai apropiat vecin locuit al Insulei Pastelui e o alta insula, Pitcairn: le separa 2000 de kilometri. Motive indreptatite pentru ca Insula Pastelui sa poarte supranumele de Capatul lumii. In afara platformelor cu statui si a carierei de care am vorbit, atractie turistica inseamna si pesterile Te Pahu, legate intre ele printr-un tunel de lava de 150 de metri sau plajele insulei.

Din Bucuresti in Insula Pastelui se ajunge dupa o zi intreaga de zbor, via Paris, Buenos Aires si Santiago de Chile. In insula de la capatul lumii exista inclusiv hoteluri mai inalte decat cea mai inalta statuie, de trei sau patru stele. Agentiile de turism au in oferta si circuite de sapte sau zece zile care includ Insula Pastelui alaturi de partea continentala a statului Chile, Argentina sau Uruguay, la un pret pornind de la 300 de euro pe zi de persoana, cu transport si mic dejun.

Citeste si:  Instanta i-a dat verdict de ofiter al securitatii celui care l-a urmarit pe fratele lui Emil Cioran

foto

Daca nu mai suportati canicula de la noi, sa stiti ca luna august este, alaturi de iulie, cea mai friguroasa in Insula Pastelui. Nu va speriati, ca nu treceti de la o extrema la alta: tinuta de primavara e numai buna, frig inseamna acolo minimum 18 grade Celsius. Se poate si invers: vreti caldura la iarna? Vizitati insula cu megastatui in ianuarie sau februarie, si veti avea 28 de grade Celsius la umbra.

foto

Nu va asteptati ca localnicii sa va ofere dovezi de prietenie. Cu doi ani in urma, ei au blocat aeroportul, in semn de protest fata de vizitatorii care le distrug ecosistemul, resursele energetice si statuile, prelungind cu doua zile sederea unor turisti. Fiind insa o situatie de forta majora, hotelurile nu le-au taxat suplimentar cazarea.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.