Croatia

Please select a featured image for your post

Croatia este situata in Europa Centrala, mai exact in Peninsula Balcanica intre Slovenia, Ungaria, Bosnia Hertegovina, Serbia si Muntenegru, avand iesire la Marea Adriatica. Capitala tarii este la Zagreb. Teritoriul sau continental este impartit in doua, datorita iesirii la Marea Adriatica, pe care Bosnia si Hertegovina o are la Neum.Clima este temperat-continentala in nord si est, mediteraneana pe coasta si montana in zona centrala si sudica. Croatia a fost multa vreme considerata drept una dintre cele mai frumoase regiuni ale Europei. Faima si-o datoreaza in mare masura coastei Dalmate, iesirea sa la Marea Adriatica, materializata intr-una din cele mai spectaculoase zone de litoral din intreaga lume. Aici pot fi gasite nenumarate monumente medievale, precum si unele dintre cele mai bine conservate ruine romane din Europa. Un alt mare avantaj il reprezinta calitatea impecabila a serviciilor oferite de croati, fie ca este vorba despre conditiile de cazare, fie despre simpla politete a acestui popor extrem de civilizat. Hoteluri de lux se gasesc de-a lungul intregii coaste Dalmate. In statiunile de pe litoral preturile sunt mai mici in extrasezon, in aceeasi perioada crescand insa in orasele din interior, in special in capitala Zagreb. Pe coasta Dalmata mai exista si varianta campingurilor, circa 100 la numar, care sunt deschise intre 15 mai si finele lui septembrie. Pensiunile locale ofera camere ieftine , multe dintre acestea putand fi rezervate din timp, prin Internet. Calitatea serviciilor este foarte buna, indiferent daca hotarati sa va cazati la hotel sau inchiriati un apartament ori o camera de la particulari.
Citeste si:  Rezolvare conflicte
Peninsula Istria se afla in extremitatea nord-vestica a coastei Dalmate, aproape rupta de restul Croatiei, fiind unita de aceasta printr-o fasie subtire de uscat, in apropierea localitatii Rijeka. Forma ei este asemanatoare cu cea a unei inimi, iar granita pe care o are cu Slovenia, vecina este mai mare, decat legatura cu propria sa tara. Intreaga regiune este extrem de pitoreasca, remarcandu-se atat prin frumusetea nealterata a padurilor sale, cat si prin vestigiile romane din principalele sale orase, deosebit de bine conservate.
Citeste si:  5 cele mai frumoase celebritati la menopauza
Imediat la sud se afla insula Krk, cea mai mare din Croatia. Este legata de coasta printr-un pod si are un aeroport propriu. De retinut doua statiuni: Malinska si Baska. Mergand spre sud se ajunge la Split, cel mai mare oras de pe tarmul croat al Adriaticii. In apropiere se afla insula Brac, renumita pentru plajele sale. Rovinj este un oras nemaintalnit, cu strazi curate si elegante, si este marginita de paduri , in josul carora s-au construit elegante hoteluri pentru turistii ce vin aici din intreaga lume. Rovinj are propriul sau arhipelag, format din 13 insule de smarald, perfect vizibile de pe coasta, atunci cand cerul e senin. Orasul este dominat de cea mai mare cladire in stil baroc din peninsula Istria,Catedrala Sf. Eufemia, avand o inaltime de 57 m.
Citeste si:  Un manual de biologie de liceu, dedicat "proslavirii numelui lui Dumnezeu", il pune la zid pe Darwin
Orasul medieval Rab, unul dintre cele mai frumoase din regiune, este construit pe o peninsula ingusta, care inchide un port adapostit. Turlele a patru dintre bisericile localitatii, sunt usor de depistat printre acoperisurile rosii ale caselor. Croatia include nu mai putin de sapte parcuri nationale. Brijuni, aici se afla cele mai bine conservate paduri mediteraneene de goruni. Parcul national Risnjak, aflat la altitudine, este caminul rasilor, in timp ce in luxuriantul codru din Paklenica si-au facut salasul numeroase insecte, reptile si pasari, printre care si o specie de vulturi pe cale de disparitie. Parcul National de la lacurile Plitvice este imparatia ursilor, a lupilor si a caprioarelor.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.