Artistul Leonard Cohen si-a sarbatorit ziua de nastere, la Bucuresti, in fata a peste 10.000 de fani

Leonard Cohen, unul dintre cei mai importanţi şi influenţi cântăreţi şi compozitori din ultimii 40 de ani, a concertat duminică seara, în premieră, pe stadionul Arcul de Triumf din Bucureşti, în faţa a circa 10.000 de oameni, în cadrul unui turneu mondial, în ziua în care împlinea 74 de ani.

Cele mai cunoscute hiturile ale artistului, „In My Secret Life”, „I’m Your Man”, „Closing Time”, „Everybody Knows”, „So Long, Marianne”, „Hallelujah” sau „First We Take Manhattan” au răsunat pentru prima oară live ÅŸi la BucureÅŸti.

Cohen a intrat pe scenă la aproximativ zece minute după ora oficială de începere a spectacolului, 19.00, când în afara stadionului fanii încă aşteptau să intre şi să-şi ocupe locurile. După primul cântec, şi-a scos pălăria şi a salutat publicul.

Cei peste 10.000 de fani l-au răsplătit cu aplauze după fiecare melodie, mai ales că ultimul turneu al artistului s-a petrecut în urmă cu 15 ani. Cohen a mulÅ£umit la rândul său făcând reverenÅ£e publicului, în faÅ£a căruia îşi dădea des jos pălăria ÅŸi spunea „MulÅ£umesc mult, prieteni. E ceva ce nu voi uita”.

Concertul nu a avut efecte speciale, dar nici nu ar fi avut nevoie. Fanii au venit să asculte poezia din versurile sale, şi nu un spectacol de acrobaţii. Iar Leonard Cohen este un muzician de geniu, un poet a cărui muzică nu este, în primul rând, una comercială.

După primele melodii, oamenii au prins curaj şi s-au apropiat de scenă, aşezându-se pe jos, pe culoarul din faţa scenei.

Evenimentul a fost împărÅ£it în două părÅ£i. După prima pauză, toÅ£i cei prezenÅ£i pe stadion i-au cântat în cor artistului „MulÅ£i ani trăiască”, spre surprinderea lui Cohen, vizibil emoÅ£ionat.

Citeste si:  Principiile feng shui

La piesa „Take This Waltz”, afară a început să plouă, însă nimeni nu a fost deranjat de vremea urâtă.

După aproape trei ore şi zece minute, artistul Leonard Cohen a ieşit de pe scenă, însă nu înainte de a-şi arăta recunoştinţa publicului, pentru că i-a ţinut în viaţă cântecele atâta timp. Luminile s-au stins, iar cei prezenţi au părăsit stadionul cu sentimentul că, probabil, nu vor uita niciodată această seară de toamnă petrecută alături de Leonard Cohen la Bucureşti.

„ÃŽn anii 1970, când unii înÅ£elegeau prin Leonard marca de pantofi Leonardo, eu înÅ£elegeam Leonard Cohen. ÃŽi ÅŸtiu toate cântecele pe de rost. E un geniu. El are ce spune. Nu are nevoie de efecte speciale. Este o mirare că a venit aici. Asemenea monÅŸtrii sacri îi vedeai înainte numai în afara ţării. Este fantastic ce se întâmplă. Un artist atât de dificil a umplut stadionul”, a declarat pentru NewsIn scriitorul ÅŸi realizatorul TV Stelian Tănase, prezent la eveniment.

Spectacolele din cadrul acestui turneu au fost sold-out în toate ţările în care artistul a concertat, inclusiv în România, unde bilete au fost epuizate cu mai bine de două săptămâni înaintea evenimentului. Următorul concert din cadrul acestui turneu va avea loc miercuri, 24 septembrie, la Viena, în Austria.

Biografia unui artist misterios

Cântăreţul, poetul şi prozatorul Leonard (Norman) Cohen s-a născut la 21 septembrie 1934 la Montreal (Canada), într-o familie de evrei creştinaţi. Cohen şi-a început cariera muzicală în New York, la sfârşitul anilor 1960. Cântecele sale vorbesc despre cele mai mari şi mai vechi probleme ale lumii: sex, spiritualitate, religie, putere.

