Franta, taramul Francilor

Please select a featured image for your post

Franta, oficial Republica Franta, e o tara situata in Europa de Vest, insa cuprinde si cateva insule si teritorii situate pe alte continente. Numele Frantei provine de la denumirea latina Francia, care inseamna taramul Francilor. Francia desemna o regiune din nordul Europei formata din poporul razboinic germanic. Cel mai reprezentativ simbol al Parisului si chiar al Frantei este Turnul Eiffel. Acesta se inalta pe malul Senei, ajungand la o inaltime de 324 m. Din varf, turnul ofera o panorama superba asupra orasului. Incepand cu orele 21 si pana la 01, acesta e luminat, iar la ore fixe, timp de 10 minute are loc un impresionant spectacol de lumini. Arcul de Triumf, e situat la capatul bulevardului Champs Elyzee. In interior, acesta gazduieste un muzeu, insa cel mai impresionant loc e constituit de partea de sus a acestuia, unde se poate ajunge urcand pe niste scari circulare.
Muzeul Luvru, este unul dintre cele mai mari muzee din lume, gazduind opere celebre precum Mona Lisa de Leonardo da Vinci, statuia zeitei Venus, km intregi de galerii si renumitele gradini Tuileries.
Catedrala Notre Dame, e cea mai renumita din Paris, renumele ei datorandu-se si datorita romanului scris de Victor Hugo, Cocosatul de la Notre Dame.
Citeste si:  Divort in familia Giovanni Becali
Complexul arhitectonic si gradinile din Versailles sunt renumite pentru frumusetea lor, fiind necesari aproape 50 de ani pentru a fi construite. Interiorul impresioneaza prin maretia lucrarilor efectuate, cele mai frumoase incaperi fiind Salonul Razboinicului, Galeria Oglinzilor si Salonul Pacii. Parcul e impartit in mai multe spatii inchise, gazduind numeroase fantani si statui, multe dintre ele fiind dedicate unor zei sau personaje din mitologie. Micul si Marele Trianon, aflate in interiorul parcului sunt doua edificii din sec XVII, respectiv XVIII, cel de-al doilea gazduind apartamentele unde a locuit o perioada Napoleon. Orasul Lyon se afla la confluenta fluviilor Rhone si Saone, fiind capitala regiunii Ron-Alpi. Acesta detine un important patrimoniu cultural, incepand de la vestigii din epoca romana pana la constructii din sec.XX. Cartierul Vieux Lyon, colina Fourviere si colina Croix-Rousse face parte din patrimoniul mondial UNESCO. Opera Nationala, e gazduita de un dom de 300 de ani si e situata intre Primarie si raul Ron. Piateta Bellacour, e cea mai mare din Europa, iar Parcul Tete dOr e un complex ce cuprinde o gradina zoologica si una botanica.
Citeste si:  Festivalul Filmului European
Atractii ce nu trebuie ratate sunt: Theatres Romains de Fourviere, Baslica Fourviere, Muzeele de Arta Frumoasa, Rezistentei, Imprimeriei, de Istorie Naturala, de Arta Contemporana si Parcul Hauters. Strasbourg este sediul Consiliului Europei, Comisiei Europene pentru Drepturile Omului si Fundatiei Europene de Stiinta si locul de intalnire a Parlamentului European.
Orasul pastreaza inca atmosfera unui oras din Imperiul Roman, multe dintre case precum si catedrala acesuia datand din sec. XVI si XVII. Pe de alta parte cladirile elegante si acoperisurile mansardate sunt tipice franceze. Grande lle se afla in centrul orasului, fiind inconjurat de un rau si un canal. In Orasul Vechi se afla Catedrala Notre Dame, ramasa neschimbata din evul mediu si numeroase muzee.
Toulouse, e cel de-al patrulea oras ca marime din Franta, reprezentand centrul cultural, economic, universitar, al aviatiei franceze si al industriei spatiale din sudul Frantei. Nu trebuie ratate in vizita din Orasul Rosu, Capitolul, situat in centrul orasului, Pont Neuf, unde se afla cele mai frumoase cladiri din oras, Couvent des Jacobins, biserica devenita in prezent muzeu, Monument aux Combattants de la Haute-Garonne, care reprezinta Arcul de Triumf al Toulouse-ului si Chapelle des Carmelites, capela si opera de arta ce dateaza din sec.XVII.
Orasul Marseille,intemeiat de greci cu 2000 de ani in urma, e situat pe Coasta Marii Mediterane, reprezentand in prezent un important port industrial.
Citeste si:  Targ de Sfantul Nicolae la Muzeul Taranului Roman
Notre Dame de la Garde, Catedrala muzeu al docurilor romane, sculpturile din cadrul Primariei si strada construita in secolul V reprezinta atractii turistice ce merita vizitate.
Lourdes, initial un mic oras comercial, a devenit in prezent cel mai mare loc de pelarinaj din lume, al Fecioarei Maria. Acesta e situat pe ambele maluri ale raului Gave de Pau, fiind resedinta de vara a episcopilor de Tarbes si Lourdes. Principala atractie a orasului este Piata Peyramale, Biserica Sacre Coeur, fosta inchisoare Cachot si castelul de pe deal ce adaposteste Muzeul Pirineilor, de unde poate fi privita intreaga panorama a orasului.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.