
Cei care iubesc viata din adancuri si linistea albastra a oceanului vor gasi un adevarat paradis la 100 de km de coasta Belizelor. Visul tuturor scufundatorilor este sa ajunga in acest loc de o frumusete rara, unde oceanul li se arata in toata splendoarea lui.
Este vorba despre Gaura Albastra a Belizelor, fenomen geologic care atrage anual sute de mii de scufundatori. Este exact ce spune numele: o gaura imensa pe fundul oceanului.
Aceasta are forma circulara, cu diametrul de patru kilometri si este situata exact in centrul barierei de corali a Belizelor. In interiorul gaurii, adancimea apei este de 145 de metri, ceea ce face ca apa ce umple gaura sa para mult mai inchisa la culoare decat cea din jur.
Unul dintre primii oameni care si-a dat seama de frumusetea locului a fost Jacques Cousteau, faimosul cercetator oceanograf. El a dus laboratorul sau mobil – nava Calypso, in apropierea Gaurii Albastre si chiar a trimis un submarin pentru a cerceta adancurile.
Gaura Albastra a aparut prin erodarea stancilor calcaroase ce alcatuiesc un munte scufundat. Dar aceasta nu este singura gaura sapata in munte. Stanca este strabatuta de un sistem de tunele si grote, care au fost la origini umplute cu aer. La sfarsitul ultimei ere glaciare, cand gheata s-a topit, toate aceste tuneluri au fost inundate, transformandu-se in paradisul submarin de astazi.
Pana la adancimea de 33 de metri, peretii fosei sunt drepti. Pe masura ce cobori in adancuri, incepi sa observi stalactite si formatiuni calcaroase care mai de care mai ciudate. Vazand toate acestea, nu poti sa nu te miri la gandul ca muntele se afla odata mult deasupra nivelului marii. Oceanul este aproape nemiscat, iar vizibilitatea ajunge chiar si pana la 60 de metri cand te apropii de o anumita adancime. Pestii si celelalte vietati fac peisajul marin si mai interesant: poti inota alaturi de testoase si poti admira coralii prinsi in peretii grotelor.
Fosa este inconjurata aproape in totalitate de bariera de corali. Au ramas doua canale inguste care permit zecilor de barci pline cu turisti sa ajunga in mijloc. La reflux, bariera de corali se poate vedea la suprafata apei, oferind un spectacol impresionant. Vazute de sus, Gaura Albastra si bariera de corali seamana cu un ochi pierdut in largul Caraibelor.
Atat Gaura Albastra cat si bariera de corali sunt parte a unui monument al naturii cunoscut sub numele de Half Moon Caye, care se intinde pe 10.000 de acri si cuprinde mai multi atoli.
Belize se afla pe coasta estica a Americii Centrale. Este o tara mica, dar impresionanta care ar merita vizitata chiar daca nu ar exista Gaura Albastra. Bariera de corali a Belizelor este cea mai mare din emisfera vestica si a doua ca marime in lume, dupa Marea Bariera de Corali. Climatul tropical, geografia mai mult decat interesanta (toate formele de relief se intalnesc pe micul teritoriu al Belizelor), vegetatia luxurianta si fauna diversificata, fac din Belize tara ideala pentru orice vacanta.