fbpx

Festivalul «Texte in miscare»

Sase artisti, trei spectacole care dau viata textului.

6 artisti francezi vin la Bucuresti pentru Festivalul Texte in miscare care se va derula intre 18 si 20 aprilie la Institutul Francez din Bucuresti. Scriitoarea Lola Lafon, muzicianul Olivier Lambert, actorul Arnaud Bichon si cei 3 poeti ai companiei franceze de slam Tribut du verbe sunt principalii protagonisti ai primei editii a acestui festival de performanceuri organizat de Institutul Francez. Lor li se alatura peter sragher, initiatorul si moderatorul ciclului de spectacole poetry performances series. Toate evenimentele din cadrul Festivalului sunt cu intrare libera, in limita locurilor disponibile.

In afara programului de spectacole, scriitoarea Lola Lafon sustine si un atelier de scriere creativa la Libraria Kyralina intre 15 si 18 aprilie. Atelierul este gratuit si permite 10-12 participanti, cu inscriere in prealabil.

Programul Festivalului Texte in miscare

18 aprilie, ora 19 : Lectura-spectacol a seriei de articole Bucuresteanul publicata de revista Decat O Revista
Interpret : Arnaud Bichon, actor de origine franceza. In holul Institutului Francez din Bucuresti (Dacia 77)

19 aprilie, ora 19 : Concert-lectura, fragmente din romanul La petite fée aux os en fils de soie, de Lola Lafon
Lectura muzicala interpretata de scriitoarea de origine francezaLola Lafon si muzicianul Olivier Lambert. Sala de cinema Elvira Popescu (Dacia 77)

20 aprilie, ora 19 : Poetry performance – o seara in parteneriat cu poetry performance series, initiate si moderate de Peter Sragher
Performace de slam al celor 3 poeti ai companiei , in holul Institutului Francez (Dacia 77)

(in afara Festivalului)
15 – 18 aprilie : Atelier de scriere creativa pe tema Est/Vest : ce amintiri, ce influente ?
Animat de scriitoarea franceza Lola Lafon la Libraria franceza Kyralina (str. George Enescu nr. 8). In cele 4 zile, atelierul se va desfasura de la 18 :30 la 20 :30. 10-12 participanti pentru toate cele 4 zile (atelierul este conceput ca avand continuitate), cu inscriere in prealabil la lidia.bucur@institutfrancais-roumanie.com

Arnaud Bichon, 18 aprilie

Actorul francez va sustine un spectacol-lectura pe articolele din seria Bucuresteanul publicata de trimestrialul Decat o Revista, traduse in limba franceza.

Citeste si:  Amoruri pe partituri familiare

Ca actor caut mereu sa fiu actionat de cuvintele autorului asa cum un instrument muzical este actionat de notele muzicale ; vreau un actor in rezonanta cu cuvintele autorului mai degraba decat un actor care rationalizeaza cuvintele autorului.
18 aprilie, ora 19, holul Institutului Francez din Bucuresti (Dacia 77)

Arnaud Bichon a studiat Arta Dramatica la Conservatorul National al regiunii Tours (1996 – 2001). A urmat si stagii de clown, masti si dans, iar din 2000 a lucrat cu Groupenfonction, Compagnie Syn sau Théatre de l’Ante. Participa la diverse proiecte de teatru contemporan de cercetare abordand autori ca Lagarce, Mûller, Keene, Nietzsche, Koltès, Rambert, Visniec. A jucat in 13 scurtmetraje si a regizat de asemenea 3 piese de teatru. Lucreaza in prezent si la o colectie de audiobookuri pe opera lui John Fante.

Lola Lafon & Olivier Lambert, 19 aprilie

Scriitoarea de origine franceza Lola Lafon are o legatura mai veche cu Romania, pentru c-a locuit o vreme si la Bucuresti. Ca artista, Lola Lafon are un univers colorat, melancolic si acerb in acelasi timp, iar eleganta ei rezida in amestecul de furie si de tandrete. Artista se joaca permanent cu registrele, de la a interpreta melodii personale la coveruri diverse (de la Barbara la Nirvana trecand prin Ada Milea) si extrase muzicale pe fragmente literare. Cartile publicate de Lola Lafon, un succes la public in Franta, sunt mereu insotite de concerte-lectura.

foto

Calitatea auditiei publicului este incomparabila odata ce ne acordam dreptul de a deschide o carte pe scena.
Lola Lafon
La Bucuresti, Lola Lafon va sustine un concert-lectura pe fragmente din viitorul ei roman, La petite fée aux os en fils de soie, bazat pe povestea Nadiei Comaneci. Ea va fi acompaniata de muzicianul Olivier Lambert, cu care colaboreaza din 2002.
19 aprilie, ora 19, sala de cinema Elvira Popescu (Dacia 77)

In romanul Lolei Lafon, Nadia Comaneci este acea lolita libelula venita dintr-o tara care nu era cunoscuta pana atunci decat pentru Dracula si dictatorul ei. Ascensiunea ei a transformat-o intr-un idol pop pentru Vest si o eroina comunista pentru Est. Pentru prima oara, toate fetitele din tarile capitaliste si-au dorit sa semene cu o fata din Est. Dar Nadia a savarsit ceva de neiertat: a crescut. Comentatorii sportivi remarcau, inca din 1979, sanii incipienti ai sportivei ca pe o greseala bizara de gust. Dezamagind publicul avid de idoli si copilarii eterne, sportiva a mai castigat medalii, dar niciodata acelasi entuziasm al celor care o urmareau.

