fbpx

Comunismul exotic al Cubei

Cetatenii romani care, cand s-a prabusit comunismul la noi, erau copilasi sau nu erau deloc si sunt curiosi cu ce se manca respectivul comunism, precum si aceia care erau maturi si vor sa-si reimprospateze memoria din experiente proprii, au posibilitatea s-o faca vizitand ultima reduta a comunismului, Cuba. Oranduirea asta bizara nu sperie prea tare lumea din afara ei: turismul este, in ziua de azi, principala ramura a economiei cubaneze.

foto

Cuba e cea mai mare insula din Marea Caraibelor, Arhipelagul Antile. E o fasie cu lungimea maxima de 1.250 de kilometri si latimea intre 50 si 150. In Cuba se vorbeste spaniola, asta fiind originea majoritara a populatiei. In primele doua secole de dupa opera de capatai a lui Columb, descoperirea Americii, Spania a colonizat Cuba exterminand populatia indigena. Cuba a scapat, pe rand, de dominatia spaniola si de cea americana, devenind independenta in 1902.

foto

Vestitul Fidel Castro, in fata caruia Ceausescu al nostru paleste, a condus tara, ca prim-ministru comunist si presedinte, vreme de 50 de ani. Din 2008, prim-secretar al partidului unic – evident, cel comunist – si presedinte al Republicii Cuba e fratele lui Fidel, Raul.

Citeste si:  Lumea muncii vazuta in procente

Turistii care pasesc pe pamant cubanez trebuie sa stie ca respectarea drepturilor omului nu e prima grija a statului cu pricina. Daca tin cont de asta si-si vad de turismul lor, prea bine. Chiar au ce vedea.

Prima personalitate de talie mondiala care a vizitat Cuba e Cristofor Columb. Mai avem si altele: Hemingway, Maradona… Din capitala Havana se fac imbarcari pe vaporas cu destinatia Laguna del Tesoro, locul unde in 1492 a debarcat exploratorul Cristofor. Aici a fost reconstituit satul indian din urma cu jumatate de mileniu. Cat e Hemingway de american, Cuba turistica traieste pe spinarea lui. Denumirea hotelului El Viejo y el Mar se traduce prin Batranul si marea, opera celebra a lui Hemingawy, distinsa in 1952 cu Premiul Pulitzer, pentru ca peste doi ani autorul sa mai bifeze un premiu, care se acorda pentru intreaga activitate, Nobelul. La Finica Vigia, langa Havana, exista si muzeul dedicat lui Ernest Hemingway, pe coasta sunt terase cu specific pescaresc si, bineinteles, cu mult rom, tequila si daiquiri.

Citeste si:  Sportul nostru de zi cu zi

foto

Trabucurile cele mai cunoscute in lume sunt cele cubaneze, de unde si denumirea lor impamantenita, havane. Cocktailurile mai mult sau mai putin alcoolizate sau colorate te intampina in orice local inclus in circuitul turistic, la fel si dansurile exotice ale cubanezelor pline de pene si de alte accesorii vestimentare multicolore. Cuba are hoteluri care au adoptat inclusiv moda all inclusive, unde poti sa-ti prepari singur bauturi cate vrei si sa te infrupti in principal din vietati marine.

foto

Nici cu lucrurile nefacute de mana omului nu sta rau Cuba. Spre exemplu, in Peninsula Hicacos, lunga de doar 20 de kilometri, pe langa plaje fine si lagune cristaline, se gaseste Parcul National Cienaga de Zapata, cu o mie de specii de plante, cu 175 de specii de pasari inventariate si 31 de specii de reptile. Tot in peninsula asta e cea mai mare crescatorie de crocodili de pe glob, 15.000 de exemplare.

Citeste si:  Spune-mi ce zodie esti ca sa-ti spun cum iti folosesti timpul

foto

Cel mai cunoscut dusman al Americii din lume, regasit in tatuaje, pe tricouri, pe servetele, Che Guevara, tovarasul de arme al lui Fidel, are mausoleu in Cuba, la Santa Clara. Havana, Santiago, Trinidad sunt orase unde intalnim si stilul arhitectonic colonial, si cartiere moderne si luxoase. Muzee, turnuri, forturi, biserici, catedrale, cabarete, obiective pentru toate gusturile. Altfel, plaje multe, paduri tropicale, cascade, pesteri. Scufundarile si sporturile nautice momesc pasionatii genurilor.

foto

Avand vecini cu mare potential turistic, Cuba e o tara pe care de obicei lumea o viziteaza in circuite care mai includ Mexic, Insulele Bahamas, Jamaica, Haiti. Din Bucuresti la Havana se ajunge cu escala. La Amsterdam, de exemplu, de unde mai zbori cinci ore. Doar ca pretul cazarii in Cuba e peste cel la care s-ar astepta un nostalgic al comunismului.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.