fbpx

Harold Bloom taxeaza scriitori laureati cu Nobel, unii dintre ei considerati ilizibili si minori

Harold Bloom, una dintre cele mai influente voci ale criticii literare americane, renunţă la scrupule, taxând drastic scriitori renumiţi, mai ales pe cei distinşi cu Nobelul pentru literatură, un premiu de rău augur pentru autori, titrează Nouvel Observateur.

ÃŽntr-un interviu acordat corespondentului la New York al „Corriere delle sera”, Bloom, specialist în poezia secolului 19, lector pasionat al lui Dante, Shakespeare ÅŸi Wilde, spune că ultimul laureat al Nobelului, francezul Le Clézio, este nimic mai mult decât un autor „ilizibil”.

Nici despre polonezul Isaac Bashevis Singer (Nobel 1978) nu are o opinie mai favorabilă, acesta fiind aruncat în raftul „scriitorilor mediocri”, iar despre Doris Lessing spune că „nu a scris decât o singură carte valoroasă în 40 de ani”. Nici scriitori care nu au primit distincÅ£ia Nobelului nu ies din judecata lui Bloom: Updike nu reuÅŸeÅŸte să depăşească registrul minoratului, în ciuda stilului unic, iar cea mai bună operă a lui Mailer este chiar Norman Mailer, „om generos”, dar care nu a scris cărÅ£i memorabile. De cu totul altă părere au fost juriile a două mari premii literare, Mailer fiind distins cu Pulitzer (pentru „Armatele nopÅ£ii, în 1968 ÅŸi „Cântecul calului”, în 1979) ÅŸi cu National Book Award (1968).

Citeste si:  Vara la TaraFashion

Singurii autori care au primit recunoaÅŸterea juriului pentru Nobel ÅŸi care par a confirma importanÅ£a distincÅ£ie sunt, în opinia lui Bloom, Harold Pinter, „o voce autentică” ÅŸi portughezul José Saramago.

Harold Bloom nu pare a fi la fel de sever cu literatura americană, girând autori ca Philip Roth, Cormac McCarthy şi Thomas Pynchon. Pasionat de limbile orientale, pe care le stăpâneşte perfect, criticul Bloom recunoaşte că există o literatură europeană inegalabilă, anume cea italiană, căreia îi aparţin autori ca Dante şi Pirandello, mai inovator decât Beckett.

Citeste si:  Spune-mi ce zodie esti ca sa-ti spun ce te relaxeaza

Aversiunea lui Harold Bloom faţă de premiul Nobel nu este nouă ÅŸi nici disputa cu scriitoarea Doris Lessing; în 2008, după ce a taxat ca fiind doar un gest de „corectitudine politică” premierea lui Lessing, aceasta i-a răspuns, public ÅŸi ironic, că” dacă Bloom ar lua premiul Nobel, nu aÅŸ mai fi atât de rea cu el, credeÅ£i-mă”.

Citeste si:  Cazul transexualului Naomi pe Internet
Un comentariu
  1. bun bun articol si necesar.

    Nici mie nu-mi place le clezio- bloom are dreptate. Pana la urma e nevoie de un politist si pentru gustul literar

    Cred ca esti studenta la litere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.