fbpx

Cele trei recorduri mondiale din Venezuela: Anzii, Amazonul, Angel

America de Sud e un continent (sau o jumatate de continent, dupa alte pareri) in care abunda superlative geografice: fluviul cu volumul cel mai mare, Amazonul; cel mai uscat loc de pe Terra, Desertul Atacama; capitala care atinge cea mai mare altitudine, cea a Boliviei, La Paz; lacul navigabil aflat la cea mai mare altitudine, Titicaca; cel mai lung lant muntos, Anzii; cea mai inalta cascada din lume, Angel. Cateva verigi din Anzi, o bucatica din Amazon si Cascada Angel le intalnim in Venezuela. Dintre tarile care detin aceste recorduri, ea se gaseste cel mai aproape de Europa, la o zvarlitura de bat de Ecuator, 4 grade si ceva, adica nici 500 de kilometri. E cu partea de nord pe tarmul Atlanticului si al Marii Caraibelor, invecinandu-se in rest cu Guyana, Brazilia si Columbia. O tara de patru ori mai mare ca suprafata decat Romania, a carei populatie se cam lafaie: e cat a Romaniei.

foto

Cristofor Columb a descoperit Venezuela in 1498. Tara era populata de triburi amerindiene. Trebuie sa fi fost cam un milion de suflete. Oricum, dupa stabilirea colonistilor in America de Sud, o parte insemnata a populatiei indigene a murit din pricina bolilor aduse de straini. Europenii doar tuseau sau isi suflau nasul din pricina lor, fiindca, dupa zeci de generatii purtatoare ale microbilor, devenisera imuni. Pentru nepregatitii localnici, orice virus a fost letal. Primul oras venezuelean colonizat de spanioli, in 1522, a fost Cumana. In trei secole, colonistii au intemeiat alte si alte asezari, inclusiv actuala capitala, Caracas, au raspandit catolicismul si limba spaniola, astazi limba oficiala a statului.

Citeste si:  Societatea moderna

Venezuela e prima tara din America Latina care s-a lepadat de jugul spaniol. Culmea e ca miscarea de eliberare a condus-o un om de rang nobil, Simon Bolivar, nascut in Venezuela si cu stramosi colonisti, pe care unchii sai din Europa l-au chemat la ei sa-l educe si sa-l instruiasca, dupa ce i-a murit tatal. Se intampla asta in 1800. Dupa vreo 7 ani petrecuti la Madrid si Paris, Simon a revenit in patrie inaripat de ideea elibararii ei. Asta s-a intamplat in 1823: dupa bataliile de la Carabobo si de pe lacul Maracaibo, trupele spaniole si-au luat talpasita.

foto

Salto Angel, Cascada Ingerului, asadar, se afla in sud-estul Venezuelei, in Parcul national Canaima si in mijlocul unei paduri ecuatorile. Apa se pravaleste de la 978 de metri inaltime si are o curgere neintrerupta de 800 de metri. Baza cascadei, lata de 150 de metri, e in varful unui munte cu peretele perpendicular pe sol, Auyan Tepuy, adica Muntele Diavolului. Cascada Ingerului de pe Muntele Diavolului… Oximoronul s-a nascut cu totul intamplator. Numele cascadei vine de la cel al unui aviator, Jimmy Angel. In 1936, cand despre existenta imensei caderii de apa nu stiau decat bastinasii din zona, Jimmy, membru al unei trupe de circ zburator, care zarise cascada din avion, si-a luat sotia si niste prieteni sa aterizeze pe platoul Ayan Tepuy, sa poata dovedi lumii marea sa descoperire. Avionul s-a infipt in solul mlastinos si nu s-a mai putut ridica, iar pilotul si grupul sau au coborat, de nevoie, imposibila panta a muntelui. Coborasul a durat 11 zile si toata expeditia a scapat teafara. Abia in 1969 un elicopter a izbutit sa smulga avionul din varful muntelui. Acum sta expus in aeroportul din Ciudad Bolivar.

Citeste si:  Roman in spatiu

Apropo de Ciudad: ciudatenia cascadei e ca ea nu se alimenteaza dintr-un rau, un lac, un ghetar, ceva. In intinsul platou muntos din care se formeaza cascada, se aduna apa de ploaie intr-o scobitura, apa se evapora si face condens cu norii de deasupra, iar acestia o trimit inapoi in platou si apoi o ia pe munte in jos. Nu e usor pentru un turist sa dea de cascada. Mai intai, ca trebuie vizitata in sezonul ploios, in perioada iulie – septembrie. Apoi, ai de mers cu avionul, prin jungla si cu barca pe raul Caroni. Calatoria e palpitanta, iar drumul e presarat si cu alte cascade. Poti sa faci baie la baza lor, poti sa stai si sa privesti lumea dinapoia perdelei de apa…

Citeste si:  Cum sa ai o dieta echilibrata?

foto

In Venezuela gasesti o sumedenie de vietuitoare care nu cuvanta, inclusiv multe specii unice. Cu unele ti-ai dori sa te intalnesti in jungla, pe o plaja sau in apa, cu altele, nu. Testoase, maimute, corcodilul de Orinoco, delfinul de Amazon, jaguarul, furnicarul urias, capibara (cel mai mare rozator din lume), condorul, pescarusul albastru si trupialul galben-portocaliu, pasarea nationala a Venezuelei.

foto

Daca vreti liniste, siguranta si odihna, le gasiti la Baile Felix, nu in jungla Venezuelei. Aici, excursionistii prin codrul tropical dorm in campusuri sau in hamace…

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.