fbpx

Cat valoreaza un proaspat absolvent?

Nu v-ati saturat de toti angajatorii care se plang de salariile enorme pe care le solicita tinerii candidati pe posturi de entry? Este adevarat: salariile obtinute de absolventii de facultate din Romania, imediat dupa terminarea studiilor, au crescut in ultimii ani. Dar psihoza legata de „indrazneala” proaspetilor absolventi de a „cere prea multi bani la interviu” a crescut si ea mai mult. Comparativ, inainte de ’90 absolventii aveau asigurate casa si serviciul de catre stat, acest lucru reducand aproape la zero competitia salariala, dar si cea profesionala. Imediat dupa revolutie, un absolvent de facultate era multumit daca se angaja pe 70-80 de euro, in conditiile in care oricum trebuia sa treaca de niste stagii „de formare” ce presupuneau tocirea coatelor pe posturi subcalificate. In zilele noastre insa, salariul mediu brut pe economie a crescut mult, implicit a crescut si salariul minim, iar pretentiile materiale ale tinerilor tin pasul cu aceasta evolutie. Discutia daca aceste pretentii sunt justificate sau nu este una destul de larga si cu destui adepti si de o parte, si de alta.

Citeste si:  Prin parcuri de distractii cu Pierrot

Avem pe de o parte „traditionalistii”, care au inceput „de jos”, care au urcat ierarhic in urma unor conjuncturi favorabile si a eforturilor depuse in campul muncii si pe bancile scolii. Ei considera demotivant pentru un tanar absolvent sa „iasa pe salariu” mare inca de la inceput. Demotivarea vine din aceea ca „se ajunge”; nu mai are pentru ce sa munceasca si isi pierde respectul pentru cei mai in varsta, care poate castiga mai putin, dupa zeci de ani de vechime. Avem pe de alta parte „evolutionistii” care contraataca. Pretentiile tinerilor absolventi sunt mari comparativ cu pretentiile materiale posibile si probabile cu cativa ani in urma, dar mici in comparatie cu salariile vest-europene. Salariile trebuie sa evolueze si la noi si sa se echivaleze, intrucat conditiile de munca sunt echivalente si studiile de asemenea. Motivatia exista si consta in venituri si mai mari si un nivel de trai din ce in ce mai bun. Respectul pentru cei mai in varsta nu are nicio legatura cu diferentele de remuneratie care sunt legate de puterea de munca, studii si oportunitati, nu numai de vechime.

Citeste si:  Lipsuri majore in CV-urile candidatilor

Salariul mediu pentru absolventii de facultate este în jurul cifrei de 300 de euro. Evident ca exista diferente in functie de incadrare, de companie, de zonele geografice, de zona de angajare stat / privat, etc. De asemenea, exista vechile discutii legate de faptul ca domeniile IT, farmaceutic, financiar, etc. sunt mai banoase inca de la inceput, prin comparatie cu domeniul administrativ, educational, etc.

Dar, dincolo de astea, intrebarea ramane: este justificat ca un tanar absolvent sa ceara atat de multi bani desi nu il recomanda nici un fel de experienta de munca? Raspunsul meu este DA si nu am decat un singur argument de dat, care eu cred ca nu poate fi pus la indoiala. Este insusi argumentul tinerilor absolventi care dau piept pentru prima data cu piata de munca. Daca angajatorii ofera salarii decente pentru condidatii cu experienta si salarii mici pentru cei ce abia termina studiile, acestia din urma nu au ocazia sa obtina aceasta experienta de munca decat cu sacrificii materiale foarte mari. Viata este la fel de scumpa si pentru cei cu experienta, si pentru cei fara experienta, dar sansele sunt oferite, in principiu, doar celor din prima categorie. In consecinta, acest cerc vicios face ca pretentiile absolventilor sa para, pentru cei mai putin avizati, exagerate.

Definitoriu este insa felul in care sunt solicitate salariile de catre absolventi. O prezentare profesionala, insotita de cunostinte teoretice si abilitati ce pot fi dovedite la interviu, un CV atent scris care scoate in evidenta perspectivele si potentialul tanarului, o perioada de proba ce sustine dorinta de afirmare si de a invata, vor trece pe plus orice candidat tanar, fara experienta, in fata oricarui angajator.

14 Comentarii
  1. sunt tanara absolventa si cu doar 6 luni de experienta acumulate in 2 posturi pe parcursul facultatii. Acum urmez cursurile unui master si cu toate ca facultatea pe care am terminat-o este printre cele mai bune din tara nu gasesc sub nici o forma un loc de munca. toata lumea ma raspinge indiferent de rezultatul testulul pe care il dau la interviu. m-am saturat de toti angajatorii care cer experienta sub motivul ca unul fara nu e in stare sa reziste 8 ore la munca!!!!….asta e motiv?…poate o sa-mi ia o luna 2 sa ma obisnuiesc , e normal, dar o sa fac tot posibilul sa nu se observe din afara. Mai bagati-va mintile in cap….daca unii nu au muncit in timpul facultatii din diverse motive nu inseamna ca sunt incapabili si nu au fortza de munca si dorinta de afirmare. Va spun eu ca avem si devine tot mai puternica de fiecare data cand ne trantiti usa in nas sub idiotul pretext :\”Nu rezisti la 8 ore de munca\”. Si propozitia asta chiar am auzit-o din gura unei doamne de la departamentul de HR.

