fbpx

Implicatii profesionale cand incepi propria firma

Din ce in ce mai multe persoane si-au parasit organizatiile in care lucrau pentru a-si incepe activitatea la propria firma. Este considerata inca o alegere indrazneata si, nu de putine ori, plina de riscuri. De aceea este important, ca in orice alta activitate, sa analizezi care sunt motivele pentru care faci acest pas si care iti sunt obiectivele initiale.

Motivele rezida din dorinta
– de a avea libertate de actiune
– de a castiga mai mult
– de a nu mai depinde de regulile impuse de organizatie.

Parasirea locului de munca stabil pentru a urma o cale independenta, de cele mai multe ori in acelasi domeniu, nu este o decizie usoara. Majoritatea punem in balanta venitul constant si punctual fata de hazardul pietei. In tot cazul, clientii obtinuti, munca desfasurata pe timpul angajarii, portofoliul, etc. pleaca de cele mai multe ori impreuna cu cel ce se hotaraste sa inceapa afacerea pe cont propriu.

Citeste si:  Mexicanii au intrat in Cartea Recordurilor pentru cele mai multe saruturi de Valentine's Day

Implicatiile pe care le are inceperea unui business pe cont propriu au doua dimensiuni principale: dimensiunea materiala, reflectata de profitul pe care firma nou infiintata il are, si necesitatea personala de recunoastere profesionala. Inainte de a face pasul este bine sa intreprinzi o analiza a situatiei in care te afli, o radiografie care sa iti surprinda toate dorintele. Trebuie sa stii ca, desi pe termen lung a lucra in propria firma inseamna mai mult timp pentru tine, pana cand lucrurile incep sa fuctioneze asa cum iti doresti sunt foarte multe ore de munca, nopti nedormite, griji si efort.
Asadar: trebuie sa faci o veritabila analiza SWOT. Care sunt punctele tale forte si care sunt puntele slabe si cum iti vor influenta ele afacerea. Care sunt oportunitatile de care firma ta poate sa beneficieze – de exemplu, exista banci care acorda credite pentru start-up-uri, chiar din primele luni de functionare si care sunt amenintarile – poti sa ai o idee buna, dar pentru ca nu ai pus-o in practica bine de la inceput alte firme pot beneficia de ea. Obiectivele clare si bine stabilite sunt o cale sigura catre succes.

Elemente esentiale in consolidarea afacerii sunt cele de vanzare si cele de promovare, de PR. Tu vei fi promotorul produselor sau serviciilor tale, cel ce le vinde, cel ce intermediaza noi clienti si contracte. Lucreaza la a fi cel mai bun vanzator pentru produsele si serviciile pe care le concepi. De asemenea si cu privire la promovare – cel putin in prima etapa nu vrei sa iti scape nici un detaliu.

Citeste si:  Larry Flint a realizat un film pornografic despre Sarah Palin

Activitatea ta de intreprinzator se imparte in doua: activitatea externa – trebuie sa vinzi produsele, sa faci PR, networking, sa cunosti cat mai multa lume, sa iti petreci timp cu clientii, sa cauti clieti noi; si activitatea interna, in care te concentrezi pe organizarea companiei, la angajari, la detaliile contabile si administrative. In momentul in care gasesti un echilibru intre cele doua activitati ai trecut inca o etapa in dezvoltarea ta.

2 Comentarii
  1. este greu sa iei decizia de a-ti face propria firma, mai ales atunci cand nu simti ca ai avea experienta necesara si ca ar mai fi multe de invatat. totusi.. daca nu risti…

  2. AM RISCAT SI AM PROPIA AFACERE DAR RISCUL ESTE MARE DE A NU FACE FATA CREDITULUI PE CARE IL DETINE FIRMA LA BANCA SI ASI DORI COLABORARE CU FIRME DE CURIERAT SAU DISTRIUTIE SOCIETATEA A ACHIZITIONAT O AUTOUTILITARA CU CREDIT DE1,5T ASA CA TRANSMIT UN S.O.S.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.