fbpx

INTERVIU – Am facut primul lungmetraj cu 400 de euro imprumutati de la prieteni (Adrian Sitaru)

Tânărul regizor Adrian Sitaru, al cărui prim lungmetraj („Pescuit sportiv”) a câştigat Marele Premiu al secÅ£iunii New Voices/New Visions la Festivalul de Film de la Palm Springs, afirmă, într-un interviu pentru NewsIn, că producÅ£ia l-a costat 400 de euro, pe care i-a împrumutat de la prieteni.

Adrian Sitaru face parte din noul val al cinematografiei româneÅŸti. ÃŽl recomandă vârsta (37 de ani), dar mai ales faptul că a strâns aprecieri la fiecare proiect pe care l-a dus la sfârÅŸit. Primul său scurtmetraj, „Valuri”, a fost premiat la Festivalul de la Locarno (ElveÅ£ia). Debutul în lungmetraj, filmul „Pescuit sportiv”, care va avea premiera românească vineri, a cules aplauze la festivalurile de la Salonic ÅŸi Locarno, iar jumătatea lunii ianuarie 2009 i-a adus Marele Premiu al secÅ£iunii New Voices/New Visions, din cadrul celei de-a 20-a ediÅ£ii a Festivalului InternaÅ£ional de la Palm Springs – SUA. Promiţător se anunţă ÅŸi al doilea lungmetraj al lui Sitaru, „Din dragoste cu cele mai bune intenÅ£ii”, care a câştigat concursul de proiecte al Centrului NaÅ£ional al Cinematografiei, în sesiunea iunie-iulie 2008, obÅ£inând astfel un credit de 545.000 lei.

Citeste si:  Horoscopul saptamanii 14-20 octombrie

Reporter: Cum aÅ£i primit vestea că primul dumneavoastră lung metraj a câştigat Marele Premiu al secÅ£iunii „New Voices” la Palm Springs?

Adrian Sitaru: E un film care a plăcut celor din juriu, dar nu bănuiam că va avea parte de o asemenea traiectorie. Am fost ÅŸi regizor, ÅŸi producător, am asigurat ÅŸi partea de montaj a filmului. Am învăţat programe special pentru aceasta. La ceremonie, însă, nu am participat. A fost, în schimb, acolo actriÅ£a Maria Dinulescu (n.r. – una dintre protagonistele peliculei), care mi-a povestit despre reacÅ£iile favorabile din partea publicului.

R.: „Pescuit sportiv” a fost lansat de curând ÅŸi în FranÅ£a, la Centrul Pompidou. Cum a fost primit acolo?

A. S.: A fost primit mai bine de critică, decât de public. În sălile de cinema au fost, în prima seară de proiecţie, circa 200 spectatori. Asta e şi bine, e şi rău. Nu sunt cele mai bune vremuri pentru lansarea filmelor independente, nici măcar în Franţa. Am primit suport din partea producătorilor francezi care i-au sprijinit pe Cristi Puiu şi pe Mungiu.

Citeste si:  Cea mai frumoasa petrecere a toamnei

R.: De ce buget a beneficiat filmul?

A.S.: Filmul a fost făcut 100% din buget propriu. A costat circa 400 euro, pe care i-am împrumutat de la prieteni. Am căutat sponsorizare la Centrul NaÅ£ional al Cinematografiei, înainte de filmare, dar în 2003 nu aveam energia necesară să lupt pentru asta. Am găsit această soluÅ£ie ÅŸi cu ajutorul lui…Lars von Trier (n.r. – regizorul danez care a realizat capodoperele „Breaking the Waves” ÅŸi „Dogville”); de la el am învăţat cum se pot face filme bune cu buget mic. Am filmat timp de 10 zile, în luna octombrie, am făcut trei săptămâni de repetiÅ£ii înainte de filmările propriu-zise, pentru ca actorii să fie obiÅŸnuiÅ£i cu tehnica „point of view”, aÅŸa-numita filmare subiectivă, folosită de-a lungul întregii pelicule. Toată povestea din scenariu are loc, în film, într-o singură zi. Actorii au lucrat fără să primească bani. Dacă nu aÅŸ mai primi bani pentru următorul proiect, m-aÅŸ întoarce la această experienţă. Nu a fost cea mai nefericită ÅŸi, cu siguranţă, s-a simÅ£it implicarea actorilor ÅŸi dorinÅ£a lor de a face film.

Citeste si:  Spune-mi ce zodie esti ca sa-ti spun cum faci sport

R.: Cum aÅ£i aplicat tehnica „point of view” în timpul filmărilor?

A.S.: Sunt de părere că această tehnică reprezintă viitorul cinematografiei. ÃŽn cazul proiectului „Pescuit sportiv”, am luat decizia de a o folosi 100% în decursul filmărilor, nu doar parÅ£ial. Am pornit de la trei poveÅŸti, pe care, apoi, prin această tehnică, le-am comasat într-una singură. S-a dovedit a fi o idee bună.

R.: Despre următorul proiect?

A. S.: Este vorba despre „Din dragoste, cu cele mai bune intenÅ£ii”. Filmările vor începe cel mai târziu în luna septembrie a acestui an. Scenariul va urmări povestea unui tânăr de 35 de ani, a cărui mamă suferă un accident cerebral. ÃŽncercând să afle cât mai multe despre boala mamei ÅŸi să rezolve situaÅ£ia, personajul îşi pierde stăpânirea de sine.

Update: Se pare ca Adrian Sitaru a corectat informatia aparuta in presa. Suma a fost de 4000 de euro, nu de 400, cum publicase ieri agentia de stiri Newsin.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.