  2. Ai dreptate, acelasi lucru il patesc si eu.Si nimeni nu imi acorda o perioada de proba pentru a vedea ca partea teoretica nu imi lipseste si a-si putea demonstra ca m-as descurca si la cea practica. In fine , poti reusi insa daca ai noroc, sau pur si simplu daca \\\”te recomanda \\\” cineva. Eu sunt ghinionista si nici nu ma recomanda nimeni :))
    Bafta Evervata!Poate tu esti mai norocoasa…

  3. Valoreaza f. mult, dar salariu trebuie sa fie motivant dar si in functie de meserie. Salariul unui nou angajat ar trebui sa fie 80% din salariu unui angajat cu aceeasi pegatire dar cu expierenta de 8-10 ani. De asemeni, salariul trebuie sa fie si functie de meserie. Nu poti plati cu acesasi salariu un medic debutant si un economist. Medicul a studiat 6 ani, pe cand un economist a studiat 3 ani. In plus, meseriile celor doi nu suporta comparatie nici ca munca, nici ca responsabilitate.

  4. @ Cosmin – Unde ai vazut tu scris ca \”300 de euro inseamna prea multi bani?\” :), Scrie \”Salariul mediu pentru absolventii de facultate este în jurul cifrei de 300 de euro.\” Intelegi conceptul de mediu? No offense…

  5. @ all – In strainatate (Elvetia si Austria de exemplu) un angajat fara experienta castiga maxim 80% din salariul de incadrare al unui angajat ce vine pe o pozitie ce solicita experienta. In plus, tot in aceste tari, un absolvent si in general orice angajat poate opta pentru o incadrare diferita in functie de timpul pe care vrea sa il petreaca la birou: 10%, 20%… 90%, 100%. Salariul respecta si el acest procentaj…

  6. enervata, de acum spune-le ca si la scoala stai cate opt ore si rezisti bine mersi. Sau eu cel putin stateam si atat. Daca ai patru cursuri a cate 2h fiecare, asta inseamna 8h.

  7. stati sa va spun eu cum e si cand ai prea multa experienta … dai tot felul de interviuri care mai de care mai anoste … am invatat pe dinafara intrebarile si raspunsurile recomandate … multe din ele total stupide … toti dau din cap atunci cand vine vorba de experienta si se mira ce lucruri intersante stiu sa fac … nici macar nu se aduce vorba despre salariu in discutie … si in final tacere … va anuntam noi …
    aplic la toate posturile care se potrivesc cu profilul meu … de vreo 2 ani … primesc pe mail confirmari \”CV-ul tau a fost vizualizat de firma XYZ\” … si asta de vreo 4-5 ori pe luna … si cu toate astea nu am primit nici o imvitatie la vreun interviu, ca urmare a CV-urilor trimise prin mail … pentru ca nu mai am 25-30 de ani si am prea multa experienta … motivant nu? … specializarea mea este cresterea vanzarilor si a notorietatii firmei …

  8. parerea mea este ca un tanar absolvent nu valoreaza in tara noastra. Oare asta o fi motivul pentru care cei mai buni pleaca din tara si dupa un timp auzim de ei la televizor ca au realizat anumite chestii intr-o alta tara???
    Am un prieten caaruia ii plac foarte mult calculatoarele. De la 18 ani (de cand a terminat liceul) lucreaza in domeniu. A inceput intr-un orasel mic la un magazin… vai de capul lui. Dupa nici un an un domn din oras care urma sa isi deshida un magazin de calculatoare l-a solicitat. Acesta a acceptat. Aici a statn aproximativ un an pana a fost solicitat de o firma dintr-un oras mult mai mare. El isi dorea foarte mult si de mult timp sa lucreze la firma respectiva si a reusit.
    Cua toate astea vreau sa spun ca baiatul respectiv nu are facultate… dar cu totusi, este foarte cautat. Si la un concurs pentru un asemenea loc de munca trebuie oameni care se pricep si poate un absolvent de facultate nu are atatea cunostinte, pentru ca in ziua de azi ai diploma ca ai terminat o facultate… dar nu si cunostinte. Pacat ca cei care fac o facultate in adevaratul sens al cuvantului sunt prea putini si nu sunt apreciati… dar pentru inceput trebuie sa fie o firma in care sa te promovezi si dupa aceea se vor auzi multe despre tine si vei fi solicitat, proaspete absolvent !!! (ca in cazul prietenului meu, doar ca el nu are studii universitare, dar totusi a reusit)

  9. da, asa am si eu un amic bun. a lucrat aici la o firma de it de \”mare clasa\”, intre ghilimele. nu are studii de specialitate. el terminase medicina 🙂 si l-au luat cei de la microsoft pe multi bani, in timp ce astia dintre ghilimele isi bateau joc de el ca ei considerau ca face it doar ca hobby si ca o sa se intoarca la medicina lui… haha, jokes on them, babyyy…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.