
Erau simboluri ale bogatiei, ale credintei sau ale independentei unui popor. Au fost admirate, venerate si dorite de toata lumea, apoi au disparut fara urma. Unele dintre ele inca mai exista pe undeva, asteptand sa fie descoperite…
Camera de Chihlimbar
Cei care au vazut-o au considerat-o a opta minune a lumii. Este vorba despre o camera de trei metri patrati, ai carei pereti erau formati din panouri de chihlimbar frumos sculptat, oglinzi cu rame de aur si patru mozaicuri florentine. Chihlimbarul era ornat cu pietre pretioase, iar cateva cutii din sticla gazduiau una dintre cele mai pretioase colectii de arta prusaca si rusa. Camera a fost creata pentru regele Frederic I al Prusiei, dar i-a fost daruita tarului Petru cel Mare care a dus-o in castelul Ecaterina de langa Sankt Petersburg.
Cand Hitler si-a indreptat armatele catre ei, rusii au incercat sa mute camera de chihlimbar, insa peretii au inceput sa crape, asa ca au incercat sa ii acopere cu tapet. Din pacate n-au reusit, iar cand nazistii au navalit in Sankt Petersburg in 1941 au luat camera si au dus-o in palatal Königsberg, unde a ramas pana la sfarsitul razboiului.
Cand cei din Königsberg s-au predat si castelul a fost cucerit, camera de chihlimbar nu a fost gasita. Nu se stie daca rusii si-au distrus propria comoara in timpul bombardamentelor, daca ea a fost ingropata in vreun buncar sau daca a fost distrusa atunci cand palatul Königsberg a ars la scurt timp dupa cucerirea lui. Astazi exista o copie a camerei de chihlimbar, in palatul Ecaterina din Rusia.
Comoara lui Barba-Neagra
Faimosul Edward Teach, cunoscut ca Barba-Neagra a „activat” ca pirat doar doi ani, la inceputul secolului XVIII, perioada cunoscuta ca Epoca de Aur a Pirateriei. A reusit sa stranga o cantitate impresionanta de aur, bani, pietre pretioase si bijuterii. Modul de operare era simplu: statea la panda si ataca navele spaniole care se intorceau acasa pline de aur si bijuterii luate din America de Sud. Vasele lui faceau legea in jurul Indiilor de Vest si de-a lungul coastelor atlantice ale Americii de Nord, iar cartierul general si-l stabilise in Bahamas, apoi in Carolina de Sud. Sfarsitul a venit in 1718 cand Barba-neagra a fost decapitat de un locotenent englez. Dar ce s-a intamplat cu imensele bogatii pe care reusise sa puna mana?
Piratul a recunoscut ca le-ar fi ingropat undeva, dar nu a spus niciodata unde. Multi vanatori de comori au incercat sa ghiceasca ascunzisul, presupunandu-se ca acesta ar fi undeva in insulele din Caraibe sau in pesterile din insulele Cayman, insa nimeni nu a reusit sa puna mana pe comoara. La un moment dat, un scufundator a pretins ca ar fi descoperit cea mai cunoscuta nava lui Barba–Neagra, Razbunarea Reginei Ana, care s-a scufundat in 1718, insa comoara nu se afla pe ea.
Comoara lui Montezuma
In vara lui 1520, conquistadorul Hernando Cortes a reusit sa-l raneasca mortal pe imparatul aztec Montezuma si, crezand a castigat razboiul, a ordonat oamenilor sai sa stranga bogatiile lui Montezuma, in incercarea de a parasi America de Sud. Insa aztecii furiosi au reusit sa-i prinda in apropierea capitalei Tenochtitlan, unde au avut loc lupte crancene. La finalul lor, lacul Tezcuco era plin de cadavrele spaniolilor si de bijuteriile lui Montezuma, caci conquistadorii speriati au renuntat la prada, sperand ca vor scapa cu viata.
Cortes si cativa din oamenii lui au reusit sa scape si s-au intors un an mai tarziu pentru a se razbuna. Afland de intoarcerea sa, locuitorii din Tenochtitlán au ascuns bogatiile in lacul Tezcuco si in apropierea lui. Ele sunt si astazi ingropate in apropiere de Mexico City, fostul Tenochtitlán, insa nimeni nu stie exact unde. Un fost presedinte mexican a cerut ca lacul sa fie drenat, insa nici urma de bijuterii.
super! astept cu nerabdare si continuarea, Erika!