Gradinitele estivale, la final de drum: 600 de copii integrati in sistemul de invatamant, rata de succes de 90%

Salvati Copiii Romania incheie astazi initiativa Gradinite estivale, unul dintre cele mai de succes proiecte din cadrul programului nostru de Educatie prescolara pentru copiii din categoriile defavorizate, „Sanse egale pentru toti copiii, intr-o societate fara discriminare”. Lansata in parteneriat cu fundatia caritabila IKEA Foundation, aceasta initiativa a pornit din nevoia de a diminua fenomenul abandonului scolar si a reduce decalajul la invatatura pentru copiii aflati in pragul excluziunii sociale si a prevazut inaugurarea a 30 de gradinite (cate zece in fiecare an) functionale pe perioada verii.

Anul acesta, in program au fost implicate zece gradinite din Bucuresti si judetele Arges, Constanta, Dambovita, Iasi, Dolj si Tulcea. Practic, in ultima luna, copiii au beneficiat de cursuri gratuite, Salvati Copiii si IKEA Foundation asigurandu-le materialele didactice, cate o gustare zilnica si o serie de produse igienico-sanitare. Ulterior, dupa data de 15 septembrie, copiii care incheie astazi cursurile vor fi inscrisi la gradinita sau scoala si vor fi monitorizati pe tot parcursul anului scolar. Pana acum, rezultatele programului au fost mai mult decat incurajatoare. Astfel, 94% din copiii participanti au continuat o forma de invatamant, pondere ce ajunge, in cazul anumitor gradinite, la 100%. Mai mult, din cei inscrisi la scoala, 85% au finalizat clasa I, iar din cei inscrisi la gradinita, 90% au continuat in anul scolar urmator.

Reamintim ca proiectul a fost initiat in contextul in care Romania aloca cele mai mici sume pentru educatia prescolara din Uniunea Europeana, are una dintre cele mai mari rate ale abandonului scolar si imparte cu Bulgaria primul loc in topul saraciei si excluziunii sociale in randul copiilor mai mici de sase ani, dupa cum reiese din raportul „Educatia si ingrijirea copiilor prescolari”, publicat recent de Comisia Europeana.

Citeste si:  Iti lipseste increderea in tine?

De altfel, de peste doua decenii, tara noastra se mentine in topul primelor 5 tari europene cu cea mai mare rata de abandon scolar. Rata ce este mult mai mare in cazul categoriilor defavorizate de copii, in special in randul celor de etnie roma, dovada ca peste trei sferturi dintre copiii romi care abandoneaza scoala nu au parte de educatie prescolara. Alte cifre relevante despre accesul copiilor romi la educatie: 70% nu merg la gradinita, 80% dintre tinerii care nu ajung niciodata la scoala sunt de etnie roma, iar 38% dintre acestia sunt analfabeti functionali. Mai mult, la varsta de 6 ani, ponderea copiilor romi care sunt la scoala este de peste 5 ori mai mica decat media nationala.

