fbpx

Buenos Aires – senzual ca un Tango

Un oras, mare, aglomerat si foarte cosmopolit, cu o viata de noapte zbuciumata, dar si cu o viata culturala extrem de activa. Nu numai un mare centru cultural, ci si un important centru administrativ si de afaceri. Acesta este Buenos Aires, capitala Argentinei si orasul natal al tango-ului, oras in care senzualitatea acestui dans pare sa pluteasca in aer.

Unul dintre cele mai mari orase ale Americii de Sud, Buenos Aires este impartit in barrios, un fel de cartiere, si este locuit de aproape 12 milioane de persoane in zona metropolitana. Este asezat pe coasta sud-estica a Americii de Sud, pe malul drept al Rio de la Plata, un imens estuar format la varsarea raurilor Parana si Uruguay in oceanul Atlantic. Portul Buenos Aires este unul din cele mai mari si mai folosite din intreaga lume.

Buenos Aires este genul de oras in care nu te poti plictisi niciodata, caci sangele latin fierbinte ii tine pe localnici in picioare toata noaptea. Cu peste 100 de cinematografe si 90 de teatre, cu un numar mare de cafenele, restaurante, galerii de arta si muzee, el ofera turistilor nenumarate optiuni in ce priveste petrecerea timpului liber. Viata de noapte foarte activa se desfasoara in special in tanguerías, localuri ce ofera zilnic spectacole de tango.

Citeste si:  Catedrala Neamului va avea ca anexe doua hoteluri, un restaurant, magazine si librarii

Cunoscut astazi mai mult ca dans, tango-ul s-a nascut ca stil de muzica in comunitatile de imigranti europeni din Argentina si Uruguay. In mod traditional, tango-ul era cantat de un sextet, numit orquesta típica. Dansul, asa cum il stim azi, a aparut putin mai tarziu in suburbiile marilor orase. Daca ne luam dupa Jorge Luis Borges, scriitor nascut in Buenos Aires, tango-ul a aparut in bordelurile din zona Junín y Lavalle, unde a capatat valentele erotice care l-au tinut departe de „lumea buna” a marelui oras. Miscarile senzuale ale acestui dans nu erau vazute cu ochi buni de oamenii respectabili. Abia in anii ’20, a fost adoptat de inalta societate pariziana si apoi de intreaga lume.

Astazi, oricine poate invata tango in una din multele academias – scoli de tango, iar cei priceputi se intalnesc periodic cu ocazia unor milongas. O milonga este un fel de intalnire a iubitorilor de tango, care se strang intr-un local pentru a dansa. De obicei, se incepe cu lectii de tango sau cu o demonstratie, dupa care se canta aceeasi melodie de cateva ori la rand, apoi muzica se opreste pentru ca dansatorii sa poata face schimb de parteneri. Academia de Tango Dandi, A Puro Tango, Baires Folk, Alma de Bohemio sunt doar cateva dintre multele localuri care organizeaza milongas.

Citeste si:  Cariera de la inceput pana la sfarsit

Dar tanguerías nu sunt singura atractie a orasului. Cele mai multe cladiri si monumente istorice se afla in zona veche, in special in doua barrios, Monserrat si San Telmo. Orasul a fost construit in jurul a ceea ce se numeste astazi Plaza de Mayo, piata centrala a orasului si unul dintre cele mai vizitate locuri din Buenos Aires. In jurul pietei, se afla Casa Rosada, cladirea guvernului, Catedrala Metropolitana si cladirea Bancii Argentinei, trei cladiri istorice cu o arhitectura impresionanta.

Din Plaza de Mayo porneste Avenida de Mayo, bulevardul ce leaga Casa Rosada de Palacio del Congreso, cladirea in care isi desfasoara activitatea Congresul National al Argentinei. O plimbare pe Avenida de Mayo dezvaluie alte cladiri care trebuie neaparat vizitate: Casa de la Cultura, Palacio Barolo si Café Tortoni.

Citeste si:  Programul Divanului Degustatorilor de Film si Arta Culinara

Cei care au reusit sa bifeze toate atractiile importante, se pot relaxa la plaja, la pescuit, sau practicand sporturi nautice. Vapoarele si barcile cu motor isi asteapta turistii pe malul lui Rio de la Plata. Tot in Rio de la Plata, dar si in numeroasele lagune din zona nordica a orasului, se poate practica schiul nautic si wind surf-ul.

Cat despre pasionatele de cumparaturi, ele vor gasi in Buenos Aires raiul pe pamant. Bulevardele Florida, Corrientes, Santa Fe si Cabildo abunda in magazine de toate felurile, de la marile lanturi faimoase in toata lumea la mici buticuri ale unor creatori de moda locali. Suveniruri artizanale se pot cumpara de la vanzatorii ambulanti prezenti in mai toate pietele, dar si de la targuri organizate in Parque Lezama, Plaza Intendente Alvear sau Pasaje Caminito.

2 Comentarii
  1. Intotdeauna mi-am dorit sa vizitez un oras latin, din America de Sud, iar asta este unul dintre preferate. Nu neaparat pentru tango, cat pentru atmosfera, care am auzit ca e super.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.