Garana Jazz 2008

Please select a featured image for your post

Intre 18 si 20 iulie va avea loc megafestivalul Garana Jazz 2008. Acesta va avea loc la Garana, numit si Wolfsberg ( Muntele Lupului ). Locatia este la aproximativ 150 de kilometrii distanta de Timisoara si 30 de kilometri de Resita. Organizatorii spun ca din Timisoara se poate lua trenul sau autobuzul, dar ii avertizeaza pe cei care aleg a doua varianta ca vor fi ‘bombardati’ cu manelele puse de soferii de pe autobuze. Mai multe detalii despre cum puteti ajunge la festival, dar si despre conditiile de cazare si de masa gasiti pe site-ul organizatorilor ( www.garana-jazz.ro ). Fondatorii festivalului de la Garana au fost Gigi Taus, Liviu Butoi, Puba Hromadka si Paul Weiner, toti mari iubitori de jazz, care la inceput au crezut ca acesta va fi doar un hobby local. Prima editie a fost in 1997. A doua editie a festivalului a adus cateva nume importante cum ar fi Maurice de Martin, Horst Nonnenmacher si altii. A treia editie, cea din 1999, a fost momentul in care festivalul a inceput sa fie mediatizat si sa se adauge nume noi ca Ionut Dorobantu, Santa Csaba sau Milos Cristic.
Citeste si:  Sankt Petersburg
Unul dintre cei mai noi organizatori, Marius Giura s-a ambitionat, dorind ca festivalul de la Garana sa devina unul dintre cele mai mari festivaluri de jazz din Europa. Unii l-au crezut mult prea increzator… In anul 2003 festivalul a inceput sa primeasca din ce in ce mai multe nume internationale, dintre care ii amintim pe Eberhard Weber si Reto Weber. Editia din 2005 a venit si cu o mult prea necesara schimbare, Poiana Lupului devenind noua scena a festivalului.Editia de anul trecut a reusit sa indeplineasca unul dintre visele organizatorilor si acela de a-i aduce la festival pe : Jan Garbarek, Manu Katche si Reiner Brunninghaus. Anul acesta la Garana vor fi prezenti multi cantareti de jazz de valoare din intreaga lume. Miroslav Vitous este unul dintre ei. Acesta si-a inceput cariera de cantaret de jazz in Cehia, iar in 1970 in Statele Unite ale Americii fondeaza trupa Weather Report, celebra in toata lumea. Miroslav a inregistrat de-a lungul carierei zeci de albume cantand solo dar si in colaborare cu multi artisti. Lumea muzicii il considera unul dintre cei mai mari contrabasisti ai lumii.
Citeste si:  Cursurile DallesGo - incep inscrierile!
Victor Wooten, cunoscut de iubitorii muzicii jazz, atat ca membru al grupului Bela Fleck & Flecktones, dar si din turneele din intraga lume, sustinute solo. A redefinit conceptul de chitara bass, trei dintre CD-urile sale find nominalizate la distins-ul premiu Grammy, in anii 1987, 1999 si 2001. De-a lungul carierei a reusit sa inregistreze mai mult de 70 de albume solo sau cu diferiti artisti. Unul dintre cei mai importanti cantareti de jazz din zilele noastre este considerat Harry Tavitian. Acest mare pianist este una dintre piesele care tine unit Clubul de jazz din Constanta, dar si un bun realizator de emisiuni de jazz la Radio Constanta. Publicul si mass-media aprecieaza enorm fiecare aparitie scenica a lui, chiar daca este solo sau in colaborare cu Orient Expres ( cu care va si canta la acest festival ), datorita surprizelor care le ofera spectatoriilor, reprezentate de costumele exotice sau de intrumentele neconventionale folosite.
Citeste si:  Ziua Copilului la Muzeul National al Satului!
Polonezul Jaroslaw Smietana, o alta prezenta la aceasta editie a festivalului de la Garana, a fost chitaristul numar 1 in tot jazzul polonez, castigand mai multe distinctii nu doar in Polonia, cat si in toata Europa. A fost prezent la cele mai mari festivaluri de jazz din lume, atat solo, dar si cu trupa a carui leader era, Extra Ball. Pe langa cariera muzicala Jaroslaw este si profesor si compozitor, avand la activ mai mult de 200 de piese de jazz scrise. In toata cariera sa muzicala a inregistrat peste 75 de albume, 35 ca leaderul trupei si 40 in colaborare cu alti mari artisti. Festivalul va dura 3 zile intre 18 si 20 iulie, concertele incepand vineri la orele 19:00, iar sambata si duminica, la orele 18:00. Cei care doresc sa participe la toate cele trei zile ale festivalului au posibilitatea de a achizitiona un abonament in valoare de 80 de lei. Copii sub 14 ani, care vor participa la Garana, au intrarea gratuita.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.