Citeste si:  Pasion de Buena Vista promite publicului o calatorie fascinata

Comunitatea evreiască îi oferă ÅŸansa „afirmării” la vârsta de 6 ani, când va cânta la chitară într-un spectacol de varietăţi. Tatăl lui Leonard Cohen ÅŸi-a dorit însă ca fiul său să ducă mai departe tradiÅ£ia de comerciant de textile.

Leonard îşi va urma propriul drum, iar la vârsta de 22 de ani, în 1956, a publicat primul volum de poezie, când apărea „Let Us Compare Mythologies”. Acesta, împreună cu volumul de versuri „Flowers For Hitler” (1964) precum ÅŸi două romane, „The Favorite Game” (1963) ÅŸi „Beautiful Losers” (1966) aveau să-i aducă aprecierea în Canada.

ÃŽn anii ’60, Leonard merge la facultate, unde aprofundează filosofia ÅŸi participă la seminarii pe teme mitologice. Tânărul Cohen abandonează însă facultatea pentru a merge la New York, loc unde speră să-ÅŸi redefinească posibilităţile vitale.

Primul său album muzical, „Songs of Leonard Cohen”, a apărut în 1967. Melodia „Suzanne”, inclusă pe acest album, a devenit un hit graÅ£ie lui Judy Collins, pe care Leonard a convins-o de talentul său.

După turneul „The Future” din 1994, Cohen s-a retras la Zen Center din Mount Baldy, o mânăstire din California, lângă Los Angeles, pentru a studia filosofia Zen. Doi ani mai tîrziu a fost investit cu titulatura de călugăr budhist Rinzai Zen, primind numele de Jikhan („Cel Tăcut”), însă a renunÅ£at la viaÅ£a monahală în 1999. După această experienţă, în 2001 avea să revină spectaculos cu „Ten New Songs” (Zece cântece noi), un album foarte bine primit de critici. De pe acest album a fost extrasă pe single „In My Secret Life”.

ÃŽntrebat despre consumul de droguri, el a recunoscut: „Le-am încercat pe toate. Le-aÅŸ promova bucuros, dacă acestea ar avea vreun efect”.

Citeste si:  Regatul Nepalului

Interviurile acordate presei de poetul canadian sunt rarităţi. Într-un asemenea interviu, Cohen spune că în spatele fiecărui poem al său stă o chitară, iar în faţa chitaristului odihneşte o femeie.

În 1960, Leonard şi-a cumpărat o casă în insula grecească Hydra şi a trăit intermitent în Anglia, în Grecia, la Los Angeles şi la New York.

Muzica artistului apare ÅŸi în coloana sonoră a peliculei „Natural Born Killers” a lui Oliver Stone, unde cântece precum „Waiting for a miracle” sau „The future” se potrivesc exact cu vizunea regizorului despre manipularea prin intermediul media.

Potrivit site-ului oficial al artistului, se estimează că melodiile din culegerea de cântece Leonard Cohen au devenit cover-uri de peste 1.330 ori. Dintre muzicienii cunoscuţi care i-au preluat şi recântat creaţiile, sunt U2, REM, Sting, Nick Cave, Rufus Wainwright şi Johnny Cash.

Cohen a intrat în Rock and Roll Hall of Fame, în luna martie 2008, alături de Madonna. Artiştii devin eligibili pentru Hall of Fame la 25 de ani după ce şi-au lansat primul single sau album şi sunt reprezentaţi într-o expoziţie la muzeul Rock and Roll Hall of Fame din Cleveland, Ohio.

Discografie

„Songs Of Leonard Cohen” (1967), „Songs From A Room” (1969), „Songs Of Love And Hate” (1971), „Live Songs” (1973), „New Skin for the Old Ceremony” (1974), „The Best Of” (1975), „Death of a Ladies’ Man” (1977), „Recent Songs” (1979), „Various Positions” (1984), „I’m Your Man” (1988), „The Future” (1992), „Cohen Live” (1994), „More Best Of” (1997), „Field Commander Cohen: Tour of 1979” (2001), „Ten New Songs” (2001), „The Essential Leonard Cohen” (2002), „Dear Heather” (2004).


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.