fbpx

Delta Dunarii – destinatia boema la care ai visat

Una dintre destinatiile de week-end cele mai pline de farmec este Delta Dunarii. Salbaticia locurilor, intinderea de verdeata ce pare nesfarsita, prin care razbat paraiasele in nuante de argintiu, iti vor crea o stare minunata de armonie si te vor incarca cu o energie incredibila. Situata in sud-estul tarii, Delta se invecineaza in sud-vest cu Podisul Dobrogei, in nord, trece de granita cu Ucraina, iar la est, se afla Marea Neagra. Traverseaza patru capitale europene si are un traseu total de 2.860 de km.

foto

foto

Delta Dunarii este batrana si, totusi, tanara. Caracterizata de o frumusete virgina, Delta apare mentionata in scrieri istorice inca din anii 515-513 i. HR., cand Herodot relata patrunderea flotei persane, condusa de Darius, in aceste locuri. Apoi Polibiu, Pliniu cel Batran sau Ptolomeu amintesc in povestirile lor despre acest spatiu „nepamantesc”. Daca te hotarasti sa ajungi in Delta, este bine de stiut ca lunile recomandate sunt tocmai cele de toamna, septembrie-octombrie, si asta pentru ca tantarii nu mai sunt in numar atat de mare ca in lunile mai-august. Totusi, climatul temperat semiarid specific stepelor pontice, s-ar putea sa-ti strice putin planurile de exploatare si, tocmai din acest motiv, este indicat sa nu-ti lipseasca din bagaj – cizmele din cauciuc si combinezonul impermeabil. La fel de bine ar fi daca vestimentatia ta ar fi in straturi pentru ca temperaturile sunt neuniforme atat in cursul aceleiasi zile, cat si de la o zi la alta. Astfel, temperatura creste chiar si cu cateva grade de la vest spre est, iar unele zile pot fi calde si uscate, datorita anticiclonilor tropicali atlantici, sau ploioase, cand aerul din bazinul mediteranean interactioneaza cu cel rece din nord-vestul Europei.

foto

Bratul Sfantul Gheorghe este cel meridional si cel mai accesibil. Pozitionat in sud-estul Deltei, formeaza la varsare insulitele Sacalin, despre care cercetatorii spun ca reprezinta un inceput de delta secundara. De-a lungul sau, vei intalni satucurile Nufaru, Mahmudia, Uzlina si Sfantul Gheorghe, unde cazarea este foarte ieftina, in gospodariile satenilor, dar conditiile nu sunt tocmai unele de lux. Iti recomand hotelul Mareea din Sf. Gheorghe. Atmosfera este foarte intima, hotelul avand doar sapte camere si un restaurant. Mancarea este delicioasa, majoritatea preparatelor fiind pregatita in stil pescaresc. Sturionii, care dau faimosul caviar, si scrumbiile sunt pregatiti intr-un fel unic, regasit fara indoiala doar in Delta. La Sfantul Gheorghe se desfasoara si Festivalul de Film Anonimul in luna august.

Citeste si:  ”Anii cei mai buni sunt cei ce vor urma”, de 25 de ani formula succesului pentru Directia 5

foto

Daca vrei sa-ti faci o idee despre cum ar putea fi in Paradis, alegerea ta de a merge in Delta este perfecta. Vei descoperi 98% din intreaga fauna acvatica europeana, fauna de odonate, lepidoptere sau de moluste gasteropode, intalnite doar in acest spatiu. 327 de specii de pasari si mamifere rare precum Mustela Lutreola, Lutra Lutra sau Felis Silvestris vin sa completeze un eden faunistic inegalabil. Incearca sa nu explorezi prea mult zonele fruste – cu exceptia situatiilor in care esti insotita de un cunoscator – deoarece exista riscul de a te intalni cu reptile, in Delta existand nu mai putin de opt specii, dintre care patru de serpi deosebit de veninosi.

Citeste si:  Cresterea increderii in sine si dezvoltarea charismei

foto

foto

In Delta, vei avea insa parte cu siguranta de vacanta boema pe care ti-o doresti. Plajele infinite, linistea coplesitoare, razbatuta doar de sunetele scoase de pasari rare si ciudate, nostalgia peisajelor la apusul soarelui, nenumaratele nuante de verde te vor transpune intr-o lume pura, nealterata de civilizatia extenunta, plina de mister si de vraja. Dincolo de orice cliseu lingvistic, in Delta se asculta intr-adevar cu volumul la maxim muzica neasemuita a necuvantatoarelor, se aude cantarea aceea care te apropie de o experienta spirituala. Poate si pentru ca „locul unde se plamadeste un nou uscat”, cum l-a denumit Grigore Antipa, este imbibat mai presus de orice, cu istorie. Inceputurile sale sunt stabilite undeva in cuaternar, in glaciatia vurniana. Si tocmai de aceea, in Delta ai senzatia ca totul iti striga povesti cu personaje mitice, despre animale disparute si timpuri apuse.

6 Comentarii
  1. UN ARTICOL MINUNAT… NISTE POZE SUPERBE. DE MULT IMI DORESC SA MERG SI INCA NU AM AJUNS ACOLO. IMI PARE SI MAI RAU ACUM CA AM CITIT ACESTE RANDURI..

  2. Va recomand din tot sufletul acest paradis care este Delta Dunarii si astazi in 2013. Dupa ce am vazut keys-urile in Florida, delta fluviului Mississipi la New Orleans, Delta Dunarii ramine fara nici-o indoiala pentru mine un loc inegalat…

    (comentariu editat de admin. Publicitatea este doar contra-cost pe Enjoystyle.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.