Citeste si:  Marketing in turism

Romanul nu pretinde sa fie adevarata poveste a Nadiei Comaneci, ci o serie de povesti adevarate in jurul aceluiasi simbol, o fetita in fata unor judecatori, fie ei sportivi, politici, mediatici, comunisti sau liberali.
Lola Lafon a locuit la Sofia, Bucuresti, New York, Paris. Scriitoare, muziciana, permanent intre Orient si Occident, Lola Lafon vorbeste 4 limbi straine, iar pana acum a scris 3 romane si a scos doua albume. Ultimul ei roman, Nous sommes les oiseaux de la tempête qui s’annonce, publicat la Flammarion, va aparea in ianuarie 2014 si in Statele Unite la prestigioasa editura Seagull Books. Fragmente inedite din romanul despre Nadia Comaneci care va fi publicat in toamna au aparut deja in NRF (Gallimard).

Olivier Lambert a inceput prin a remixa cantecele Lolei Lafon in 2002, ca apoi sa-si gaseasca si locul pe scena ca chitarist, cat si in spatele calculatorului. In prezent toate albumele Lolei sunt realizate in colaborare cu Olivier. In timpul concertelor-lectura, muzicianul are sarcina de a imbraca lecturile cu compozitii instrumentale, un amestec de sampleuri diverse (de la muzica traditionala romaneasca pana la Bartok), chitara electrica sau acustica. In ultimii ani a asigurat muzica si pe timpul lecturilor scriitoarei Marie Nimier la festivaluri si a lucrat si la fondul muzical al unor spectacole de dans contemporan.

La Tribut du verbe, 20 aprilie
In seara de incheiere a Festivalului, compania franceza La Tribut du verbe propune un spectacol de poetry performance organizat in colaborare cu poetry performance series, initiate si moderate de peter sragher. Compania Tribut du Verbe este un trio de poeti de slam : Cocteau Mot Lotov, Kaféclem si Mix ô ma Prose.
3 poeti pe o scena, 3 voci amestecate pana se obtine o pasta ferma. Etalati si garnisiti cu o duzina de texte, alternand slam-ul la o voce, la doua si la trei. Aromatizati cu umor. Puneti in mixer si lansati miscarea cuvintelor in miscarea corpurilor si in miscarea epocii. Urcati energia vocilor, melodia poetica si ritmul cuvintelor. Lasati-va dusi de valul polifoniilor slam.
20 aprilie, ora 19, holul Institutului Francez din Bucuresti (Dacia 77)

Citeste si:  Tot mai multi britanici prefera singuratatea sau concubinajul, in locul casatoriei

foto

poetry performances series este un ciclu de spectacole, initiat si moderat de peter sragher, si care aduce in fa?a publicului roman artisti de peste hotare interesati de performance, dar si poeti romani cunoscuti, pasionati de prezentarea ca spectacol a propriilor poezii, de poezia sonora, de slam poetry.

In afara programului Festivalului

15 – 18 aprilie : Ateliere de scriere creativa

In Franta, daca cineva se simte pierdut, se spune ca este «la Vest complet». La Vest de ce ? De cine ? Se vorbeste de Europa, de mondializare, dar avem noi, de la Est la Vest, aceleasi amintiri din copilarie, din adolescenta ? Corpurile noastre poarta o nationalitate ? De ce in Franta expresia «fata din Est» desemneaza prostituatele, de unde acest rasism in democratiile noastre occidentale ? Este adevarat, Bucurestiul este mereu in constructie, si nu-si ascunde urateniile, dar la Paris aroganta comanda ca totul sa fie prezentabil. Si daca vestitele cabluri bucurestene ar reflecta indoielile voastre aproape dureroase, aceasta minunata dezordine a vietilor de aici?

foto

Cum sa transformi realul in roman? Cum sa faci din tine si din amintirile tale un proiect de roman?

Lola Lafon isi propune sa abordeze toate aceste tematici cu ocazia atelierelor de scriere creativa. Se va lucra pe texte scurte si forme diverse, liste, nuvele, afise, sloganuri, cantece, toate formele scrise. Fiecare dintre texte va fi scris in timpul atelierului intr-o ambianta deschisa si fara judecati de morala sau de valoare.

Atelierul se desfasoara timp de 4 zile la Libraria franceza Kyralina, care si-a deschis portile in noiembrie 2012, pe str.George Enescu nr.8.

Atelierul este deschis pentru 10- 12 participanti pentru toate cele 4 zile, fiind conceput ca avand continuitate, cu inscriere in prealabil la lidia.bucur@institutfrancais-roumanie.com

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.