Compozitorii şi interpretii romani cred că Romania va fi în primele 10 la Eurovision

Majoritatea compozitorilor ÅŸi interpreÅ£ilor chestionaÅ£i de NewsIn consideră că melodia care va reprezenta România la Eurovision 2009 – „Balkan Girls”, interpretată de Elena Gheorghe – are ÅŸanse mari să se claseze pe unul dintre primele 10 locuri.

Compozitorul Marius Å¢eicu este de părere că Elena Gheorghe are suficiente atuuri să ocupe un loc onorabil la concursul european, cu condiÅ£ia să adune voturi pe măsura prestaÅ£iei sale ÅŸi a piesei. „Am încredere în Elena, este talentată, are o voce formată, plină, are ÅŸi experienÅ£a scenei, iar piesa ei este specială. Problema este că poÅ£i să te prezinÅ£i foarte bine, însă, dacă vezi o sală de 3.000 de persoane, să nu mai poÅ£i deosebi piciorul stâng de cel drept. Elena Gheorghe îşi poate învinge emoÅ£iile. ÃŽn plus, în ultimii ani acest concurs s-a cam politizat, cam ÅŸtii, după ţările participante, cine ia 12 puncte ÅŸi cine nu. Nouă ne dădeau votanÅ£ii din Republica Moldova, Spania, Israel, ţări în care erau plecaÅ£i români la muncă ÅŸi tot strângeam puÅ£ine voturi”, consideră compozitorul Marius Å¢eicu.

Åži interpretul Mihai Mărgineanu are încredere în vocea Elenei Gheorghe. „Are o voce divină ÅŸi poate să ia chiar locul întai. Orice cântă, cântă bine. Mie mi se pare că oricât de proastă ar fi fost piesa pe care o va cânta, are mari ÅŸanse să câştige. Singura temere a mea este că va lua locul întâi ÅŸi că România va trebui să organizeze, anul viitor, Eurovisionul, în condiÅ£iile în care Å£ara care a câştigat ultima ediÅ£ie o va organiza pe următoarea”, crede interpretul Mihai Mărgineanu.

Bun cunoscător al muzicii de toate genurile, deputatul Mădălin Voicu este de părere că talentul Elenei Gheorghe ÅŸi calităţile melodiei pot aduce României un loc în primele zece. „Este o fată talentată ÅŸi are o piesă bună. Cred că melodia este suficient de reprezentativ gândită ÅŸi compusă, are nuanÅ£e laice cu influenÅ£e orientale, însă, în fond, este o piesă care se poate clasa în primele 10”, spune Voicu.

Trăistariu şi Luminiţa Anghel apreciează melodia şi show-ul acesteia

ArtiÅŸtii care au reprezentat România la ediÅ£iile anterioare ale Eurovision consideră, la rândul lor, că Elena Gheorghe are ÅŸanse să ocupe una dintre primele zece poziÅ£ii ale clasamentului final. „Mi se pare că are o melodie potrivită pentru Eurovision ÅŸi va avea un show mai complet, pentru că s-au investit mai mulÅ£i bani decât în spectacolele interpreÅ£ilor din anii anteriori. Eu am încredere în ea că o să ne reprezinte mai bine decât au făcut-o cei din ultimii doi ani. Chiar cred că va face o figură bună. Anul acesta juriul va cântări 50 % dintre voturile acordate participanÅ£ilor, iar restul voturilor vor fi acordate de public prin televoting. Dacă juriul va fi corect, Elena Gheorghe se va clasa în primii zece”, a declarat Mihai Trăistariu, cel care a urcat pe scenă la Eurovision 2006, cu melodia „Tornero”.

Citeste si:  Cand seful pune presiune pe tine

De aceeaÅŸi părere este LuminiÅ£a Anghel, care a reprezentat Å£ara noastră la concurs în 2005, alături de trupa Sistem. „Elena Gheorghe are un show foarte bun ÅŸi cred că dacă o să fie foarte focusată pe ceea ce are de făcut ÅŸi nu o să plece urechea la ce spune presa internaÅ£ională ÅŸi ce spun ceilalÅ£i candidaÅ£i, are mari ÅŸanse să se califice pe un loc bun. E foarte important să gândeascâ pozitiv. Până la urmă, depinde foarte mult ÅŸi de starea de spirit pe care o va avea când va urca pe scenă. Oricum, are mari ÅŸanse să se califice în primii 10”, a declarat LuminiÅ£a Anghel.

Ceva mai rezervat, solistul trupei Holograf, Dan Bittman, spune că, independent de calităţile solistei ÅŸi de piesa în sine, determinante vor fi „curentele” de acordare a voturilor. „Mi-e foarte greu să vă spun ce ÅŸanse are candidata noastră, pentru că Eurovisionul este un concurs politizat, în care anumitor ţări li se dau anumite semnale, dacă au fost politically correct. Noi am primit un semn bun, când România s-a clasat, în ediÅ£ii anterioare, pe locuri importante, în primii 10 sau 4. Mai nou, se votează interetnic, interregional, naÅ£iunile se susÅ£in una pe alta, Balcanii cu Balcanii, ţările nordice, cu ţările nordice, e un vot bazat pe relaÅ£ii, afinităţi, zone. E imposibil de ÅŸtiut pe ce loc va fi clasată Elena. Contează câţi prieteni are România; în acest an, Republica Moldova nu ne va mai da multe puncte, din cauza situaÅ£iei tensionate. S-ar putea să primim mai multe voturi de la machedoni, greci, de la aliaÅ£ii noÅŸtri tradiÅ£ionali. Piesa e bună, cântăreaÅ£a e talentată, poate să ia un loc meritoriu”, consideră cel care a reprezentat România la Eurovision cu melodia „Dincolo de nori”.