„Pentru cei mai multi dintre noi, conditiile in care traiesc acesti copii sunt de neconceput. Adesea, vorbim de medii familiale destramate, de un nivel de trai crancen, de acces extrem de redus la utilitati. Si, cu toate acestea, de-a lungul verii, zeci de copii au batut kilometri buni pentru a ajunge la gradinita, singuri sau de mana cu parintele, purtand in gand speranta ca isi pot deschide astfel poarta catre un viitor mai bun. Credem ca proiectul Gradinitelor estivale a fost unul extrem de reusit, care si-a depasit cu mult obiectivele initiale, motiv pentru care nadajduim ca, intr-o forma sau alta va fi continuat: de altfel, metodologia de lucru a fost deja inaintata catre Ministerul Educatiei, iar unele gradinite din tara au inceput deja sa implementeze programul cu resurse proprii”, a declarat Gabriela Alexandrescu, presedintele executiv al Organizatiei Salvati Copiii.
„IKEA Foundation dezvolta, alaturi de partenerii sai, proiecte care sustin accesul la o educatie de calitate pentru toti copiii. Un astfel de exemplu este si proiectul Gradinite estivale, derulat in tara noastra. In vara aceasta am vizitat impreuna cu un grup de angajati ai magazinului IKEA din Romania patru gradinite estivale, in cadrul unui program dezvoltat de IKEA Foundation – IWitness. Programul IWitness ofera angajatilor IKEA din toata lumea sansa sa cunoasca proiectele in care se implica IKEA Foundation si pentru care chiar ei doneaza bani in fiecare an. Proiectul Gradinite estivale a fost gandit pentru copiii din categorii defavorizate, care nu se pot bucura de vacanta de vara la fel ca majoritatea copiilor. Pentru ei, mersul la gradinita este, de cele mai multe ori, mai frumos decat acasa, tocmai pentru ca doar acolo au culori, carti de colorat, jocuri, invata cantece si poezii si se joaca cu copii de varsta lor. Dincolo de bucuria acestor momente, cei mici afla ce inseamna sa urmeze un program de invatare bine gandit pentru ei. Rezultatul este ca devin curiosi si isi doresc sa mearga la scoala, ceea ce conteaza foarte mult pentru viitorul lor”, declara Raluca Buzea, PR Responsible IKEA Romania.

Citeste si:  Plictiseala in cariera

Despre programul „Sanse egale pentru toti copiii, intr-o societate fara discriminare”
Beneficiari: 8.700 de copii si familiile acestora, beneficiari ai serviciilor de Consiliere psihologica si educationala; 18 000 de copii informati si educati cu privire la eliminarea discriminarii copiilor cu nevoi educationale si emotionale speciale; 1.800 de parinti cu abilitati imbunatatite de educatie pozitiva; 900 de profesionisti cu abilitati crescute de a elabora planuri de evaluare si interventie psiho-sociala pentru copii vulnerabili;
Durata: 36 de luni (1 iulie 2012 – 30 iunie 2015)
Buget: 1,8 milioane Euro, asigurat de IKEA Foundation

Citeste si:  Premiile Festivalului de Film de la Cannes 2011


Despre Organizatia Salvati Copiii

Salvati Copiii Romania este o organizatie neguvernamentala, de utilitate publica, non-profit, care militeaza activ pentru drepturile si protectia copilului in Romania, din 1990, in acord cu prevederile Conventiei Natiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului.
Programele organizatiei sunt adresate tuturor copiilor, cu o atentie deosebita catre cei aflati in situatii dificile – copiii din comunitatile dezavantajate, copiii victime ale violentei, exploatarii prin munca, traficului sau neglijarii, copiii refugiati etc. In cei 24 de ani de activitate, peste 1.007.000 de copii au fost implicati in campaniile si programele desfasurate de organizatie.
Salvati Copiii Romania este membru al Save the Children International, cea mai mare organizatie independenta din lume care promoveaza drepturile copilului si care cuprinde 30 de membri si desfasoara programe in peste 120 de tari.

Despre IKEA Foundation

IKEA Foundation isi propune sa imbunatateasca oportunitatile pentru copii si tineri din tarile in curs de dezvoltare finantand programe pe termen lung care creeaza o schimbare substantiala si de durata. IKEA Foundation colaboreaza cu parteneri strategici, pentru a obtine rezultate pe scara larga in patru domenii fundamentale ale vietii unui copil: un loc pe care sa-l numeasca acasa, un inceput sanatos in viata, o educatie de calitate si un venit constant in familie. Se estimeaza ca 100 de milioane de copii vor beneficia de programele finantate pana in 2005.
Mai multe detalii la: www.IKEAfoundation.org, www.facebook.com/IKEAFoundation

Pentru informatii suplimentare, va rugam contactati:
Alexandra Boeriu:
Mob +40744 360 446,
alexandra.boeriu@salvaticopiii.ro
Web: www.salvaticopiii.ro


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.