
Ne-am obisnuit sa ne petrecem vacantele lenevind pe plaje, plimbandu-ne prin marile orase sau facand shopping prin mall-uri. Am uitat ca a calatori este egal cu a descoperi si a invata.
Tocmai de aceea, iti propun pentru urmatoarea vacanta un loc nu numai frumos, dar si plin de istorie. Istorie naturala. Daca ti-a placut vizita la Muzeul de Geologie, vei adora acest loc magic unde rocile pot fi admirate in forma lor naturala, si nu din spatele unui geam. Coasta Jurasica din estul Angliei a fost martora a 185 de milioane de ani de istorie, trecand prin toate erele de la Triasic si pana astazi. Valurile lovindu-se de tarm au erodat stancile, astfel ca astazi coasta arata ca si cum ar fi fost sectionata si se pot vedea toate straturile ei provenind din diferite ere: triasic, jurasic, cretacic.
De-a lungul celor 153 de kilometri de coasta, intre Orcombe Point in East Devon si Old Harry Rocks in East Dorset, pot fi admirate straturi de roci provenind din cele mai indepartate ere. Nu e de mirare ca locul face parte din patrimoniul universal al UNESCO. Pe toata lungimea coastei, faleza poate fi strabatuta cu piciorul, iar privelistea este de neuitat. Golfuri, roci cu forme ciudate, stanci abrupte lovite de valuri, plaje line, toate acestea si multe alte minunatii se pot vedea in timpul unei plimbari pe faleza coastei jurasice. Dar peisajul poate fi admirat si de pe mare, numeroase vaporase fiind puse la dispozitia turistilor.
O multime de formatiuni geologice rare sau chiar unice in lume pot fi vizitate. Durdle Door, de langa orasul Lulworth in Dorset, este un arc natural, adica o roca ce a luat forma unui arc, ambele picioare fiind scufundate. Un alt arc natural se afla in statul Utah din SUA, dar, de data aceasta, intreaga formatiune se afla pe uscat. Tot langa Lulwoth, se afla un golf rotund cu o intrare ingusta, cunoscut sub denumirea de Lulworth Cove.
Din Coasta Jurasica face parte si insula calcaroasa Portland, impreuna cu grindul Chesil, limba ingusta de nisip care leaga insula de continent. Adesea confundata cu o peninsula, Portland este de fapt o insula „legata”, inconjurata de apa din toate partile, iar Chesil Beach este un grind. Piatra de Portland a fost folosita pentru construirea unor cladiri importante din Anglia, printre care si palatul Buckingham.
Pentru ca este un loc atat de rar in lume, Coasta Jurasica a fost adesea vizitata de cercetatori de pe tot globul aflati in cautarea unor raspunsuri. Aici paleontologul Mary Anning a descoperit prima fosila de ihtiozaur, o reptila cu trasaturi de delfin. Astazi, e randul turistilor sa mearga la vanatoare de fosile. Oricine poate gasi pe plaja scoici sau oase fosilizate ale animalelor preisorice, in special in zona Lyme Regis, unde si Mary Anning a facut descoperirea ei.
Wow, cred ca e super acolo. Sa tii in mana un obiect vechi de milioane de ani…
trebuie sa fie o senzatie nemaipomenita.
Recunosc, nici nu auzisem de locul asta.
nici io!!!!!! cred ca ar fi interesant sa mergi.ar fi ca o incursiune in timp si in istorie!!!