Cipru

Please select a featured image for your post

Cipru, statul situat pe o insula, la intersectia a trei continente :Europa, Asia si Africa – locul unde estul se intalneste cu vestul, un loc luminat de soare si scaldat apele Marii Mediteraneene. In ciuda istoriei turbulente, este o tara extrem de civilizata si moderna, centrele culturale vechi imbinandu-se cu cele noi, oferind o experienta unica prin simplitate. Insula Ciprului este plina de mituri si legende, cum ar fi binecunoscuta legenda a zeitei Afrodita „zeita greaca a iubirii”, care s-a intrupat din apele marii de la Paphos.
Minunata insula este binecuvantata cu miile de plaje uluitoare, ierni blande si placute, veri fierbinti, fiind o destinatie perfecta indiferent de perioada calendaristica a anului.Atractiile populare sunt inotul, navigatul pe ape, scufundarile si, surprinzator, golful. Tarmurile nisipoase marginite de Marea Mediteraneana gazduiesc numeroase hoteluri si vile de lux.
Citeste si:  Jessica Alba, imaginea Calendarului Campari 2009
Lefkosia, cunoscuta multa vreme sub numele de Nicosia, este taiata in doua de o linie de demarcatie stabilita de Organizatia Natiunilor Unite, indeplinind rolul de capitala atat pentru Republica Cipru, aflata in sudul insulei, cat si pentru Republica Turca a Ciprului de Nord.Cea mai interesanta parte a Lefkosiei este orasul vechi, incadrat de ziduri de aparare in stil venetian, construite in secolul al XVI-lea. Inauntrul acestora, se afla centrul asezarii, iar imediat in afara acestora, inspre sud-vest, se intind gradinile municipale. Muzeul Municipal Leventis, care prezinta dezvoltarea orasului incepand din epoca preistorica, ar putea fi primul pas in descoperirea Lefkosiei. La est de acesta, se gaseste muzeul de cultura Dragoman Hadzigeorgakis, ale carui exponate sunt puse in umbra de cladirea ce le adaposteste, un splendid imobil datand din secolul al XV-lea. La polul opus se afla exceptionala colectie de icoane si mozaicuri a Muzeului Bizantin, care este amplasat in neverosimil de inesteticul Palat Arhiepiscopal. Poarta Famagusta, candva principala cale de acces in oras, s-a conservat perfect si indeplineste astazi rolul de centru cultural. Inima Nicosiei de Nord este Piata Ataturk, situata in partea de nord-vest a localitatii. Spre nord se gaseste Poarta Kyrenia, aflata in imediata vecinatate a Muzeului Turcesc.
Citeste si:  Floarea potrivita fiecarei zodii
Moscheea Selimiye, construita in secolul al XIII-lea, este unul din cele mai bune exemple de arhitectura gotica din Cipru. Celebra in regiune, baia Buyuk, cea mai mare din oras, se afla in partea sudica a acestuia. Daca esti in cautarea unui loc animat de viata si miscare pe timpul noptii, pensiunea renumita mondial „Ayia Napa„, este locul pe care trebuie sa il vizitezi deoarece este supranumita Las Vegas-ul Ciprului.Localnicii sunt foarte prietenosi si primitori. Cipriotii sunt bilingvi, vorbind atat engleza cat si greaca, deci pentru un turist, comunicarea nu va fi o problema si datorita acestui fapt, oricine se poate aventura pe propriul sau traseu turistic inedit.
Citeste si:  Winter Sleep. Povesti despre oameni si stancile din ei
Se gasesc deasemenea, numeroase paduri de conifere si trasee montane, iar in luna Martie se poate adesea schia pe varfurile inzapezite ale muntilor Troodos, iar apoi se poate cobora in zona Paphos, pentru o baie in mare. Peninsula Akamas si Parcul National”Cipru „, sunt minunate pentru plimbari sau drumetii montane, ciclism sau diferite sporturi montane.


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.