
Târgul Internaţional de Carte de la Frankfurt a reprezentat un succes pentru scriitorii români contemporani publicaţi de editura Polirom, care a semnat, în premieră, cinci contracte de traducere a unor autori români cu trei edituri străine, susţin reprezentanţii editurii.
La Târgul Internaţional de Carte de la Frankfurt, editura Polirom a purtat negocieri cu reprezentanţii a zeci de edituri importante din străinătate, iar pentru cinci autori români contemporani acestea s-au finalizat cu semnarea unor contracte de traducere cu trei edituri.
Cei cinci scriitori români care au încheiat contracte cu edituri din străinătate şi urmează a fi traduşi sunt: Dan Lungu, în Statele Unite ale Americii, Gabriela Adameşteanu, în SUA, Bogdan Suceavă, în Bulgaria, Nora Iuga, în Germania, şi Lucian Dan Teodorovici, în Italia.
„Pe lângă aceste contracte, au fost cel puÅ£in încă 10 autori publicaÅ£i de editura noastră despre care noi am purtat discuÅ£ii cu importante edituri din Europa. Am negociat, de asemenea, încheierea unor contracte pentru Åžtefan Agopian, Gabriela AdameÅŸteanu, Filip Florian ÅŸi Matei Florian, pentru volumul „BăiuÅ£eii”, iar printre editurile care ÅŸi-au arătat interesul pentru aceÅŸti autori se află ÅŸi prestigioasa Gallimard”, a declarat pentru NewsIn, Lucian Dan Teodorovici, coordonatorul colecÅ£iei „Ego.Proza”, Editura Polirom.
DiscuÅ£iile pe care editura Polirom le-a avut, în acest an, la Târgul de Carte de la Frankfurt sunt „semnificativ mai importante ÅŸi mai numeroase decât în anii trecuÅ£i”, a mai precizat Lucian Dan Teodorovici. Editura Polirom are în jur de 50 de copyright-uri vândute, cărÅ£i care au fost sau urmează să fie traduse.
Şi editura Humanitas a avut o prezenţă mult mai consistentă în acest an la Târgul de Carte de la Frankfurt. Reprezentanţii editurii au avut contacte şi au purtat discutii cu peste 150 de edituri şi agenţi ai unor importanţi scriitori străini.
„Am cumpărat drepturi de autori pentru mai multe titluri ÅŸi autori, care urmează să apară la editura Humanitas anul viitor. De asemenea, am cerut numeroase cărÅ£i în lectură cu dreptul de opÅ£iune”, a declarat pentru NewsIn, Denisa Comânescu, director colecÅ£ia Fiction, editura Humanitas.
Deschiderea editurilor străine către scriitorii români contemporani din ultimii ani a fost remarcată ÅŸi de directorul editurii Polirom. „Există o reticenţă din partea editorilor străini, ei nu pot lua în acelaÅŸi timp 4-5 autori, există un risc, însă pe măsură ce autorii care au fost traduÅŸi până acum au avut parte de cronici bune, de o primire bună ÅŸi chiar de rezultate comerciale bune, eu cred că suntem pe drumul cel bun”, a afirmat Silviu Lupescu, director general Ed. Polirom.
Gabriela Adameşteanu, unul din autorii care a avut parte de o atenţie deosebită la Târgul de Carte de la Frankfurt, recunoaşte că modul de promovare a unui autor de către editura sa este foarte important pentru succesul scriitorului.
„ÃŽn anii ’90 – ’95 nici nu mă mai gândeam la literatură, datorez foarte multe editurii, e foarte important să simÅ£i că o editura te susÅ£ine. Polirom a adus o schimbare în condiÅ£ia scriitorului, iar standul României de la Frankfurt a fost un loc unde au ajuns editori străini foarte importanÅ£i. Cei mai importanti au venit la Norman Manea, la mine au venit doar cei cu care colaborez”, a declarat Gabriela AdameÅŸteanu.
Criticul Daniel Cristea Enache a declarat că prezenÅ£a autorilor români nu a trecut neobservată nici în presa din Germania. „Azi dimineaţă am văzut într-un ziar german că se comenta lansarea lui Norman Manea de ieri, ceea ce mi s-a părut un lucru extraordinar, de la standul naÅ£ional, la editura Polirom, era reflectat evenimentul într-un ziar german serios”, a afirmat Daniel Cristea Enache.
Târgul de Carte de la Frankfurt, cel mai mare eveniment dedicat pieţei mondiale de carte, a avut loc în perioada 15-19 octombrie, iar ţara invitată a acestei ediţii a fost Turcia. Evenimentul a reunit expoziţii de carte, lecturi, seminarii şi ateliere, filme, concerte şi spectacole de teatru, care au avut loc, în principal, la Frankfurt şi Berlin, dar şi în alte oraşe din Germania.