
Mirosul marii care isi loveste valurile de stancile abrupte, pe care creste, agatata, vita de vie, aroma verdeturilor medioteraneene salbatice, care apar la tot pasul, parfumul florilor care impodobesc fiecare pervaz si, mai ales, parfumul vremurilor de altadata. Asta inseamna Cinque Terre, un loc in care timpul pare sa se fi oprit. Iar la ora mesei, mirosul marii si al plantelor este luat de alte arome, la fel de atragatoare: sos Pesto, ulei de masline, vinuri, hamsii fripte, Limoncelo si foccacia abia scoasa din cuptor.
Aceste senzatii olfactive care incanta turistii sunt egalate numai de peisajele splendide oferite de marea ce loveste un loc uitat de lume.
Cinque Terre este o regiune italiana, aflata pe coasta marii Liguriene, chiar la vest de orasul La Spezia. Cele cinci asezari care alcatuiesc regiunea atrag turistii nu numai prin frumusetea peisajelor naturale si prin bogatia culinara, ci si prin aspectul lor de cetati vechi. Importanta culturala a regiunii este atat de mare incat, din 1997, face parte din patrimoniul universal UNESCO, motivul includerii pe acesta lista fiind „interactiunea armonioasa dintre om si natura, care a produs un peisaj exceptional si care ilustreaza un mod de viata traditional pastrat de peste o mie de ani si care continua si astazi, jucand un important rol socio-economic in viata comunitatii”. Pe scurt, asezarile din Cinque Terre par sa nu fi fost atinse de evolutia tehnica. Primii locuitori ai zonei au reusit sa imblanzeasca natura cu mijloacele pe care le aveau atunci. Si-au construit case, cartiere intregi pe stanci abrupte si tot pe aceste stanci isi cultiva viile si maslinii. In Cinque Terre nu exista masini, poluare, zgomot, praf. Totul este natural, de la peisaje, pana la mancare.
Cinque Terre inseamna cinci sate: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola, si Riomaggiore. Monterosso are cele mai placute plaje ale regiunii si cele mai multe hoteluri, restaurante, magazine. Este partea cea mai „moderna” a zonei, iar locul cel mai vizitat de turisti este biserica Parintelui Capucin, ce ofera o viziune de ansamblu asupra Cinque Terre. Cel mai pitoresc sat este Vernazza cu promontoriul sau in forma de amfiteatru si vechiul turn de veghe care domina celelalte cladiri.
Al treilea sat, Corniglia, este asezat pe un promontoriu abrupt, cu cate o plaja pe fiecare parte. Este faimos datorita bisericii San Pietro, datand din anii 1300, cel mai bun exemplu de arhitectura gotica liguriana din intreaga regiune. Manarola, in schimb, este satul in care se poate vizita biserica San Lorenzo, datand din secolul XIV. De aici incepe Via dell’ Amore, o faleza lunga de doi kilometri, care se termina in satul urmator, Riomaggiore. Acesta, botezat dupa raul care il traverseaza este cel maiapropiat de orasul La Spezia si primul punct pe harta turistilor.
Localnicii din Cinque Terre se deplaseaza cu barca sau pe jos.
Masinile aproape ca nu exista. Nici nu ar avea loc. Strazile cetatilor sunt atat de inguste si totusi atat de pitoresti. Sunt, de fapt, ulite pietruite ce amintesc de vechile cetati mai degraba decat de orasele moderne.