Ghid Turistic Suedia

Please select a featured image for your post

Regatul Suediei sau Suedia e un stat situat in Europa de Nord, in partea estica a Peninsulei Scandinave, avand iesire la Marea Baltica. E invecinata cu Norvegia in nord-vest, Finlanda in nord-est, Marea Nordului cu stramtorile daneze in sud-vest si Marea Baltica la est si cuprinde numeroase insule din Marea Baltica. Suedia e impartita in trei regiuni istorice: Gotaland, Svealand si Norrland, cea de-a patra fiind pana in anul 1809 Osterland, Finlanda de azi. Multe dintre obiectivele tarii au fost incluse pe lista UNESCO a patrimoniului mondial. Dintre ele amintim: Domeniul regal Drottningholm, Gravurile rupestre de la Tanum. Orasul hanseatic Visby de pe insula Gotland, Peisajul arctic din Laponia, Arcul geodesic Struve, Domeniul clerical Gammelstad din Lulea si Arhipelagul Kvarken. Capitala Suediei e Stockholm, orasul fiind situat pe de o parte si alta a a stramtorii Norrstrom, care face legatura intre Marea Baltica, lacul Malaren si cateva insulite ale acestuia. Stockholm-ul e impanzit de monumente istorice, cele mai reprezentative fiind: Biserica cavalerilor, din sec XIII, unde se afla mormintele regilor Suediei, Biserica Sf. Nicolae din sec XIII, Casa nobililor si Palatul Regal.
Palatul Regal, construit pe ruinele predecesorului sau, Tre Knor, e folosit ca resedinta si ca punct de lucru a familiei regale, fiind deschis publicului.
Citeste si:  Te simti bine la munca?
Turnul Kaknas, ofera o priveliste minunata asupra orasului, asupra Primariei, Arenei Sportive, a cladirilor din jurul pietei Hotorget si a celor mai renumite ape ale orasului. Globen, e cea mai mare cladire sferica din lume cu o inaltime de 85 de m si un diametru de 110 m. Aceasta gazduieste de la concerte de opera pana la meciuri de fotbal.
In Orasul vechi, Gamla Stan, se pot vedea stradute pietruite, vechi si inguste, numeroase magazine cu carti, suveniruri si bijuterii. Farmecul acestuia se datoreaza si muzicantilor strazii si de multimii de turisti de toate varstele, veniti din toate colturile lumii. Goteborg, este cel mai mare oras al Suediei dupa Stockholm si cel mai mare centru universitar din Scandinavia. Acesta se afla la varsarea raului Gota Alu in Kattegat si si-a extins portul devenind unul dintre cele mai mari din tarile nordice. In Goteberg, pot fi vazute foarte multe muzee, catedrale si biserici.
Citeste si:  Coraline - un basm pentru adulti
Muzeul Orasului detine exponate din regiune, din vremurile preistorice si pana azi, Universeum, se concentreaza asupra mediului, Muzeul Culturii Mondiale,detine piese de etnografie si antropologie iar Muzeul Maritim e construit pe 19 vase, fiind cel mai mare muzeu de pe ape. Skansen Kronan sau Fortareata Coroanei, a fost construita in sec XVII, in sec XIX a fost folosit ca si inchisoare iar in prezent adaposteste un muzeu militar. Alte atractii turistice ale orasului sunt: Piata Freskekorka, Piata de Peste, numita si Biserica Peste datorita formei sale, Catedrala Goteborg, Biserica Germana, Biserica Oscar Fredrik, Parcul Slottsskogen si Gradina Botanica.
Malmo, e unul dintre centrele comerciale importante ale Suediei. Locuitorii acestuia vorbesc in jur de 100 de limbi si au in jur de 160 de nationalitati. Multi dintre ei ar putea fi considerati mai degraba danezi decat suedezi, iar arhitectura orasului e foarte asemanatoare cu cea din Copenhaga.
Citeste si:  Spune-mi ce zodie e ca sa-ti spun ce sa-i daruiesti
Castelul Malmohaus, construit in 1437, e situat in orasul vechi si a fost locuit de catre regii Danemarcei, apoi a fost folosit ca si inchisoare iar in prezent gazduieste un muzeu de istorie, un muzeu de arta si unul maritim. Piata Mare, Stortorget, gazduieste statuia regelui Karl X Gustav al Suediei, in apropiere aflandu-se si Primaria iar Piata Gustav Adolf e inconjurata de cladiri cu birouri, magazine si un McDonalds.
Helsinborg, cunoscut si ca Perla Sudului, e un oras mai diferit de restul Suediei. Aici se organizeaza foarte des activitati culturale, avand teatru, o orchestra simfonica recunoscuta pe plan international si un nou centru cultural. Cele mai reprezentative obiective turistice ale orasului sunt: Castelul Helsinborg, ruinele acestuia avand vedere la port iar treptele acestuia duc spre centrul orasului, Fredriksdat, un muzeu in aer liber cu gradini, ferme de animale, case vechi, muzee si teatre, Biserica Sancta Maria din sec XIV si Norra Hamnet, vechile docuri industriale cu numeroase restaurante, cafenele si un port de ambarcatiuni.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.