Cele mai mari roller coastere din lume

Descoperirile fizicii si ingineriei sunt folosite nu numai pentru a construi cladiri si mijloace de transport, ci si pentru a amuzament. Unul din rezultatele acestui demers este roller coaster-ul, o adevarata „masina de tipete”, care ingrozeste si atrage in acelasi timp.

Oricat de ciudat ar parea, primul roller coaster, primitiv ce-i drept, a aparut cu aproape 300 de ani in urma, in Rusia. Evident ca nu arata ca cele de astazi. Primul roller coaster era compus din doua partii inghetate si mai multe sanii. Oamenii urcau scari pana la inaltimea primei partii, apoi coborau pe sanie panta de 50 de grade si cu viteza produsa sania urca rampa celei de-a doua partii. Cu timpul, acest gen de amuzament a devenit foarte popular in clasele superioare ale societatii ruse. Inca nu se stie cine a adaugat rotile in aceasta ecuatie. Probabil au fost francezii sau tot rusii. Cert este ca in 1817 au aparut in Franta doua roller coaster-e: Montagnes Russes (Muntii Rusesti) si Promenades Aeriennes (Plimbarea Aeriana). Tot ce se stie despre ele este ca aveau un soi de vagoane prinse de sine intr-un fel sau altul. Evident ca nu erau nici pe departe la fel inspaimantatoare ca roller coaster-ele moderne.

Citeste si:  Spune-mi ce zodie esti ca sa-ti spun cum faci scandal

Astazi, cea mai mare constructie de acest fel este Kingda Ka, deschis in 2005 in parcul de distractii Six Flags Great Adventure din New Jersey, SUA. Inaltimea totala a structurii este de 139 de metri, iar trenuletul aluneca in jos de la o inaltime de 127 de metri, ceea ce este destul de impresionant, avand in vede ca pana si Statuia Libertatii masoara doar 100 de metri de la piedestal pana la faclie. Unghiul pantei principale se apropie de 90 de grade, iar asta face ca vagoanele sa arate ca o omida mergand pe un perete. Toata distractia dureaza doar 50 de secunde si se rezuma in mare parte la urcarea si coborarea turnului principal. Cele patru trenulete de culori diferite pot „plimba” pana la 1600 de persoane pe ora.

Citeste si:  Premiile NME

Top Thrill Dragster care functioneaza din 2003 in parcul Cedar Point, din Ohio SUA, a fost primul roller coaster care a depasit inaltimea de 120 de metri. Constructia inalta de 130 de metri a reusit sa bata multe recorduri in momentul cand a fost deschisa publicului. Pana in 2005, cand s-a deschis Kingda Ka, a fost nu numai cel mai inalt, dar si cel mai rapid roller coaster din lume. Calatoria este destul de scurta, caci trenul nu face decat sa urce rampa, sa o coboare, dupa care se opreste.

Citeste si:  Creeaza-ti un wallpaper original

Si australienii sunt mari amatori de senzatii tari. Desi nu se poate compara cu Kingda Ka, cel mai mare roller coaster al lor, Tower of Terror, din parcul Dreamworld, ofera o senzatie unica: aceea de a cobori cu spatele o panta extrem de abrupta. Trenuletul care arata ca o masina de curse gigantica, urca turnul terorii, dupa care coboara cu spatele pe unde a urcat. In numai sapte secunde de la pornire, trenul ajunge la viteza de 160 kilometri pe ora, iar inaltimea maxima la care poate urca este de 100 de metri. Pentru ca trenul urca turnul numai ca sa alunece inapoi in jos, au existat multe discutii in incercarea de a se stabili daca este sau nu un roller coaster. De aceea, Tower of Terror nu apare pe multe din listele oficiale ale roller coaster-elor din lume.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.