Citeste si:  Afla ce zodii iti sunt prietene

Compozitorul piesei „Balkan Girls”, LaurenÅ£iu Duţă, speră ca Elena Gheorghe să ocupe unul dintre primele 10 locuri, însă are ÅŸi el destule motive să fie sceptic. „Eu sper să ajungem în primele 10 locuri. Nu ÅŸtiu dacă Elena Gheorghe va reuÅŸi să se claseze pe podium, în special pentru că piesa are influenÅ£e populare, sper să fie în limita bunului-simÅ£ ÅŸi a unui spectacol agreabil. Elena are voce, alegerea ei a fost una corectă. Din păcate, Eurovision este, în prezent, un fel de Miss Piranda, concursul este artificial, nu se mai pune preÅ£ pe prestaÅ£ia artistului, ci pe show. ToÅ£i artiÅŸtii înscriÅŸi la concurs au coregrafie la piesele lor. Trebuie să spun că, de vreo cinci-ÅŸase ani, acest concurs nu mai reprezintă personalitatea artistului sau a ţării din care provine acesta, ci Å£ine de interese politice, susÅ£inerea vine de la familii de ţări care îşi susÅ£in cântăreÅ£ii”, spune Duţă.

O altă voce dinspre Litoral, cea a lui Costi Ioniţă, este însă de părere că votul „politic” nu poate opri o piesă de valoare să se claseze pe un loc bun. „Cred că au ÅŸanse ÅŸi piesa, ÅŸi artista. E posibil să se claseze între primii 10. Nu mai contează votul politic, dacă piesa este bună. AÅŸa au luat ÅŸi Mihai Trăistariu, ÅŸi Sistem, cu LuminiÅ£a Anghel. Eu cred că orice reprezentant al României ar trebui susÅ£inut de către români, trebuie să avem o părere unitară despre solistul nostru”, consideră Ioniţă.

Baniciu: Îmi doream altceva decât o expunere de fete dezbrăcate

ÃŽn categoria pesimiÅŸtilor se numără ÅŸi „veteranul” Mircea Baniciu, care nu crede că Elena Gheorghe are mari ÅŸanse la un loc fruntaÅŸ. „Eu am o părere bună despre LaurenÅ£iu Duţă ÅŸi consider că putea face o piesă mai bună pentru Elena Gheorghe. Åži despre ea am o părere bună, e o apariÅ£ie plăcută, dar nu cred că va avea mare succes. ÃŽmi doream altceva, nu expunerea asta de imagini de fete dezbrăcate. Cred că se putea face o treabă mai deÅŸteaptă. Mă gândesc că are importanţă cântecul, nu să dăm din toate cele, pentru că e un concurs de muzică, nu de imagine. AÅŸ zice că Elena se va clasa pe la mijloc, pentru că sunt convins că sunt ÅŸi alÅ£ii mai slabi decât ea”, este de părere Baniciu.

Citeste si:  Viata unei femei din perspectiva organelor sexuale, intr-o reclama TV

Åži mai critică este opinia lui Florin Chilian, potrivit căreia piesa „Balkan girls” va ocupa un loc în subsolul clasamentului. „Am ascultat piese ÅŸi mi se face un pic jenă pentru că, în textul pe care îl cântă fata, este vorba despre fetele din balcani care ar fi uÅŸuratice. N-am ce să comentez. Hai la fetele din balcani, ca…să…Doamne fereÅŸte să traducă cineva textul, e un îndemn la turism sexual, după mintea mea. Dacă ar fi 50 de candidaÅ£i la Eurovision, 49 ar fi un loc chiar onorabil, nu putem fi chiar ultimii”, a declarat Chilian.

ÃŽn textul melodiei „Balkan girls” se regăsesc ÅŸi următoarele versuri: „Fetelor balcanice le place să petreacă / […] Åžoldurile mele sunt pregătite să radieze/ Acest cântec este aÅŸa de tare/ Åži am atât de mult de arătat / Am să găsesc un băiat pentru un sărut / Cine ÅŸtie, poate că el va fi prinÅ£ul meu”. (The Balkan girls, they like to party / […] My hips are ready to glow / This record is so hot and I have so much to show / I’ll find a boy for a kiss / Who knows, maybe he’ll be my prince)

Casele de pariuri dau piesei „Balkan girls” ÅŸanse mici la Eurovision

La casele internaÅ£ionale de pariuri, piesa care va reprezenta România nu este cotată printre favorite, fiind cotată cu a 29-a ÅŸansă (din 42 de melodii) la câştigarea concursului. Potrivit paddypower.com, cota piesei „Balkan girls” este de 125 la 1, astfel că persoana care pariază, de pildă, 10 euro, pe această melodie va obÅ£ine un câştig net de 1.240 de euro. Favorită la locul I este piesa ce va reprezenta Norvegia, a cărei cotă este de 11 la 8.

Elena Gheorghe a susţinut luni prima repetiţie la Moscova, oraşul care va găzdui evenimentul după ce, anul trecut, concursul a fost câştigat de rusul Dima Bilan.

Cele două semifinale vor avea loc pe 12 şi 14 mai, iar marea finală, transmisă în direct la TV în toată Europa, se va desfăşura pe 16 mai. În finala concursului vor fi prezente 25 de melodii.

Foto: Agerpress.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.