fbpx

Cariera in vremea crizei (I)

In ultimul timp, am primit numai vesti proaste in ce priveste piata locurilor de munca si situatia economiei in tara noastra si nu numai. Si, cum previziunile pe termen scurt nu sunt nici ele grozave, probabil ca vor mai veni vesti proaste si in urmatoarele luni. Multi si-au pierdut deja locurile de munca, altii le vor pierde in curand. Situatia este sumbra, dar sa nu uitam ca aceasta nu e prima criza financiara si probabil nici ultima. Au mai fost perioade de recesiune, au fost razboaie mondiale, au fost crize. Iar oamenii acelor vremuri au trecut peste toate si au revenit la normal, asa cum se va intampla si acum, odata ce economia isi revine.

Pana atunci, nu sta sa astepti timpuri mai bune. Ocupa-te de viitorul tau profesional si financiar. Fie ca job-ul tau e in pericol, fie ca e inca sigur, poti incerca sa-ti imbunatatesti situatia.

Scenariul 1: ti-ai pierdut locul de munca sau esti in pericol de a-l pierde.

Daca domeniul in care lucrezi, compania tau sau chiar locul tau de munca a fost afectat de criza, e momentul sa te orientezi catre altceva. Imagineaza-ti ca ai fi intr-un vas pe cale sa se scufunde. Ai cauta o barcuta mai sigura, nu? La fel trebuie sa faci si in situatia de fata. Chiar daca beneficiile nu ar fi aceleasi, macar te mentii pe linia de plutire pana cand trece furtuna. Gandeste „out of the box”, cum spun americanii. Daca in compania ta criza a atacat deja, probabil ca nici celelalte din acelasi domeniu nu stau prea bine, asa ca n-ai face decat sa-ti pierzi timpul daca ti-ai cauta un job exact la fel cu cel pe care l-ai pierdut. Acum, mai mult ca oricand, ai nevoie de curaj. In afara de abilitatile profesionale, stii sa faci multe lucruri, ai hobby-uri, ai pasiuni. De ce sa nu le folosesti in incercarea de a-ti gasi un alt job? Sigur ai o activitate preferata pe care ai face-o toata ziua. Nu ai putea castiga bani din ea ?

Documenteaza-te si afla care sunt trend-urile la ora actuala, ce zone de activitate merg bine si care vor iesi mai putin sifonate din criza. Daca marile fabrici renunta la muncitori, companiile financiare o duc tot mai prost, iar constructorii sunt in pargul falimentului, in alte domenii practic nu exista criza. De exemplu, marii retailerii o duc inca foarte bine, ba chiar fac angajari, de economisti are nevoie orice afacere, cat de mica, nu numai multinationalele, iar de serviciile medicale nu va putea nimeni sa se lipseasca oricat de mult s-ar adanci criza. Asta nu inseamna ca trebuie sa fii neaparat medic. O clinica are nevoie de o intreaga suita de profesionisti, de la IT-isti pana la economisti si secretare.

Citeste si:  Cavalerul inexistent

Desi orice barcuta, cat de mica, este buna cand esti pe cale sa te scufunzi, nu te multumi cu putin. In HR exista conceptul de „abilitati transferabile”, adica acele abilitati care sunt utile in orice domeniu si pe care le poti folosi cu succes, chiar si atunci cand treci de la masini-unelte la flori. Companiile care inca merg bine pot sa te angajeze nu ca expert in domeniu, ci ca lider al unei echipe si acum nu mai conteaza cat de multe stii despre domeniul de activitate, ci cum stii sa conduci o echipa, sa imparti responsabilitati si sa organizezi.

Citeste si:  Bronz fara raze UV

Tine minte ca toate companiile se simt oarecum amenintate de criza, chiar daca nu au fost inca afectate propriu-zis, asa ca toti vor cauta sa invsteasca doar in cei mai buni angajati. Cauta sa-i transmiti angajatorului un mesaj pe placul lui, propune-i solutii concrete pentru a-i imbunatati afacerea, explica-i ce ai putea sa faci tu pentru el si nu ce ai avea nevoie sa faca el pentru tine. La vremuri noi, ai nevoie de strategii noi, chiar si atunci cand vine vorba de cautarea unui loc de munca.

La nevoie, nu te feri de agentiile de recrutare. Uneori nu ne descurcam singuri nici intr-o situatie normala, daramite in vremuri de criza. Specialistii in HR stiu cel mai bine ce fel de job-uri sunt disponibile si care vor fi cele mai sigure in urmatorul an.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.