fbpx

Cele mai spectaculoase fantani arteziene

Banal obiect de arhitectura urbana, fantana arteziana are o istorie de mii de ani ce incepe in Orientul Mijlociu. Egiptenii si persanii, inspirati de farmecul oazelor desertice, si-au impodobit gradinile cu fantani, apoi romanii, atat de legati de ritualul imbaierii, au adaugat jocuri de apa in curtile bailor publice. Este uimitor cat de evoluata era, inca de pe atunci, ingineria hidraulica si cat de complicate erau jocurile de apa. De atunci, aceasta arta nu putea decat sa evolueze, astfel incat astazi fantani fabuloase, cu o arhitectura uimitoare si efecte spectaculoase, ne incanta privirile in mai toate orasele lumii. Succesul unei astfel de constructii depinde nu numai de desin-gul partii de beton, ci si de felul cum se foloseste apa si modul in care ea interactioneaza cu lumina si celelalte elemente ale mediului inconjurator. In lume, exista multe capodopere de acest fel, insa vom vorbi numai despre cateva din ele.

Villa D’Este, Tivoli, Italia

Citeste si:  DIVANUL DEGUSTATORILOR DE FILM SI ARTA CULINARA – ZIUA 4

Vechea villa din Tivoli dateaza din perioada renascentista si a fost conservata aproape in totalitate, dupa infatisarea originala. Gradina sa apare pe lista UNESCO a locurilor din patrimoniul universal, iar aceasta onoare se datoreaza in mare parte fantanilor arteziene renascentiste. Tommaso Chiruchi, unul din cei mai faimosi ingineri ai secolului XVI, a realizat mai mult de 10 fantani, de marimi diferite, care impodobesc gradina. Ca tehnica, ele nu pot concura cu cele de astazi, insa arhitectura si maretia lor raman impresionante. Fantana Rometta, Fontana dell’Ovato, Fantana Dragonilor, Orga de apa, Fontana del Bicchierone si celelalte capodopere renascentiste sunt decorate cu statui reprezentand zei, nimfe si creaturi mitologice care arunca jeturi de apa sau se ascund in spatele lor.

Portul Dubai, Dubai, Emiratele Arabe Unite

Portul turistic Dubai, devenit un nou cartier al orasului, sau, pentru unii, chiar un oras in oras, uimeste turistii printr-un numar mare de constructii impresionante din toate punctele de vedere. Una dintre ele este fantana arteziana aflata intr-una din pietele publice ale portului. Vazute de deasupra, placile de mozaic care captusesc bazinul formeaza modele complicate in stilul local. In mijlocul fantanii, o teava circulara arunca un jet de apa la presiune mare, care impinge apa din bazin formand un val si scotand la iveala placile de mozaic. In centrul si in jurul acestui cerc, jeturi de apa verticale sunt aruncate chiar si pana la inaltimea de 12 metri, dupa o coregrafie bine stabilita.

Citeste si:  PHUKET - distrusa de tsunami, dar intrata din nou in circuitul turistic

Hotelul Bellagio, Las Vegas, SUA

Fantana hotelului Bellagio este cunoscuta pentru faptul ca poate dansa in ritmul muzicii, fiecare spectacol in parte fiind unic. Mai multe coregrafii au fost realizate folosind melodii faimoase in lumea intreaga. Cele 1214 tevi folosite pot arunca apa pana la inaltimea de 140 de metri, deci nu este de mirare ca show-ul gratuit oferit de fantana Bellagio atrage de fiecare data sute de spectatori, mai ales ca vantul si soarele fac ca niciun spectacol sa nu semene cu altul.

Citeste si:  De ce seful are intotdeauna dreptate

Hotelul Mirage, Las Vegas, SUA

Concurent important al lui Bellagio, hotelul Mirage isi atrage clientii folosindu-se tot de o fantana arteziana spectaculoasa. Fantana Mirage difera de alte constructii asemanatoare prin faptul ca nu arunca numai apa, ci si… flacari. In timpul zilei, pare o fantana obisnuita, cu apa care se scurge din varful unui „deal”, ca intr-o cascada. Dupa apusul soarelui, apa si flacarile tasnesc alternativ din varf, imitand eruptia unui vulcan. Spoturi rosii arunca lumina inspre jetul de apa, iar din boxele ascunse in fantana se aud tunete.
Aceasta nu este singura minune a hotelului Mirage. Intrand in holul sau, turistul va avea impresia ca a pasit in jungla. Holul hotelului este amenajat intocmai ca o padure tropicala cu plante exotice, liane si copaci luxurianti.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.