fbpx

In Noua Zeelanda, pentru un Craciun estival

Suntem tentati, poate, sa consideram Noua Zeelanda ca fiind vecina cu Australia, din moment ce se afla pe acelasi continent, unul care contine foarte putine tari. E oarecum firesc, daca stam sa ne gandim ca si americanii cred ca Europa e numele unei tari. Da, intr-un fel putem considera Australia ca numarandu-se printre vecinii Noii Zeelande, doar ca intre ele se afla Marea Tasmaniei, adica 2000 de kilometri distanta. Noua Zeelanda vine mai spre Polul Sud si e alcatuita din multe insule, doua dintre ele fiind de baza, ca intindere si numar de locuitori, denumite, fara complicatii, Insula de Nord si Insula de Sud.

Noua Zeelanda ocupa 268.000 de kilometri patrati. Cu 10 % mai mult decat Romania. Populatia ei este insa de cinci ori mai mica decat a Romaniei, asa ca va dati seama in ce spatiu se lafaie un neozeelandez. E loc in aceasta tara si pentru o sumedenie de turisti, care nici nu pregeta sa vina.

Citeste si:  Monica Columbeanu la OSIM

Pentru cei din emisfera nordica, Noua Zeelanda e o destinatie interesanta cand e vorba de petrecut sarbatorile de iarna: acolo sunt sarbatori de vara. Mos Craciun vine din apele marii, in barca sau dandu-se cu schiul nautic, daca e un Mos mai sportiv. Lumea il asteapta in costum de baie, sunt 30 de grade Celsius. De Mos Niculae, copiii neozeelandezi isi pregatesc de cu seara sandalele. De altfel, anotimpul rece, care la ei tine din iunie pana-n septembrie, nu e foarte rece. Doar noaptea coboara temperatura sub zero grade. Minimul record consemnat in istorie e de – 21 de grade Celsius. Si nici anotimpul cald nu e sufocant. O clima demna de invidia noastra.

Daca tot se apropie alegerile parlamentare la noi, sa nu scapam din vedere ca Noua Zeelanda, desi un popor foarte tanar, e prima tara din lume care a dat drept de vot femeilor, in 1893. (In Romania, primele alegeri cu vot universal au fost cele din 1946.) In 1907, Noua Zeelanda, fara sa fie nevoie de vreo rascoala pentru asta, a pornit programul national de asistenta pentru copii, varstnici si persoane defavorizate. Va dati seama ca, intr-un secol, a avut grija sa invete sa vina in sprijinul si al persoanelor favorizate, cum ar fi turistii cu bani. Si-a exploatat astfel incredibila inzestrare naturala.

In Noua Zeelanda gasesti forme de relief foarte variate si fenomene naturale rare. Plaje, munti, vulcani activi, paduri tropicale, cascade, ghetari, fiorduri, gheizere. Apropo, acolo unde exista izvoare termale foarte fierbinti se poate manca o specialitate a tribului Maori, cel mai vechi pe aceste meleaguri. Se sapa o groapa si se umple cu pietre. Apa clocotita incalzeste pietrele, deasupra carora se asaza carne cu diverse legume. Hangi se numeste preparatul, turstii il pot incerca in partea de nord.

Cel mai mare oras al tarii, nu si capitala ei, este Auckland, poreclit Orasul velelor. Vine in nord, in punctul extrem al Insulei de Nord. Evident, ambarcatiuni de toate soiurile va stau la dispozitie sa colindati coasta, aveti si toate echipamentele necesare pentru sporturi acvatice. Capitala, Wellington, e in sudul Insulei de Nord. Si ea e port, de aici puteti porni cu vaporasul catre Insusla de Sud. In aceasta zona s-a filmat celebra serie Stapanul inelelor. De aceea, capitala Noii Zeelande a capatat recent un supranume, Wellywood.

Citeste si:  Cum sa fii un sef bun

Calaria, vanatul, pescuitul, ciclismul monatan, cataratul pe munti sunt activitati care imbie turistul prin Noua Zeelanda. Fauna si flora de aici sunt de neintalnit in alte parti; s-au dezvoltat specii rare intr-o suta de milioane de ani, de cand insulele Noii Zeelande, din Pacificul de Sud, s-au desprins de continentul Australia. Din vremuri mai recente, de aproape zece ani, sunt legalizate prostitutia si casatoriile homosexuale.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.