fbpx

Curse cu tauri in Pamplona

Un oras linistit si nu foarte spectaculos, Pamplona a deveni faimos in intreaga lume pentru curajul (sau prostia?) locuitorilor care, an de an, se arunca in curse nebunesti alaturi de fiorosii tauri. Pamplona este capitala regiunii spaniole Navarra, iar pentru nationalistii basci este capitala istorica a Tarii Bascilor. Faima mondiala si-a capatat-o dupa aparitia romanului Fiesta („The Sun Also Rises”) al lui Ernest Hemingway, care descrie evenimentele ce au loc anual in Pamplona si care a atras turistii din intreaga lume in orasul spaniol.

Cursele cu tauri de la Pamplona fac parte din festivalul anual dedicat Sfantului Fermin, sau Sanfermines cum il numesc localnicii. Festivalul incepe pe 6 iulie, la pranz, dupa ce primarul anunta oficial deschiderea, de la balconul primariei. Se pare ca sarbatorile dateaza inca din secolul XIII. Atunci aveau loc in luna octombrie, iar caracterul religios era mult mai pronuntat. Astazi festivalul este presarat cu muzica, dansuri si voie buna.

Citeste si:  Mihaela Radulescu si Dani Otil parodiati de Carcotasi si Mondenii

Cursele cu tauri incep pe data de 7 iulie, dimineata, la ora 8:00 si se repeta in fiecare zi, pana pe 14 iulie. Curajosii trebuie sa fie la linia de start la ora 7:30, imbracati in alb, cu o esarfa rosie la gat. Ii asteapta o cursa de 825 de metri, care dureaza, in medie, trei minute. Taurii, sase la numar, sunt inchisi in tarcul din piata Santo Domingo. La ora 8:00, o racheta de semnalizare este lansata pentru a anunta ca tarcul a fost deschis. Este urmata de o alta care anunta ca taurii au parasit tarcul si sunt liberi pe strazile ce alcatuiesc traseul dintre Santo Domingo si corida. Din acest moment, fiecare este pe cont propriu. Unii dintre participanti nici macar nu alearga. Se opresc in fata tarcului si asteapta sa fie calcati in picioare de tauri. Este o onoare.

Citeste si:  Autorul cartii "Cum a fost inventat poporul evreu", recompensat cu premiul Aujourd'hui 2009

Pe langa pericolul evident reprezentat de tauri, fiecare de cate 700 de kilograme, lucrurile incep sa devina din ce in ce mai complicate, pentru ca toti mai multi turisti iau parte la cursa, iar traseul devine aglomerat. O a treia racheta de semnalizare este lansata atunci cand toti taurii ajung in corida, iar o a patra anunta ca au fost inchisi in tarcul lor.

Din pacate prea multi tineri, majoritatea turisti, participa la curse din teribilism si uita ca sangria si cursele cu tauri sunt incompatibile.

Desi exista punct de prim ajutor si medici, nimeni nu poate face nimic pana la sfarsitul cursei.

Citeste si:  Vulcanii noroiosi

Din 1924, cand au inceput cursele cu tauri, 200 de persoane au fost ranite grav si 15 au murit. Ultima victima a fost un american de 22 de ani, care a fost impuns pana cand a murit, in 1995.

Speriati de rachetele de semnalizare lansate, taurii nu fac decat sa fuga. In cursa lor nebuna, din cand in cand, se intampla sa-i loveasca pe cei care le stau in cale.

Cursele se desfasoara in partea veche a orasului, pe stradute inguste, pietruite.

Anul acesta, in timpul cursei au fost ranite 13 persoane, printre care si un roman. Niciunul dintre cei 13 nu a fost impuns. Ei au cazut sau au fost calcati in picioare de tauri si mai ales de alti participanti la cursa.

Foto: Reuters, AP Photo, Getty Images

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.