fbpx

Angajatorii cei mai buni sunt creati de cei mai buni lideri

Am scris aici in mai multe randuri despre parerea mea in legatura cu faptul ca in aceeasi masura in care in cadrul companiilor niciun om nu e de neinlocuit si pentru un angajat orice companie poate fi inlocuita cu una mai potrivita. Ma refer la faptul ca exista companii pentru care, in functie de profilul nostru profesional, e indicat sa lucram si companii de care am face mai bine sa stam deoparte. Intre companiile indicate sunt unele foarte potrivite, iar altele relative potrivite. Discutia este foarte larga si se relationeaza cu termeni ca nivel profesional, obiective, conjunctura sociala, etc.

In aceasta idee, citeam despre Studiul Best Employers, efectuat recent de compania de consultanta Hewitt, studiu care a cuprins zece tari: Austria, Bulgaria, Republica Ceha, Ungaria, Slovacia, Slovenia, Turcia, Polonia si Rusia, Romania fiind inclusa pentru prima data in cercetare. Ancheta s-a desfasurat dupa o metodologie complexa, scorul fiind calculat in functie de perceptia angajatilor, a managementului si de sistemele de resurse umane implementate in cadrul fiecarei organizatii si si-a propus sa identifice cel mai bun angajator pentru fiecare din tarile mentionate.

Citeste si:  Ne place fara efort

Microsoft a fost desemnat ca fiind cel mai bun angajator la nivelul ECE (Europa Centrala si de Est). In patru tari din regiune, Microsoft a dovedit ca 84% din angajatii sai sunt devotati in munca si 90% apreciaza ca firma are o buna reputatie, fiind considerata cel mai bun loc de munca in zona. In Romania, cel mai bun angajator a fost firma de curierat TNT. Diferenta intre liderii clasamentelor si restul a fost facuta de importanta mare acordata strategiei de afaceri, strategiilor de resurse umane, opiniilor angajatilor si sinergiei fiecarui sistem in raport cu procedurile folosite.

De regula insa, zona in care cei mai buni angajatori au scorul cel mai mare fata de medie se refera la atitudinea salariatilor fata de senior management. Ei simt ca opinia si sugestiile lor sunt luate in considerare (cu 32% mai mult decat media angajatilor pe regiune) si ca senior managementul ii trateaza ca fiind cel mai valoros capital al companiei, ceea ce face ca interesele lor sa fie foarte apropiate de cele ale companiei. Sentimentul ca liderii sunt accesibili este unul dintre punctele-cheie care fac diferenta dintre cele mai bune companii si restul. Aceasta inseamna ca angajatii au asteptari din ce in ce mai mari de la patronii lor.

O alta zona care diferentiaza companiile de succes este recunoasterea meritelor angajatilor. 83% din companiile din ECE ofera programe speciale de recunoastere a performantelor. Aproape trei sferturi dintre cei care recunosc performanta recompenseaza in mod special rezultatele individuale sau de grup, 68% recompenseaza proiectele importante si 62%, vechimea in cadrul serviciului.

Cele mai apreciate modalitati de recunoastere a performantei sunt aprecierea publica (85% din companiile din ECE), recompensele financiare (85%) si cadourile (58%). Aproape trei sferturi dintre angajatii din categoria celor mai bune companii sunt satisfacuti cu aprecierea pe care o ofera compania lor, in timp ce in celelalte companii, media este de numai 40%. Rezultatele arata ca factorii care le blocheaza functionarea activitatii sunt lipsa resurselor si, pe locul doi de-abia, atitudinea managementului.

Citeste si:  In concertul de la Bucuresti, Patrice canta piese de pe noul sau album, Free Patriation

In ceea ce priveste exclusiv rezultatul cu privire la piata din Romania, eu personal nu am fost surprinsa sa aflu ca, statistic, 3 din 5 romani considera in permanenta optiunea de a isi schimba locul de munca, indiferent daca in momentul de fata sunt multumiti sau nu. Gradul de multumire ar putea sa creasca daca s-ar pune mai mult accent pe: sisteme de beneficii (planuri de pensii nonobligatorii, telefon mobil, masina, asigurari diverse, tichete pentru vacanta, abonamente pentru sali de sport); sisteme de management al carierei; recunoasterea verbala a meritelor angajatilor; sisteme de remunerare corelate cu performanta.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.