Criticii romani pariaza pe „Slumdog Millionaire” la Oscar

Majoritatea criticilor români sunt de părere că producÅ£ia „Slumdog Millionaire” are cele mai mari ÅŸanse să câştige Oscarul 2009 pentru cel mai bun film, potrivit unui sondaj realizat de NewsIn cu o săptămână înaintea galei care va avea loc la Hollywood.

Potrivit Irinei Nistor, „Slumdog Millionaire” are mai multe avantaje faţă de peliculele concurente, cel mai important dintre acestea fiind aria de adresabilitate. „Slumdog Millionaire este în trend, faţă de celelalte filme nominalizate. Este o melodramă impecabil făcută, e un film general-valabil, care cuprinde probleme de pretutindeni; cred că a ÅŸi fost făcut în acestă idee, să acopere toate problemele ÅŸi să fie apreciat de un public cât mai variat”.

Andrei Gorzo consideră, la rândul său, că în ciuda celor 13 nominalizări ale peliculei „The Curious Case of Benjamin Button”, cele mai mari ÅŸanse la categoria Cel mai bun film al anului le are tot „Slumdog Millionaire”. „Este un feel-good movie, iar Hollywood-ul are o tradiÅ£ie în a premia astfel de filme. Pe de altă parte, filmele de Oscar trebuie să aibă ÅŸi un pic de parampon cultural. Marile succese comerciale, blockbuster-urile, nu sunt nominalizate la cele mai importante categorii de Oscar, ca să ne referim, de pildă, la filmul în care a jucat Heath Ledger (n.r. – „The Dark Knight”). Filmul de Oscar trebuie să fie un fel de prestige picture, să fie reprezentativ pentru industria de film americană”.

Citeste si:  O noua ecranizare a romanului "Veronika se hotaraste sa moara" va fi lansata in noiembrie

Åži Alex Leo Åžerban mizează pe „Slumdog Millionaire”, atât la categoria Cel mai bun film al anului, cât ÅŸi la Cel mai bun regizor. „Va câştiga pentru că este cel mai popular film din lista de filme nominalizate ÅŸi nu pentru că Globul de Aur primit pentru Cel mai bun film ar fi o garanÅ£ie. Eu cred că Slumdog Millionaire va primi Oscarul ÅŸi pentru cel mai bun film, ÅŸi pentru cea mai bună regie, ÅŸi mai cred că The Curious Case of Benjamin Button nu este un film la fel de reuÅŸit”.

Popularitatea este argumentul principal pe care îl dă ÅŸi Cristi Luca în favoarea lui „Slumdog Millionaire”. „Este ca un basm reuÅŸit, cu priză atât la publicul larg, cât ÅŸi la specialiÅŸti”.

ÃŽn opinia lui Mihai Chirilov, „Slumdog Millionaire” este principalul favorit ÅŸi pentru că ÅŸi-a învins concurenÅ£ii în precedentele curse pentru premiile importante acordate în cinematografie. „Dacă acest film mic ne-american a reuÅŸit să iasă în faţă atât de puternic, cucerind criticii ÅŸi publicul la unison ÅŸi devansându-ÅŸi deja concurenÅ£ii la capitolul premii în ceremoniile anterioare, pariul pentru Oscar e ca ÅŸi câştigat. Cu toate astea, înclin să cred că nu va primi ÅŸi Oscarul pentru regie”, spune Chirilov.

Ecaterina Oproiu ÅŸi Antoaneta Banu formează „minoritatea” celor care au alte favorite la Oscarul pentru cel mai bun film. „Eu cred că va câştiga Frost/Nixon, datorită contextului politic. Este o chestiune de noutate, de dezvăluiri. Cred că sunt importante informaÅ£iile din film pentru public”, spune Oproiu, în timp ce favoritul lui Banu este „Milk”, pentru că „SUA a reuÅŸit să se dezbrace de puritanism, iar acest film îi va impresiona pe membrii Academiei Americane de Film”.

Citeste si:  Tunisia - El Jem & Sfax

„Slumdog Millionaire”, care va rula ÅŸi în România din 13 martie, este o coproducÅ£ie SUA-Marea Britanie-India care demonstrează că Hollywood ÅŸi Bollywood pot colabora cu succes. Povestea, comică ÅŸi romantică în egală măsură, are ca protagonist un tânăr indian care participă la un concurs TV de cultură generală pentru a-ÅŸi impresiona prietena. Filmul are deja în palmares patru Globuri de Aur ÅŸi a fost marele câştigător ÅŸi la Gala Premiilor Academiei Britanice de Film.

Concurentele lui „Slumdog Millionaire” la categoria Cel mai bun film al anului sunt „The Curious Case of Benjamin Button”, „Frost/Nixon”, „The Reader” ÅŸi „Milk”.

„Curious Case of Benjamin Button”, care va avea premiera românească pe 20 februarie, marchează a treia colaborare a lui Brad Pitt cu regizorul David Fincher, după „Fight Club” ÅŸi mega-succesul „Se7en”, plasat de mulÅ£i între primele 10 thriller-uri din toate timpurile. Plecând de la o povestire de F. Scott Fitzgerald, scenariul urmăreÅŸte destinul unui bărbat care se naÅŸte, practic, deja bătrân ÅŸi, odată cu trecerea timpului, merge înapoi pe scara vârstei. Partenera lui Pitt este interpretată de Cate Blanchett.

Citeste si:  Top piscine din Bucuresti!

„Frost/Nixon”, proiectat ÅŸi în România din 23 ianuarie, este regizat de Ron Howard ÅŸi prezintă evenimentele de după scandalul Watergate, cu focus pe prezenÅ£a fostului preÅŸedinte Richard Nixon în emisiunile TV realizate de David Frost. Din distribuÅ£ie fac parte Michael Sheen, Frank Langella, Kevin Bacon ÅŸi Oliver Platt, însă punctul forte al producÅ£iei este scenariul, inspirat de o piesă a lui Peter Morgan.

Regizat de Gus Van Sant, „Milk” este un film biografic despre viaÅ£a primului politician gay ales într-o funcÅ£ie publică importantă. Rolul principal este interpretat de Sean Penn. Filmul a început să ruleze pe marile ecrane de la noi la sfârÅŸitul lunii ianuarie.

„The Reader”, care va rula în România începând cu 27 februarie, prezintă povestea unei relaÅ£ii pasionale dintre un tânăr ÅŸi o femeie mai în vârstă decât el, care se încheie brusc ÅŸi, aparent, fără nicio explicaÅ£ie. ProtagoniÅŸtii sunt Kate Winslet, care face un rol de excepÅ£ie, ÅŸi Ralph Fiennes.

Gala de decernare a premiilor Oscar, ajunsă anul acesta la cea de-a 81-a ediţie, va avea loc la Teatrul Kodak din Los Angeles. Festivitatea va fi transmisă în direct, în versiune originală nedublată, de HBO România, pe 23 februarie, la ora 3.00.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.