Autoarea unor povestiri care aduc in scena femeia, distinsa cu Man Booker International

Juriul prestigiosului premiu Man Booker International, în valoare de 60.000 de lire sterline, şi-a anunţat, miercuri dimineaţă, laureatul ediţiei 2009, scriitoarea canadiană Alice Munro, anunţă site-ul organizatorilor.

“Alice Munro este cunoscută ca autor de povestiri scurte şi totuşi, ea aduce atâta profunzime, înţelepciune şi precizie fiecărei povestiri”, se arată în motivaţia juriului.

Cunoscută pentru povestirile scurte, Munro este una dintre vocile literare majore ale Canadei, dublu laureată al Governor General’s Award, pentru volumul de povestiri “Dance of the Happy Shades” (1968) ÅŸi pentru colecÅ£ia “Who Do You Think You Are?”. Temele predilecte ale ficÅ£iunii ei abordează dilemele vieÅ£ii adolescentine, în micile oraÅŸe, dar ÅŸi problemele femeii ajunse la maturitate, care se confruntă cu singurătatea.

Citeste si:  Calatoria spre eternitate intr-un spectacol de teatru inspirat de Herta Muller

O notă caracteristică a stilului ei literar este căutarea gestului singular şi revelator, prin care un eveniment capătă semnificaţii personale. Povestirile din volumul “Lives of Girls and Women”, de pildă, sunt construite în jurul unei metafore a cărei funcţie este de a creiona toate elementele diferitelor secvenţe ficţionale într-un nucleu de sens.

Alice Munro ÅŸi-a petrecut copilăria în Ontario, iar din 1963 până în 1972 s-a mutat la Victoria, BC, unde a deschis librăria Munro’s Books, revenind apoi în Ontario. Munro a fost distinsă cu premiul First Canada-Australia Literary, premiul literar Marian Engel, în 1986 ÅŸi cu Commonwealth Writers Prize, în 2005.

Povestirile ei au fost publicate vreme de decenii în “The New Yorker”, “Atlantic Monthly” şi “The Paris Review”, multe dintre ele fiind adaptate pentru radio şi cinema. Pelicula “Boys and Girls” a primit un Oscar pentru scurt-metraj (1986), iar “Lives of Girls and Women” a fost adaptată într-un serial TV, în 1994.

Citeste si:  Horoscopul lunii decembrie

Decernat o dată la doi ani, Man Booker International vizează opera în ansamblu a unui scriitor din orice parte a lumii, şi nu o carte anume, premiul fiind condiţionat, totuşi, de existenţa traducerilor cărţilor în limba engleză. Peruanul Mario Vargas Llosa, italianul Antonio Tabucchi, Ludmila Ulitskaya din Rusia şi australianul Peter Carey au fost printre nominalizaţii din 2009 ai acestui premiu. Juriul, prezidat de scriitoarea Jane Smiley, i-a avut în componenţă pe muzicianul şi scriitorul Amit Chaudhuri şi scenograful şi eseistul Andrey Kurkov .

Man Booker International Prize diferă de Man Booker Prize pentru ficţiune, acesta din urmă fiind atribuit anual, ca recunoaştere a valorii literare a unei cărţi. Pentru acest premiu nu sunt făcute nominalizări din afară, membrii juriului fiind singurii care alcătuiesc lista scurtă.

Citeste si:  Succesul in vanzari

Juriul ediţiei precedente, din 2007, l-a premiat pe nigerianul Chinua Achebe, romancier, poet şi nuvelist tradus în peste 40 de limbi, ales dintr-o listă scurtă care îi cuprindea şi pe Margaret Atwood, Carlos
Fuentes, Michel Tournier şi Doris Lessing. În 2005, la prima decernare a premiului, disticţia a fost acordată scriitorului albanez Ismail Kadare.

Laureatul Man Booker International Prize din 2009 va fi premiat în cadrul unei ceremonii arganizate la Dublin, pe 25 iunie. Premiul este sponsorizat de Man Group plcda.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.