Cantari din vatra satului – Concert al rapsodului popular Ion Creteanu

Muzeul National al Taranului Roman va invita luni, 15 septembrie 2014, la concertul Cantari din vatra satului, sustinut de rapsodul popular Ion Creteanu.

Evenimentul va avea loc la ora 17.00, in curtea interioara a MNTR.

Rapsodul popular Ion Creteanu, originar din localitatea Voineasa, judetul Olt, situata intr-o zona folclorica bogata, este unul dintre marii interpreti ai muzicii populare romanesti.
A inceput sa culeaga cantece din folclor inca de la varsta frageda de 5-6 ani, pentru ca apoi sa publice texte proprii in revista „Licarirea”, revista liceului sau. Prima sa interpretare scenica a avut loc cand artistul era in clasa I, in cadrul scolii. Au urmat competitii care l-au convins ca acesta este drumul pe care vrea sa il urmeze. Desi initial canta doar din voce, a introdus mai tarziu doua instrumente acompaniatoare, mai intai acordeonul si, apoi, cobza. Cobza lui nepretuita are in spate o poveste deosebita; aceasta a apartinut odata fostului sau profesor si indrumator, Ion Serban, zis si Tarzan. Acesta a fost, deopotriva, profesorul de cobza al lui Ion Creteanu, ca si al lui Tudor Gheorghe.

Citeste si:  Catherine Zeta Jones neaga zvonurile de anorexie

La ora actuala, Ion Creteanu este considerat drept unul dintre cei 20 de mari cobzari ai Romaniei. El conduce trei tarafuri: Taraful din Morunglav (Olt), cel din Grecesti (Dolj) si pe cel din Albotina (Valea Timocului – Bulgaria). Muzica nu este singura sa activitate, el fiind, totodata, si inginer constructor.

Citeste si:  ma dame - un plus de stil

Rapsodul popular Ion Creteanu va asteapta luni, 15 septembrie, de la ora 17.00, sa sarbatorim impreuna Zilele Muzeului Taranului.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.