fbpx

Cum cerem o marire de salariu

Please select a featured image for your post

Fie ca e primul tau job si te-ai bucurat ca cineva te-a angajat imediat dupa absolvirea facultatii, fara sa te intereseze prea mult partea salariala, fie ca esti angajat de mai mult timp, vine un moment (sau mai multe) in cariera fiecaruia, cand dorim sa cerem o crestere salariala. Ei bine, sunt unele aspecte demne de luat in seama inainte de a face marele pas si a-i cere sefului ceea ce consideri ca ti se cuvine. Cererea potrivita, la momentul potrivit.
Inainte de a cere o intrevedere cu seful pentru a cere un salariu mai mare, ar fi bine sa aflii cat mai multe despre bugetul firmei si politica lor de salarizare. Majoritatea companiilor fac mariri de salariu o data pe an, deci departamentul de resurse umane te poate informa daca anul acesta ai ratat perioada respectiva sau inca te incadrezi in ea.In plus, incearca sa afli cate ceva despre situatia firmei: sunt sau nu clienti, cifra de afaceri este in crestere, domeniul in care actioneaza firma este unul de succes sau sunteti in cadere libera? In cazul in care raspunsul este negativ la majoritatea intrebarilor, ar fi mai bine sa te gandesti cum sa iti cauti un nou loc de munca decat sa ceri un salar mai mare intr-un loc in care nu ai nici o perspectiva.Nu te prezenta cu temele nefacute
E normal ca atunci cand dorim sa cerem o salarizare pe masura muncii depuse, sa si putem prezenta munca depusa. Incearca sa faci un raport, o lista de activitati zilnice sau saptamanale, in care sa scoti in evidenta situatiile in care ai gasit solutii benefice pentru firma, noii clienti pe care i-ai adus, contractele pe care le-ai incheiat, eventualele ore suplimentare pe care le-ai prestat fara a-ti fi remunerate etc.
Pentru a-ti convinge seful ca munca ta merita remunerata mai bine, trebuie mai intai sa te convingi pe tine insuti ca meriti suma pe care o ceri. Atunci cand vei citi raportul pe care l-ai facut, vei realiza ca ai depus eforturi considerabile, vei considera ca meriti sa primesti mai mult si astfel fel fi imbatabil in fata argumentelor de orice fel.
Este demonstrat stiintific, ca atunci cand avem indoieli in ceea ce priveste propria persoana, cand stima de sine este scazuta, constiinta este cea care nu ne va lasa sa actionam in vederea obtinerii unui salar mai mare, pentru ca nu consideram ca il meritam.Afla-ti adevarata valoare
Multora dintre noi ne este teama nu doar ca cererea de marire a salariului va fi refuzata, ci chiar ca ne putem pierde locul de munca pentru ca am indraznit sa cerem un salar mai mare. Pentru a te linisti din start, trebuie sa investighezi ce ofera piata fortei de munca in domeniul in care esti pregatit. Acum este foarte usor sa cauti locuri de munca si sa vezi ofertele diverselor companii pe internet sau in presa de specialitate. Cu cat vei vedea ca sunt mai multe posturi in domeniul tau, vei realiza ca cererea pietei este mai mare decat oferta si ca esti oarecum indispensabil companiei pentru care lucrezi. Atentie insa, sa nu cazi in extrema cealalta si sa adopti o atitudine aroganata de genul “sunt de neinlocuit”, ca te poti trezi aplicand cv-uri la joburile pe care le-ai investigat pe internet. Un echilibru intre analiza pe care o facem a pietei fortei de munca, a muncii noastre in interiorul companiei si a posibilitatilor reale ale companiei iti vor da o solutie pertinenta si nu primul impuls.Dupa ce analizezi tot ceea ce este de analizat, e momentul sa ceri intrevederea cu seful si sa ceri salariul pe care il doresti, fii deschis spre negociere, nu te multumi cu putin, dar nici nu insista pe sume aberante.

Citeste si:  Constanta in sarbatoare
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.