Graffiti 3D in orasele lumii

Cele mai multe persoane se gandesc la graffiti ca la opere de arta subversiva, pictate cu un spray, noaptea tarziu pe zidurile si peretii din orase. Totusi exista si artisti care sfideaza acest stereotip, pictand si desenand pe trotuare si pereti, ziua in amiaza mare, chiar si in cele mai aglomerate zone ale marilor orase. Creatiile lor nu numai ca au reusit sa amuze si sa uimeasca mii de persoane, dar au reusit chiar sa obtina recorduri.

Picturile stradale isi au originea in secolul XVI, cand artistii, numiti madonnari, calatoreau prin tarile lor pentru a picta in locuri publice, lucrarile lor avand scopuri religioase, educative sau festive. In ultimul deceniu, desenele in creta au capatat tot mai multi adepti si au devenit un fenomen la scara mondiala. Atractia nu este numai lucrarea in sine, ci si spectacolul pe care il ofera crearea ei.

Citeste si:  Barbatul metrosexual pe cale de disparitie?

Artistii despre care vom vorbi creeaza graffiti 3D, folosind vopsea sau creta, si imbina tehnicile artei renascentiste cu calitatile efemere ale artei stradale. Prin ei, graffiti capata un nou inteles, unul foarte indepartat de sensul conventional al acestei arte, acela de vandalism sub forma de desene. Creatiile lor sunt incredibile si atat de uluitoare incat nimeni nu ar putea sa treaca pe langa ele fara sa le admire indelung.

Englezul Julian Beever a fost numit „Picasso al trotuarelor”. El nu foloseste vopsea ci… creta. Pozele cu desenele lui au circulat mult pe internet si au fascinat o gramada de internauti. Ca sa nu mai vorbim de cei care au avut sansa sa-i vada lucrarile pe viu. Julian stapaneste tehnicile artei anamorfe, pe care le-a perfectionat inca din 1990. Desenele sunt distorsionate astfel incat, privite din anumite unghiuri sa dea impresia de tridimensional. Lucreaza o zi intreaga la fiecare dintre creatiile sale, care a doua zi, nici nu mai exista, dupa ce au fost udate de ploaie sau calcate in picioare, la propriu, de zecile de pietoni. Pe langa arta originala stradala, Julian picteaza si copii dupa lucrari celebre, autoportrete, picture murale.

Citeste si:  Festivalul international al producatorilor de film independenti

Kurt Wenner este unul dintre cei mai cunoscuti creatori de arta anamorfica stradala, datorita capacitatii lui de a transforma clasicismul renascentist in graffiti. Kurt a lucrat ca grafician la NASA si de cand a inceput sa creeze graffiti 3D a aparut in nenumarate documentare, emisiuni TV si articole de ziar. Nici nu e de mirare, avand in vedere cat de uluitoare sunt toate desenele lui.

Tracy Lee Stum este unul dintre cei buni si mai cunoscuti artisti stradali ai lumii si detinatoare a unui record Guiness, obtinut in 2006, cand a realizat cea mai mare pictura stradala. Lucrarile ei au diverse teme, de la cele biblice la cele exotice sau mondene. A calatorit in intreaga lume si a pictat in zeci de orase, participand la numeroase evenimente si festivaluri de arta. Tracy picteaza de 10 ani si se considera o madonarra. „Pictura stradala este una din cele mai bune modalitati de expresie pentru mine. Este o suma a lucrurilor care imi plac cel mai mult in mesria mea: imaginatie, desen, culoare, educatie si spectacol. Este o forma de arta care ofera ceva tuturor celor care sunt implicati”, spune ea.

Citeste si:  Conferintele de la Sosea: Povestile cu poale-n brau, cu Serban Anghelescu

Eduard Relero lucreaza in principal in Spania, dar lucrarile lui sunt cunoscute in intreaga lume. Stilul si imaginatia lui debordanta fac ca lucrarile sa arate ca si cum desenele din cartile cu povesti ar prinde viata. Fiecare desen spune o poveste mai mult sau mai putin fantastica.


4 Comentarii
  1. Suuperb deci eu tot stau si ma minunez si eu stiu desena bine dar nu cred ca as putea ajunge vreo data la nivelul lor. Tot respectul si admiratia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.