Bataie cu mancare in Berlin

Cartierele germane Kreuzberg si Friedrichshain sunt in razboi. Numai ca ei nu-si rezolva problemele cu bate, cutite si pistoale. Au gasit o modalitate mai putin periculoasa de a-si varsa furia. Se bat cu… mancare.

Evenimentul are loc la Berlin, in fiecare iulie, inca din 1998, si se numeste Wasserschlacht, adica „bataia cu apa”, numai ca lupta nu este atat de eleganta cum sugereaza numele. A inceput, intr-adevar, cu apa si faina, dar acum s-a ajuns la arme mult mai dezgustatoare si urat mirositoare: oua, fructe, legume.

Singura regula este ca armele nu pot fi proaspete. Trebuie sa fie ori stricate, ori fierte, pentru a face lupta mai interesanta. Ba chiar se pare ca anul acesta Wasserschlacht a devenit mai mult decat interesant, unele zvonuri spunand ca s-a trecut la bataia cu peste sarat si scutece murdare.

Citeste si:  Afla cum stai cu dragostea in noiembrie!

Noroc ca participantii, in jur de o mie, poarta casti si costume de protectie.

De ce s-ar implica niste oameni normali intr-o asemenea batalie? Pentru ca intre cele doua cartiere ale Berlinului, Kreuzberg si Friedrichshain exista o rivalitate mai veche si niciunul dintre ele nu vrea sa cedeze. Totul a inceput in 1998 cand administratia orasului s-a gandit sa uneasca cele doua cartiere, dar nu au intrebat si locuitorii daca sunt de acord sau nu.

Prima lupta a fost o expresie a dorintei lor de a nu fi uniti intr-un singur cartier. Apoi s-a transformat intr-o modalitatea de a stabili cine detine suprematia in cartierul nou format. Acum este deja o traditie.

Cartierele rivale se afla pe cele doua maluri ale raului Spree si odata erau despartite de zidul Berlinului. Kreuzberg era faimos in special in anii ’80, ca o amestecatura de turci, punk-isti si muzicieni.

Citeste si:  Brasovul va gazdui primul festival Fringe din Romania

Atunci Friedrichshain facea parte din Germania de Est. Acum este adapostul unei populatii pestrite, plina de expati. Dupa ani buni de planuri si proiecte, cele doua cartiere au fost unite sub o singura administratie, in 2001.

Locuitorii din Friedrichshain-Kreuzberg, caci asa se numeste noul cartier, spun ca Wasserschlacht este modalitatea lor de a se intalni in fiecare an si de a-si exprima dragostea si stima reciproca.

Se intalnesc la mijlocul podului Oberbaumbrucke de peste raul ce separa odata cele doua cartiere, apoi fiecare tabara incearca sa-i impinga pe ceilalti inapoi in teritoriul lor.

Locuitorii din Kreuzberg n-au reusit niciodata sa castige lupta. Se pare ca sunt mai individualisti, nu sunt jucatori de echipa si nu au calitatile de strategi ale adversarilor. In plus, s-au mutat in Kreuzberg tot mai multi oameni de afaceri, carora nu le face nicio placere sa se manjeasca cu rosii putrezite, deci nu intra in lupta.

Citeste si:  Castelul Bran, printre cele mai frumoase zece castele din lume, potrivit CNN

Uneori lucrurile o mai iau razna si combatantii uita ca folosesc mancare tocmai ca sa nu faca rau nimanui. In 2002, au fost arse cateva masini si case, motiv pentru care in 2003 evenimentul nu a avut loc. Si in 2006 si 2007, Wasserschlacht s-a anulat din cauza disputelor legale. Anul acesta insa s-a ivit un sponsor care s-a ocupat de organizare.


Foto: REUTERS / Hannibal Hanschke


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.