fbpx

Cariera ta vine pe primul plan

Cariera ta nu consta intr-un plan pe care l-ai facut o data, la un moment dat in liceu sau in facultate, pe care l-ai gandit simplist, fara a cunoaste toate datele si apoi l-ai lasat sa mearga de la sine. Planificarea pasilor de dezvoltare a carierei tale trebuie cu siguranta facuta in mod regulat, in cunostinta de cauza, in urma arderii fiecarui pas evolutiv de-a lungul vietii profesionale. Cariera ta este un foileton sau un serial cu un numar nelimitat de capitole/episoade.

Planificarea este o activitate care are efectele scontate numai daca este facuta in mod regulat, in urma studierii pietei, a optiunilor, a abilitatilor naturale, dorintelor, obiectivelor pe termen scurt, mediu si lung. O persoana isi poate schimba cariera de mai multe ori de-a lungul vietii. De multe ori este vorba chiar despre schimbari radicale de domeniu, dar, cel mai frecvent, schimbam doar orientarea, specializare, pastrind linia principala aleasa initial.

Citeste si:  Concert Lenny Kravitz

Planul complet in conturarea si consolidarea carierei se face inca inainte de a putea rationaliza si se termina cu pensia sau si mai tarziu.

1. Identifica-ti abilitatile, calitatile personale, talentele speciale. Asa cum spuneam, cariera ta se poate contura inconstient, inca de la nastere. Cu totii suntem inzestrati cu unele calitati speciale, diferite, ce ne vor ajuta in alegerea profesiei si ne vor sustine in dezvoltarea profesionala Este important sa identificam acele talente, abilitati personale ce ne apartin numai noua, care ne distanteaza de competitori si ne ridica profesional.

2. Studiaza piata si tendintele profesionale ale vremii. Fie ca ai o inclinatie catre actorie, fie catre cifre sau catre sport, exista la nivel social anumite tendinte ce te ajuta sa trasezi pasii firesti ce ii ai de urmat catre o cariera in domeniu. Cand spun ‘tendinte’ nu ma refer la trenduri, desi ele exista: de exemplu, unul dintre trendurile profesionale ale societatii de azi este comunicarea (publicitate, marketing, relatii publice, etc.). Cand spun ‘tendinte’ ma refer la identificarea acelei linii ce-si gaseste aplicatia practica in societate, finalitatea.

Citeste si:  Madagascar, locul unde timpul s-a oprit

3. Intocmeste lista completa de obiective pe termen scurt, mediu si lung, pastrind insa in vedere ca ele pot fi foarte bine modificate pe parcurs. Socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ de cele mai multe ori, dar pastreaz-o mereu in minte ca pe un punct de echilibru stabil. Pe parcurs lucrurile se mai schimba, se modifica in functie de tine sau de factori externi, insa lista initiala de obiective trebuie sa iti stea mereu in minte ca simbol a ceea ce ai fost si a ceea ce ai devenit profesional.

Citeste si:  ALERTÄ‚ - Premiul Nobel pentru economie a fost atribuit americanului Paul Krugman

4. Urmareste actiuni-suport ce te pot sprijini in desavarsirea profesiei / specializarii alese – studii, cursuri, traininguri. Angajatorii ofera de multe ori oportunitati de dezvoltare in functie de specializarea aleasa. Invata sa iti orientezi actiunile catre obiectivele trasate, sa iti construiesti pas cu pas identitatea profesionala si sa o consolidezi urmarind educatia si studiile potrivite.

5. Identifica oportunitatile de promovare la orice nivel. Chiar daca ti-ai identificat abilitatile naturale si dobandite, ti-ai ales drumul si obiectivele si ai o cariera solida si o pregatire pe masura, nu conteni sa vrei mai mult. Intotdeauna e loc de mai bine la nivel profesional. Poti fi mai buna decat ai fost ieri si mai buna decat sunt altii azi sau maine. Cere-ti drepturile, pentru asta muncesti si pentru asta ai studiat. Upgradeaza-ti cunostintele in domeniu si nu numai, perfectioneaza-te si castiga-ti drepturile.

2 Comentarii
  1. foarte sugestiva poza; trebuie sa desfasori o adevarata strategie ca sa-ti planifici eficient cariera. este bine sa sa tii cont de ce-ti spune instinctul uneori, dar in mare cariera trebuie gandita la rece, ca un plan de afaceri

  2. dar totu;l se schimba!!! nu ai idee ce va fi peste 1 an in diomeniul in care lucrezi, d-apai peste 10 ani. cum Dumnezeu sa-ti planifici la rece cariera? instinctul iti spune cand trebuie sa lasi orice planificare balta si sa iti asumi riscul unei noi idei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.