fbpx

Descopera bucataria si cultura orientala la FESTIVALUL TURCESC 19-20 MAI, Parcul Herastrau

Sambata si duminica, 19 si 20 mai, a.c., in Parcul Herastrau (langa Roata Mare, intrarea dinspre Soseaua Nordului), pentru toti iubitorii de bucatarie si arta orientala, se desfasoara Festivalul Turcesc, eveniment organizat de Fundatia Tuna si sustinut de Primaria Generala a Capitalei.

Pe parcusul celor doua zile, Festivalul Turcesc va avea loc intre orele 10:00 si 19:00 si va aduce in centrul atentiei renumita bucatarie turceasca printr-o expozitie culinara care cuprinde peste 15 standuri cu bunatati de toate felurile. Amatorii de mancaruri din tara Anatoliei vor putea gusta atat produse de patiserie traditionala (gozleme – specialitate pe baza de spanac si branza feta, borek– aluat umplut cu carne tocata si presarat cu seminte de susan, pogace – specialitati cu smantana si branza feta, etc.), cat si renumitele dulciuri specifice Turciei, cum ar fi baclavale, sarailii sau chiar cozonac turcesc (cu rahat, alune si coaja de portocala sau lamaie).

Dintre delicatesele cu arome orientale, nu vor lipsi aperitive delicioase cum ar fi: kuru dolma (ardei si vinete uscate si umplute ulterior fie cu carne, orez si legume, fie numai cu legume, seminte de dovleac si floarea soarelui si nuci) sau kofte (chiftele din carne de vita sau din legume).

Citeste si:  Sfaturi pentru reusita la interviu

De asemenea, la standurile cu produse culinare se vor gasi si sarmale cu carne si orez, preparate in frunze de vita de vie si varza sau in frunze de sfecla. Sarmalele, contrar traditiilor culinare romanesti, sunt specifice bucatariei Imperiului Otoman, cuvantul „sarma” avand, in turca, intelesul de „infasurat”.

Pasionatii de paste vor avea si ei ce gusta la Festivalul Turcesc si anume galustele manti, care contin carne tocata de vita sau miel si care se servesc cu iaurt si sos de ardei capia.

Printre standurile cu specialitati culinare vor fi amenajate si spatii pentru demonstratii de preparare a ceaiului si cafelei turcesti.
Cand artele vizuale se imbina cu bucataria traditionala
Aflat la prima editie, Festivalul Turcesc se deschide pentru toti amatorii de arta culinara si arte vizuale.

Citeste si:  Festivalul muzical de la Salzburg asteapta 200.000 de spectatori

Desfasurat in parcul Herastrau, evenimentul va cuprinde, pe langa preparate culinare traditionale, si o serie de ateliere de creatie artistica specifica culturii Imperiului Otoman.

Astfel, vizitatorii sunt invitati sa invete de la artisti plastici veniti din Turcia, special pentru acest eveniment, secretele artelor orientale in cadrul atelierelor: de caligrafie, de miniaturi, de aurit (tezhip) si de ebru (renumita arta turceasca care presupune pictatul pe apa urmata de marmorarea hartiei). Pe langa atelierele pe care le vor tine in Parcul Herastrau, artisii turci isi vor expune propriile creatii in cadrul unor mini-expozitii organizate la standul fiecaruia dintre ei.

Festivalul Turcesc va anima zona Roata Mare a Parcului Herastrau si prin activitati amuzante si relaxante destinate copiilor: face painting, modelaj de baloane, parada cu clovni si multe altele.

Concertul de la „si 00:30”

Citeste si:  Cel mai nou film regizat de Clint Eastwood, cu Angelina Jolie pe afis, va fi lansat vineri in SUA

Pe toata perioada Festivalului, la fiecare jumatate de ora, vor avea loc concerte si spectacole de dans sustinute de formatii de muzica instrumentala turceasca si respectiv cu ansambluri folclorice.
Sambata, 19 mai, Festivalul Turcesc va aduce in prim plan, cu incepere de la 19.30, un inedit spectacol la care performeri vor fi tineri artisti din Romania si Turcia.

Evenimentul, sustinut de Primaria Generala a Capitalei, incearca sa fructifice bogatia potentiala a multiculturalitatii si sa contribuie la intensificarea relatiilor de prietenie dintre cele doua tari, Romania si Turcia.

Despre: Fundatia Tuna reprezinta o institutie infiintata in anul 1995 prin asocierea oamenilor de afaceri turci desfasurandu-si activitatea in parteneriat cu institutiile statului roman, in diverse activitati din domeniul socio-cultural. Fara sa faca discriminare de rasa, religie si limba, Fundatia Tuna ofera sprijin in multe activitati educative si culturale.

Intrarea la Festivalul Turcesc este libera.

Mai multe informatii despre eveniment se pot gasi pe website-ul www.turkfest.tuna.ro.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.