fbpx

Crimeea: marea si muntele la pachet

Varful Peninsulei Crimeea se poate spune ca atinge punctul de mijloc al Marii Negre. Dac-am porni cu o ambarcatiune pe mare din Navodari si am naviga drept-drept, paralel cu Ecuatorul, am ajunge in importantul port Sevastopol, strabatand o distanta, dupa calculele noastre cu rigla pe ecranul computerului, de vreo 400 de kilometri. Alte cai de ajuns in Crimeea, probabil mai sigure, desi un pic mai lungi: cu autoturismul sau cu trenul, prin Republica Moldova. Crimeea face parte din Ucraina.

foto

Privita pe harta sau din stratosfera, peninsula are forma de diamant, dar e cunoscuta si drept perla. A statiunilor de la Marea Neagra. Pe vremea Anei Karenina, statiunile Crimeei erau deja frecventate de floarea aristocratiei ruse. Clima e cea mai blanda din zona, in sud capatand accente mediteraneene. Statiunile balneoclimaterice au o traditie indelunga, iar relieful este incantator:Muntii Crimeei se afla la o zvarlitura de bat de apele marii, de plaja. Alegand Crimeea, n-ai cum sa cazi in dilema: bine, mergem la mare, dar la munte nu ajungem in concediul asta? Si nici invers. In Crimeea esti si la mare, si la munte. Turisti din toata Europa au inceput sa invete drumul Crimeei. Si nu doar vara vin, ci si iarna, pentru ca partiile de schi de aici au niste dotari de exceptie.

Citeste si:  "Drumul crucilor" – "the Way of the Crosses" – o calatorie initiatica in spiritul poporului roman, vazuta prin ochii unui irlandez

foto

Simferopol, singurul oras cu aeroport din Crimeea, situat in sud, este capitala peninsulei. E aproape de portul Sevastopol, si el oras important, dar mai putin dezvoltat ca statiune. La acest capitol, al statiunilor, exceleaza Yalta. Numele e de trista amintire pentru noi, romanii: aici s-au intalnit, in 1945, Churchill, Roosevelt si Stalin. Delegatia engleza si cea americana s-au supus vointei sovieticului Stalin, de a se reuni pe teritoriul lui. N-au venit sa faca plaja si baie (nici nu era sezon, in februarie), ci sa decida, intre altele, ce tari vor imbratisa comunismul.

Palatul Livadia, in care s-a tinut Conferinta de la Yalta, a fost resedinta de vacanta a tarului Nicolae al II-lea. Astazi, palatul pastreaza incaperea in care s-au tinut celebrele tratative exact cum era la vremea aceea. Evident, obiectivul geme astazi de turisti. Liderul american, Roosevelt, a fost cazat tot in Livadia, in vreme ce britanicii au dormit in fosta resedinta a printului Vornotov. Si palatul Vornotov e deschis turistilor. Dateaza de peste 150 de ani si pare mai degraba muzeu decat imobil destinat locuirii: mobilier, tablouri, bibelouri… Si nu sunt astea singurele palate din Yalta, in caz ca nu ne vom satura de vizitat palate.

Citeste si:  12 filme spectaculoase in competitia TIFF

foto

Insistam asupra Yaltei fiindca e cea mai vizitata, cea mai bine amenajata, are cele mai multe locuri de cazare – nu vorbim de cele din palate – si de distractie. In plus de asta, e situata intre munte si mare, de risca turistii sa pateasca precum magarul lui Buridan, mort intre o galeata de apa si o capita de fan, nehotarandu-se daca ii e mai degraba foame sau sete. Yalta e cel mai insorit oras din Crimeea, soarele straluceste aici 2300 de ore pe an. Asta ar veni aproape 100 de zile cu soare continuu, e ceva! Marea e si ea calda, nisipul se prezinta alb si fin, cea mai cautata plaja fiind Massandra. Apropo, exista si un palat Massandra.

Citeste si:  Madonna si Britney socheaza din nou

Cazare gasim de toate soiurile, de la mici pensiuni la hoteluri si vile pentru milionari. Discoteci in aer liber, cluburi de noapte, magazine de tot felul deschise pana spre miezul noptii.
Sudak, Feodosia, Alushta, Yevpatoriya, Saki sunt si ele statiuni care isi exercita dreptul la recunoastere. Au plaje intinse si fine, monumente, cladiri istorice, au viata de noapte palpitanta, locuri unde se mananca dupa specific.

foto Massandra

In afara statiunilor, in Crimeea se gasesc multi nudisti inca din vremea Uniunii Sovietice, desi probabil ca nu-s chiar aceiasi indivizi de atunci, iar in pesterile de pe coasta au inceput sa se refugieze cetateni care vor sa traiasca in natura, respingand binefacerile civilizatiei. E de venit aici peste o mie de ani, sa le descoperim desenele rupestre!

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.