fbpx

Ghid pentru boboace: Cum supravietuiesti la facultate?

Please select a featured image for your post

1 octombrie. Prima zi la facultate. Incepe o noua etapa din viata ta. Mai bine de jumatate din studentii din Bucuresti si din alte orase universitare vin din provincie si stau la camin sau cu chirie. Chiar daca nu te afli in pozitia asta si inveti te duci la o facultate din orasul tau, tot trebuie sa faci fata unor schimbari majore. Iata cateva sfaturi de baza pentru orice boboaca.

Time mangement pentru incepatori
La liceu era usor. Stateai 7-8 ore la scoala si temele se faceau acasa pentru a doua zi. Weekend-urile erau doar ale tale. Pregateste sa ai zile ciopartite si haotice. Cand nu sunt cursuri, sunt seminarii. Cand nu ai de predat proiecte, trebuie sa inveti pentru examene. Este foarte important in perioada asta sa-ti asumi cunostinte de baza vizavi de time management. Planifica din timp cand o sa stai la biblioteca, cand o sa iesi in oras, cand o sa stai pe net. Si ia aminte ca perioada cand puteai sa-ti faci temele in ultimul minut si totusi sa iei o nota de trecere a cam trecut.

Cunoaste oameni noi
Colegi de grupa, colegi de an, colegi de camera… Vei intalni tot felul de oameni noi la facultate. Si este important sa te intelegi bine cu ei pentru ca in anul 3-4 sigur o sa ai nevoie sa cersesti cursuri de la cineva. Fii generoasa cu timpul si atentia ta. Vei avea nevoie de multa rabdare si empatie ca sa te intelegi cu colega/colegele de camera. Trebuie sa impui propriile limite in camera in legatura cu ce este OK si ce nu este OK, ce poate fi impartit si ce consideri ca este off limits. Poate ca o sa pari cam scortoasa acum, dar mai bine sa eviti viitoare conflicte.

Citeste si:  De 1 iunie te asteptam sa serbezi Ziua Copilului la KIDEX!

La camin
Caminul poate sa fie refugiul tau sau celula ta. Spatiul e mic, toaleta e infecta, de dusuri nici nu mai vorbim. Te-as sfatui sa te imprietenesti cu cineva care locuieste in oras ca sa ai unde sa faci un dus mai ok. Dar cat priveste caminul in sine nu pot sa-ti zic decat atat:
– invata sa faci reparatii mici dar practice singura
– nu lasa mancare pe geam ca sigur pica sau e furata.
– pune parola la laptop/calculator. Si sa fie complicata.
– cel mai important, daca vrei sa dormi noaptea, ia-ti dopuri pentru urechi.

Ai grija ce mananci
Daca ai plecat de acasa si ai venit sa inveti in oras, atunci nu te mai poti baza pe mancarea calda care te astepta acasa dupa ce veneai de la liceu. Asta nu inseamna ca ai liber la coca cola si prostii. Du-te la cantina pentru o ciorba calda. Imprieteneste-te cu colegii de camin care primesc des mancare de acasa si nu uita sa fii si tu generoasa daca-ti trimite mama cozonac. Intereseaza-te care sunt restaurantele din oras unde se mananca ieftin si bine. Si nu sari peste mese. Cel mai prost meal plan este sa te infometezi toata ziua la facultate si cand ajungi in camera sa te indopi cu fast food.

Cunoaste-ti profesorii
Profesorii si seminaristii de la facultate sunt foarte diferiti de orice profesor pe care l-ai avut pana acum. Sunt mult mai abordabili si te privesc cu alti ochi. Bineinteles acum depinde si de norocul fiecaruia. Cu cat te intelegi mai bine cu un profesor, cu atat va fi mai ok pentru tine sa-i ceri un sfat in plus, un tip, un ajutor.

Nu te pune rau cu secretarele
Este fapt stiut si universal acceptat ca secretarele de facultate sunt niste scorpii. Dar este la fel de stiut si de acceptat ca ele conduc de fapt facultatea. Cand eram eu la facultate, decanul tremura cand auzea secretara-sefa cum pocanea cu tocurile ei pe hol. Indiferent cat de mult te-a lasat sa astepti pe hol sau ce chichita a mai invocat ca nu poate sa-ti dea adeverinta de care ai nevoie, tine minte sa fii calma si sa-ti pastrezi buna dispozitie. Nu stii cand o sa-ti dispara in mod misterios o nota candva in anii terminali.

Citeste si:  Manastirile BUCOVINEI

Structureaza un buget
Daca nu aveai probleme cu banii inainte, acum va trebui sa inveti sa gandesti in bugete. De cati bani ai nevoie ca sa traiesti o saptamana? Cat trebuie sa dai pe carti si pe alte cheltuieli pentru scoala? Invata sa economisesti acolo unde poti si cauta joburi part time care sa te ajute.

Relax
Facultatea nu un mare BAU BAU. Viata este plina de schimbari Este foarte important si modul tau de abordare. Nu te gandi ca mergi la facultate pentru ca asta vrea familia/societatea/Dumnezeu de la tine, sau pentru ca asa trebuie. Seteaza-ti un obiectiv clar pentru care trebuie sa mergi la facultatea aia ca sa inveti lucrurile alea (si pentru care automat va trebuie sa accepti sa inveti materii care nu-ti prea plac). Asa totul va parea mult mai simplu si mai natural.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.