fbpx

Danemarca, Taram Scandinavic

Please select a featured image for your post

Danemarca, e cel mai mic, sudic si vechi stat a Europei de Nord. Aceasta se afla la limita dintre Marea Baltica si Marea Nordului si e formata din Peninsula Iutlanda, insulele: Funen, Zealand, Bornholm si numeroase insule mici cunoscute sub numele de Arhipelagul Danez.
Obiectivele inscrise pe lista patrimoniului mondial UNESCO sunt: Vertigiile istorice de la Jelling, Catedrala din Roskilde, Castelul Kronborg din Helsinger si Fiordul Glaciar de la Iiulissat. Capitala statului se afla la Copenhaga, fiind una din cele mai mari metropole din Scandinavia si una din cele mai vechi locuri din regiune. Orasul e impanzit de numeroase parcuri, gradini, piete si fantani, o plimbare pe jos reprezentand o adevarata placere. In Piata centrala a orasului se afla un complex de patru cladiri identice in stil rocco, unde se afla resedinta regala incepand din anul 1784. In incinta Palatului Christian se afla Muzeul Amalienborg, unde e expusa o parte din Colectia Regala. In fiecare zi la ora pranzului, regimentul de straja si fanfara regala defileaza intre Rosenborg Slot si Amalienborg. Unul dintre principalele simboluri ale orasului este Mica Sirena, situata la intrarea in port. Nelipsita de pe ilustratele si cartile postale daneze, aceasta a fost ridicata in cinstea lui Hans Christian Andersen, autorul povestii micii sirene.
Parcul Tivoli, un parc de distractii situat in centrul orasului, gazduieste carusele, parasute si numerosi actori ambulanti. Periodic se organizeaza spectacole cu trupe traditionale daneze, cu orchestre simfonice sau cu trupe de balet.
Citeste si:  Motivatiile noastre
Al doilea oras ca marime din Danemarca il reprezinta, Aarhus, fiind in acelasi timp capitala regiunii Jutland. Centrul istoric al acestuia a fost foarte bine intretinut, putand fi vazute si astazi cateva muzee si biserici vechi, unde inca au loc slujbe. Principalul obiectiv turistic al orasului vechi este Den Gamle By, un muzeu in aer liber, cu 75 de cladiri restaurate, construite in stiluri diferite in sec XVII si XVIII. Forhistorisk Museum Moesgard, e o institutie culturala ce detine artefacte preistorice si ramasitele faimosului Om din Grauballe vechi de peste 2000 de ani. Odense, e capitala regiunii cu acelasi nume situata in nordul insulei Funen si unul dintre cele mai frumoase orase daneze, ce imbina foarte armonios strazile frumose cu patrimoniul cultural si cu viata de noapte trepidanta. Centrul orasului e format din strazi pietonale, magazine, cafenele si restaurante.
Citeste si:  Pinguini zburatori si alte farse celebre de 1 Aprilie
Brandts Kladerfabrik, reprezinta centrul artistic si cultural al orasului, gazduind muzee, galerii, o biblioteca cu muzica, un cinematograf, baruri si o posta. Castelul Egeskov, e un castel medieval ce dateaza din 1554, in prezent fiindu-i adaugate si un labirint, un muzeu al veteranilor auto si un muzeu de jucarii. Acesta e locul nasterii scriitorului Hans Christian Andersen, fiind infiintate doua muzee dedicate acestuia, iar casa memoriala si biblioteca au expuse operele acestuia. Aalborg, e considerat a fi Parisul Nordului. Acesta e unul din cele mai importante centre comerciale, iar numarul mare de cladiri vechi creaza o atmosfera impresionanta. Cele mai vizitate locuri din oras sunt: casa lui Jens Bang, cea a lui Jorgen Olufsen, Aalborghus, Catedrala Budolfi si Manastirea Duhului Sfant, cea mai veche institutie de binefacere din Danemarca. Elbjorn, spargatorul de gheata e un restaurant aflat in portul orasului. In interiorul vasului se afla un restaurant, un bar, un muzeu si un atelier de sticla. Alte atractii ale orasului sunt: Muzeul de Arta, Vechiul Cimitir Viking, Turnul Aalborg si Distileria Akvavit. Viata de noapte este foarte agitata, in centru orasului existand numeroase discoteci, cluburi si restaurante.
Citeste si:  Primiti cu Eurovisionul? (partea a II-a)
Cazarea in Danemarca se poate face in hoteluri, hosteluri pentru tineret sau in campinguri. Hotelurile sunt foarte curate si confortabile, pretul unei camere fiind destul de mare, de peste 900 de coroane suedez. O camera dubla intr-un hostel poate varia intre 180 si 330 de coroane iar o varianta mai avantajoasa reprezinta camping-urile.
Principala modalitate de transport, preferata de danezi o reprezint bicicletele, ele putand fi inchiriate de aproape oriunde contra unei sume de 50-200 de coroane pe zi plus un depozit de 300 de coroane. Bucataria daneza se bazeaza pe ingrediente simple precum carnea, pestele, cartoful si cerealele, fara combinatii iesite din comun. Cele mai populare mancaruri traditionale sunt vandgred, terci din cereale cu apa, bleflask, din carne de porc si mere prajite in grasime si klipfisk, cod deshidratat. Cele mai consumate bauturi sunt: berea, disponibila in peste 50 de tipuri, cele mai cunoscute fiind Carlsberg si Tuborg, snaps-ul, o bautura obtinuta prin distilarea cerealelor sau a cartofilor condimentata cu chimen.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.