Dublin sau Baile Atha Cliath

Please select a featured image for your post

Dublin sau Baile Atha Cliath, este capitala si cel mai mare oras din Irlanda. Se spune ca numele acestuia ar proveni de la numele irlandez Dubh Linn, care inseamna balta alba, nume nu prea agreat de istorici, acestia preferand numele contemporan Baile Atha Cliath. Prima asezare de pe teritoriul orasului a fost Ath Cliath, o asezare celtica iar apoi in sec IV, a vikingilor. In urma razboaielor din prima jumatate a sec XIV, orasul a fost in mare parte distrus, lasand multe dintre edificiile sale istorice in ruina. Reconstructia acestuia a inceput dupa 1990, ajungand astazi un oras modern, de nivel european, in continuare in plina dezvoltare. Dublin este sediul Guvernului National precum si a structurilor politice centrale, a Parlamentului National Irlandez si Casei Leinster, locul de intrunire a celor doua camere.
Orasul este un centru cultural major in Irlanda. Cele mai importante si prestigioase muzee sunt Muzeul Irlandez de Arta Moderna, Galeria Nationala Irlandeza, Galeria Municipala Hugh Lane, Biblioteca Chester Beatty si trei filiale ale Muzeului National a Irlandei.
Muzeul Irlandez de Istorie Naturala detine peste 2 milioane de specimene diverse din intreaga lume, fiind unul dintre cele mai vizitate, atat de turisti cat si de localnici.
Biblioteca Chester Beatty gazduieste mai multe carti rare, manuscrise deosebit de valoroase multe dintre ele vechi de sute de ani, colectii de imagini sau publicatii irlandeze si miniaturi.
Catedrala Biserica lai Hristos, dateaza din sec XI, fiind cea mai inalta cladire din Dublin. Cea mai interesanta parte a acesteia o reprezinta cripta cu o vechime mult mai mare decat catedrala.
Citeste si:  Indonezia sau Taramul Marilor la Est de India
Catedrala Sf. Patrick aflata in centrul orasului a fost construita in locul unde Sf. Patrick boteza localnicii iar Obeliscul inalt de 61 de m, de pe strada O’Connel, ridicat in cinstea contelui de Wellinghton reprezinta una dintre atractiile turistice cele mai de seama ale orasului. Parcul Phoenix, este cel mai mare parc urban din Europa, incluzand o gradina zoologica si un teren de polo. In cadrul parcului isi au resedinta presedintele Irlandei si ambasadorul SUA. Cartierul Temple Bar, e o zona recunoscuta mondial pentru viata de noapte, foarte populara atat pentru populatia din Regatul Unit cat si pentru turistii din Europa.
In Dublin, verile sunt destul de racoroase iar iernile sunt foarte rar geroase. Cele mai frecvente precipitatii sunt sub forma de ploi, in unele zone ale tarii fiind ploioase pana la 275 de zile pe an.
Citeste si:  10 sfaturi pentru fi un angajat mai fericit
Normele impuse de Uninunea Europeana referitoare la fumat sunt aplicate cu strictete, fiind interzis fumatul in incaperile publice, de aceea marea parte a distractiei se desfasoara in jurul barurilor si nu inauntru. Majoritatea barurilor se inchid la ora 2 noaptea, punandu-se in functiune autobuzele de noapte, cu tarife de 4 euro pe bilet.
Citeste si:  Unde mergem diseara? 26-29 mai
Paradisul cumparaturilor este Grafton Street, sau The Westbury Centre si Stephens Green Centre. Un magazine specific irlandez este Caroll’s, de aici turistii putand achizitiona suveniruri sau obiecte de artizanat. Conform statisticilor, Irlanda este tara cu cea mai tanara populatie, majoritatea locuitorilor avand varsta pana in 30 de ani, fapt ce explica viata de noapte tumultoasa.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.