Iasi – Capitala Culturala a Moldovei

‘Sunt romani care n-au fost niciodata la Iasi, desi n-ar trebui sa fie nici unul’, scria marele nostru carturar Nicolae Iorga. De atunci Iasiul si-a mai adaugat sau diversificat obiectivele care pot prezenta interes turistic, deci o invitatie sa-l vizitati mi se pare perfect intemeiata. Daca va hotarati, veti putea petrece cateva zile de neuitat intr-un loc impregnat de parfumul teilor din Copou si de istoria si cultura Moldovei, veti descoperi un oras care a reusit sa-si pastreze farmecul in ciuda uniformizarii prin care au trecut orasele romanesti in perioada regimului comunist.

Unul dintre cele mai spectaculoase obiective turistice este fara indoiala Palatul Culturii, un monument ridicat pe ruinele vechii Curti Domnesti si reconstruit de printul Alexandru Moruzi. Aceast edificiu, cu valoare de simbol pentru Iasi, gazduieste in interiorul lui Sala gotica, avind un extraordinar mozaic, Sala voievozilor, unde se afla portretele tuturor domnitorilor Moldovei si a regilor Romaniei, Sala ‘Henri Coanda’, ale carei lambriuri au fost executate dupa un proiect al marelui savant. Astazi Palatul Culturii din Iasi este sediul Complexului Muzeal National ‘Moldova’ Iasi si cuprinde: Muzeul de Istorie al Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Arta, Muzeul Stiintei si Tehnicii. Orologiul cu carillon, instalat in turnul central, este format dintr-un ansamblu de opt clopote care reproduc, din ora in ora, ‘Hora Unirii’.

Citeste si:  Relatie amoroasa cu seful tau

O alta constructie demna de admiratie este Universitatea Al.I.Cuza, prima institutie de acest gen din Romania, unde puteti vizita ‘Sala pasilor pierduti’, decorata cu picturi realizate de catre celebrul Sabin Balasa. De altfel, Iasul continua sa fie si acum un centru universitar important si acest lucru se simte in atmosfera specifica pe care o creeaza tinerii studenti.

Iasiul este renumit si pentru multitudinea lacaselor de cult, dintre acestea cele mai cunoscute fiind: Manastirea Golia – din turnul careia puteti contempla orasul celor sapte coline; Manastirea Cetatuia – construita nu doar pentru a servi drept loc de rugaciune, ci si pentru refugiu si rezistenta armata; Manastirea ‘Sf. Trei Ierarhi’- cea mai frumoasa ctitorie a lui Vasile Lupu, care pastreaza aproape intacte ornamentele exterioare unice in Romania datorita imbinarii de elemente turcesti, arabe, georgiene si armene; Mitropolia Moldovei si Bucovinei – o biserica mareata, in care sunt pastrate de aproape 120 de ani mostele Cuvioasei Paraschiva, ocrotitoarea Moldovei.

Citeste si:  Acomodarea la birou

Daca iubiti literatura romana sau cel putin vreti sa va apropiati putin de istoria ei, este absolut necesar sa ajungeti la Iasi, un municipiu care are nu mai putin de 12 muzee si case memoriale cu profil literar. Alaturi de Muzeul Literaturii Romane, care gazduieste o expozitie permanenta ce reuneste aspecte de istorie literara, derulata pe parcursul a peste 150 de ani, puteti sa va oferiti bucuria de a va intoarce la copilarie vizitind Bojdeuca lui Ion Creanga din mahalaua Ticaului – primul muzeu memorial din Romania, casuta in care a trait scriitorul humulestean incepind din vara anului 1872, dupa ce a fost raspopit si in care l-a gazduit o perioada si pe Mihai Eminescu. Va puteti continua periplul prin vizitarea Centrului de literatura veche, cea de-a doua tiparnita din Iasi, cea a mitropolitului Dosoftei sau casa parinteasca a ‘sihastrului de la Mircesti’- Vasile Alecsandri.

Citeste si:  Horoscopul saptamanii 26 noiembrie - 2 decembrie

Daca nu sunteti adeptii vizitarii muzeelor si manastirilor, puteti sa va petreceti ore frumoase in Iasi doar plimbindu-va in zonele istorice, pe stradutele pavate unde se inalta cochete vile interbelice sau in parcurile umbroase in care viata are alt ritm. Gradina Botanica, situata in partea de sus a Parcului Copou, va poate si ea oferi placute clipe de relaxare si in acelasi timp bucuria de descoperi specii de plante rare sau exotice.

Veti descoperi de asemenea ca si gastronomia este la ea acasa in Iasi, localurile numeroase si bine amenajate putind sa va ofere specialitati culinare diverse.

Iata deci cateva motive sa va petreceti macar cateva zile de vacanta in Romania, intr-un oras considerat pe buna dreptate Capitala Culturala a Moldovei.


3 Comentarii
  1. Iasi-ul este cel mai frumos oras din Romania dupa parerea mea. nu este la fel de ingrijit precum Clujul, nici atat de modern ca Bucurestiul, dar are un aer aparte care-ti ramane in nari mult imp dupa ce ai plecat de acolo. respira istorie, cultura, traditie – MINUNAT!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.