fbpx

Conceptul de munca pe proiect / project based activities

Job-ul part-time este un job ce nu te obliga decat la un program de lucru impartit pe o bucata de timp mai mica decat cea normala pe zi. De obicei, joburile part-time sunt joburi de 4-5 ore pe zi, adica de jumatate din durata standard a unei zile de munca. Joburile part-time au marele avantaj ca permit fie un al doilea job (avantaj financiar), fie continuarea studiilor in paralel cu capatarea unei minime experiente profesionale (in cazul studentilor sau elevilor), fie timp mai mult pentru diverse alte activitati. Joburile part-time sunt, in general, alese de studenti sau de elevi, de cei care nu s-au decis inca asupra unui parcurs profesional si oscileaza inca intre doua cariere.

Jobul full-time este jobul standard, de 8 ore sau in regim special de munca (schimburi „12 cu 24”, „12 cu 36”, etc.), regim in care ne incadram majoritatea dintre noi.

Citeste si:  Cariera ideala

Jobul „project based” este, asa cum ii spune si titlul, jobul full sau part-time, ce se intinde exclusiv pe durata unui proiect. Angajarea se face cu ocazia inceperii proiectului, iar contractul se finalizeaza odata cu terminarea lui. Am ales sa scriu despre joburile project-based pentru ca am convingerea ca sunt extrem de avantajoase in special pentru cei tineri sau pentru categoriile traditional aflate in afara pietei de lucru (ex. pensionarii), ca sunt extrem de productive atat financiar, cat si ca nivel de experienta pe care cei implicati intr-un proiect din faza de concept pana la implementare si follow-up o pot obtine, cat si ca ritm al evolutiei profesionale ce diferentiaza net acest regim de munca fata de celelalte. In plus, regimul de lucru project-based are sanse sa cucereasca din ce in ce mai multe teritorii din piata de munca romaneasca. In contextul in care leasing-ul de personal este o optiune din ce in ce mai profitabila pentru firmele de consultanta, acesta nu este un scenariu imposibil.

Citeste si:  Slabeste repede dar sanatos

In Statele Unite, aproape jumatate din cei incadrati in munca, de toate varstele, care planuiesc sa munceasca pana la pensie si intrevad si activitate dupa varsta legala de pensionare, iau in vedere acest regim de lucru, project based, ca alternativa la statul acasa si lipsirea de venituri active.

Pentru a beneficia de incadrarea project-based sunt necesare cateva etape pe care trebuie sa le urmariti.

Construiti-va o retea de cunostinte, contacte in firmele de consultanta care au servicii de project-based employment catre companii.

Promovati-va dorinta de a lucra pe proiect in randul cunostintelor, prietenilor si rugati-i sa va dea de veste daca aud de companiile pe care le vizati care recruteaza personal pe proiecte.

Citeste si:  Pascal Bruckner soseste in Romania!

Informati-va in legatura cu avantajele si riscurile lucrului project-based. Despre avantaj, am vorbit cate ceva. Dezavantajele pot fi legate, de exemplu, de cadrul legal – carte de munca, vechime, etc. In regim full-time angajatii se bucura de toate acestea. In regim project-based, totul se negociaza si trebuie sa va asigurati ca totul este conform planurilor voastre.

Structurati-va foarte bine planul de actiune. Ganditi-va cat de lungi trebuie sa fie proiectele in care intrati, in asa fel incat sa serveasca si celorlalte activitati din viata voastra (scoala, alt job, etc.). In plus, este important sa stiti si cat timp doriti sa practicati un astfel de regim de lucru si, daca nu cumva in anumite perioade, este mai potrivita o alta strategie care sa serveasca obiectivelor voastre.

3 Comentarii
  1. am ajuns la articolul asta cautand pe google despre conditiile in care se poate lucra in romania in sistem project-based. din tot ce am gasit pana acum informatiile de aici m-au lamurit cel mai bine. as mai vrea insa sa stiu daca exista destul de multe oferte in piata de munca in acest sistem. merci!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.