Catedrala Neamului va avea ca anexe doua hoteluri, un restaurant, magazine si librarii

Catedrala Mântuirii Neamului, proiect de peste 400 milioane de euro, va avea 110 metri înălţime şi va include, pe lângă un sălaş de cult pentru ortodocşii români şi pelerinii străini, două hoteluri, un restaurant, librării, magazine şi săli pentru seminarii, potrivit reprezentaţilor Patriarhiei.

„Catedrala nu este un simplu sălaÅŸ de rugăciune, ci avem nevoie spaÅ£ii pentru întâlnirile cu pelerinii din Å£ară ÅŸi străinătate. După finalizarea catedralei, vom construi ÅŸi două anexe, în funcÅ£ie de fonduri, unde se vor putea Å£ine conferinÅ£e”, a precizat, vineri, Patriarhul Daniel, în cadrul seminarului în urma căruia vor fi puse la punct ultimele detalii legate de construirea Catedralei Mântuirii Neamului.

Citeste si:  FRANTURI DE RUGACIUNI - Expozitie multimedia

Viitoarea Catedrală Ortodoxă se va întinde pe 11 hectare, în zona Calea 13 septembrie, lângă Palatul Parlamentului, ÅŸi va fi construită, potrivit proiectanÅ£ilor, în stil bizantin, în formă de potir. „Se va Å£ine cont, de asemenea, de exigenÅ£ele secolului XXI, astfel că vom avea tehnologie de ultimă generaÅ£ie. Vor fi ecrane la toate etajele catedralei, inclusiv afară, pe care vor fi transmise slujbele creÅŸtine”, a explicat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, părintele Constantin Stoica. De asemenea, în interiorul Catedralei Mântuirii Neamului vor fi amplasate 12 ascensoare.

Citeste si:  Categoriile din retineri din salariu

Potrivit proiectanţilor, catedrala va putea primi, în interior, 5.000 de oameni şi va avea o parcare cu 250 de locuri.

DeÅŸi catedrala este proiectată pe un teren cu risc seismic, inginerul Eugen Iordăchescu, unul dintre cei care au coordonat proiectul, susÅ£ine că viitoarea catedrală va rezista la un cutremur de până la opt grade pe scara Richter. „Vom lua în considerare protecÅ£ia seismică ÅŸi vom plasa între pământ ÅŸi clădire izolatoare care vor diminua desprinderea clădirii de sol în timpul unui eventual cutremur de magnitudine mare”, a precizat Iordăchescu.

Până în prezent, Patriarhia Română a obţinut un cod poştal pentru adresa viitoarei catedrale, au fost realizate studiile geotehnice, topometrice şi s-a făcut intabularea.

Citeste si:  Bancuri cu zodii

În luna februarie, Ordinul Arhitecţilor cerea Patriarhiei Române să organizez un concurs public pentru atribuirea proiectului Catedralei Mântuirii Neamului după ce Patriarhia ar fi atribuit proiectul arhitectului Nicolae Vlădescu. Întrucât catedrala este un obiectiv de interes public, construit din banii contribuabililor, arhitecţii considerau că este necesar un concurs pentru selectarea celui mai bun proiect. Ulterior, reprezentanţii Patriarhiei au precizat că arhitecţii pot colabora la proiect, însă nu vor fi plătiţi pentru asta.

Foto: Agerpres.


Un comentariu
  1. PACAT !

    sa-ti bati joc chiar de tot ce e Sfint, si sa mai fi si \\\”fata bisericeasca-aiurea-este clar ca am ajuns o natie de kkt !!!!!!
    mi-e scirba ca sunt romin !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.