fbpx

Cariera in vremea crizei (II)

Scenariul 2: esti in cautarea unui loc de munca

Poate ca locurile de munca bune sunt, intr-adevar, mai putine. Unele companii incearca sa-si reduca pe cat posibil cheltuielile, renuntand sa mai angajeze persoane noi sau tin unele posturi libere, intr-o asteptare precauta. Iar cele care inca mai angajeaza investesc cu grija in capitalul uman, cautand sa faca cele mai bune alegeri.

Asta inseamna ca trebuie sa te documentezi si sa afli ce domenii au mai mult succes in zona ta, ce domenii au fost si vor fi mai putin afectate de criza. Din nou, te poti indrepta catre domeniul medical si farmaceutic, care vor functiona in continuare, pentru ca nu ne putem lipsi de ele, oricat de putini bani am avea, catre retail, care merge in continuare destul de bine, catre firmele mari, care au rezerve suficiente pentru a face fata crizei.

Pe de alta parte, trebuie sa fii mai pregatita ca oricand. De la CV si scrisoare de intentie, pana la interviu, totul trebuie pus la punct cu mai multa grija pentru ca angajatorul sa fie convins ca tu esti persoana de care are nevoie si in care trebuie sa investeasca.

Tocmai pentru ca angajatorii sunt mai precauti ca oricand, imbunatateste-ti abilitatile de networking. Anunta pe toata lumea ca esti in cautarea unui job si foloseste orice pont primit. O recomandare de la o persoana de incredere cantareste mult in ochii oricarui angajator. Nu te sfii sa folosesti medii mai putin conventionale. Imparte CV-uri in stanga si in dreapta, dar fara sa dai nimanui impresia ca ti-ai facut din asta un obicei. Ai grija ca fiecare CV si fiecare scrisoare de intentie sa para indelung elaborate si sa transmita dorinta ta de a lucra in compania respectiva. Aminteste-ti ca toti sunt mai pretentiosi si mai selectivi.

Scenariul 3: ai un loc de munca sigur

Chiar daca nu-ti simti locul de munca amenintat, niciodata nu stii ce se intampla in „bucataria” firmei. Cauta sa devii un „bun” indispensabil pentru angajatorul tau, asa incat, daca totusi se intampla neprevazutul, sa fii ultima de care s-ar desparti. Cum poti face asa ceva? Nu ai trebuie sa spunem ca sunt interzise cafelele, taclalele si barfele de ore intregi, ca tot ceea ce ti se incredinteaza trebuie sa fie facut perfect. In plus, pentru a deveni un angajat si mai valoros, poti incerca sa preiei si alte sarcini sau sa dobandesti noi cunostinte si abilitati care te-ar ajuta la locul de munca. Invata o limba straina, fa un curs, exerseaza-ti cunostintele de informatica. Nu mai trebuie sa spunem ca orice angajator pus in situatia sa elibereze din posturi, va renunta in primul rand la persoanele mai putin productive.

Citeste si:  Spune-mi ce zodie esti ca sa-ti spun cum stai cu dragostea in decembrie!

Scenariul 4: bugetul tau e in scadere

Fie ca au crescut preturile, fie ca tu castigi mai putin, este posibil sa-ti dai seama ca nu-ti mai ajung banii ca altadata. Fiecare stie mai bine la ce poate renunta pentru a-si proteja finantele. Poate ca vei alege sa mergi mai putin cu masina sau mai mult pe jos, poate ca alegi sa cauti ofertele speciale si reducerile de pret de cate ori mergi la cumparaturi sau sa renunti complet la unele produse care nu-ti sunt absolut necesare. Dar te-ai gandit ca ti-ai putea mentine stilul de viata actual, lucrand mai mult? Poate fi o idee buna pentru cei carora le permite timpul.

Citeste si:  Berlin - un oras cu o istorie aparte

Si companiile, ca si noi, incearca sa faca mici economii si tot mai multi cauta angajati sau colaboratori care sa lucreze de acasa. Astfel angajatul lucreaza in confortul casei sale, iar angajatorul isi reduce costurile destinate facturii electrice, chiriei, mobilierului, aparaturii. Daca timpul iti permite, de ce n-ai incerca sa lucrezi cateva ore pe zi, dupa programul de la job? Sunt multe lucruri pe care le poti face, de la traduceri la redactari sau bricolaj.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.